Houdbaarheid zaadjes moestuin

Houdbaarheid moestuin zaadjes

Kun je oude zaadjes nog gebruiken?

Als je in ons tuincentrum een zakje plantenzaadjes koopt, dan zitten daar vaak behoorlijk wat zaadjes in. Het zou goed kunnen dat dit er veel meer zijn dan jij dit jaar gaat gebruiken. Maar als dat zo is, wat doe je dan met alle zaadjes die je over hebt? Heeft het zin om deze zaadjes te bewaren voor volgend jaar of doen ze het dan niet meer? En zaadjes die je van iemand hebt gekregen, hoe weet je of je die nog kunt gebruiken?

Test de zaadjes

Geen nood, want de meeste zaadjes kun je na een jaar nog wel gebruiken. Sommige zaadjes kun je zelfs na enkele jaren nog gebruiken. Als je nou zaadjes hebt waarvan je niet weet hoe oud ze zijn, dan kun je zelf eenvoudig nagaan of ze het nog doen. Leg de zaadjes op een stuk vochtig keukenpapier in een plastic bakje. Om het keukenpapier goed vochtig te houden, dek je het bakje af met huishoudfolie.

Ontkiemen ze?

Nu moet je even een tijdje geduldig wachten. Als het goed is, gaan je zaadjes in de bak ontkiemen. Dit kan wel enkele dagen duren, soms zelfs langer dan een week. Als je zaadjes ontkiemen, dan weet je dat het goed is en dat je ze nog kunt gebruiken. Ontkiemen ze niet of ontkiemt het grootste deel niet, dan kun je ze beter weggooien en een nieuw zakje kopen. Nog een praktisch weetje: zaadjes kun je het beste droog en koel bewaren.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Eigen kweek