Tips voor het planten en verpotten

plantjes verpotten moestuin

Zaaien in een pot

Het kan een goed idee zijn om jouw plantjes niet meteen buiten in de grond te zaaien. Sommige plantjes kunnen daar heus wel tegen, maar andere kunnen er veel minder goed tegen. Je kunt deze plantjes dan zaaien in een potje met potgrond en deze binnen in jouw huis laten ontkiemen. Zo kun je je plantjes wat extra bescherming bieden in de meest kwetsbare periode. Wanneer het buiten niet meer vriest, rond half mei, kunnen jouw plantjes dan veilig naar buiten.

Drukte in het plantenpotje

Heb je meerdere zaadjes gezaaid in een potje en zijn deze allemaal ontkiemd? Gefeliciteerd, dan ben je op de goede weg! Maar als er te veel plantjes in een potje zijn die allemaal goed willen groeien, dan heeft dit ook een nadeel. De voedingsstoffen in de grond moeten dan over veel plantjes verdeeld worden. Als de voedingsstoffen over minder plantjes verdeeld moeten worden, krijgt elk plantje er meer. Je kunt dus voorzichtig de kleinste plantjes eruit trekken, zodat de mooiere, grotere plantjes meer voedingsstoffen krijgen.

Kant-en-klare plantjes

Het zaaien van plantjes is niet altijd even gemakkelijk. Een ontkiemend zaadje is kwetsbaar en de omstandigheden (licht, vocht, lucht en temperatuur) moeten precies goed zijn. Als je het moeilijk vindt om zelf plantjes te zaaien, dan is daar een goede oplossing voor. Je kunt namelijk bij Famiflora ook kant-en-klare plantjes kopen. Deze zijn al door de kwetsbare kiemfase heen en kun je meteen buiten in een bak of pot zetten of in jouw moestuintje.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Eigen kweek