Bodemdiertjes in de moestuin

Moestuin insecten

Het leven in jouw tuin: bodemdiertjes

In jouw tuin wemelt het van de diertjes. Niet alleen zaadjes en plantjes zijn levende organismen in jouw tuint het krioelt er ook van de bodemdiertjes. In het dierenrijk bestaan er tal van diertjes waarvan sommige goed zijn voor jouw tuintje en andere juist weer heel veel kwaad kunnen. Het is dan heel nuttig om te weten welke diertjes vrienden zijn van jouw tuintje en welke niet, zodat je goed voor jouw tuint kunt zorgen.

Vrienden van jouw tuintje

Diertjes die een positief effect hebben op jouw moestuintje zijn bijvoorbeeld bijen. Zij zorgen voor de bestuiving van gewassen, wat een belangrijke stap is in de voortplanting van zaadplantjes. Ook wormen hebben een gunstige invloed op jouw tuin. Heb je veel wormen in de grond zitten? Dan betekent dat dat jouw goede grond heeft. Wormen maken de grond vruchtbaar en ze zorgen ervoor dat de grond rul wordt. Bovendien zijn ze goed voor het vochtgehalte in de grond.

Minder fijne diertjes om te hebben

De minder fijne diertjes in jouw tuin worden ook wel plaagdiertjes genoemd. Slakken zijn hier een voorbeeld van: zij eten van jouw groenten en deze wil je dus niet in jouw tuintje hebben. Uitzondering hierop zijn lookglansslakjes. Deze eten slakkeneieren en kunnen daarom juist van pas komen. Ook rupsen eten graag van jouw plantjes, maar als zij een vlinder worden, helpen ze juist door te bestuiven. Ook bladluizen zijn niet welkom, zij voeden zich met de voedingsstoffen in jouw plantjes. Bladluizen kun je laten bestrijden door lieveheersbeestjes en sluipwespen.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Eigen kweek