Zaaikalender

Zaaikalender moestuin

Om je eigen moestuintje te beginnen, is het belangrijk om te weten wanneer je kunt gaan zaaien. Je kunt de meeste zaadjes niet zomaar het hele jaar door zaaien. Bijna elk soort zaadje heeft een bepaalde periode waarin het het beste kan ontkiemen en groeien. De uitzondering hierop zijn kiemgroenten, zoals tuinkers en alfalfa. Deze kun je het hele jaar door zaaien en oogsten. Je kunt op het zakje van de zaadjes vaak wel lezen wanneer je deze het best kunt zaaien. Voor enkele soorten volgt hier alvast wat informatie.

Zaaien en oogsten van verschillende kruiden

Basilicum, bieslook, koriander, munt en peterselie en tijm kun je voor het eerst in maart gaan zaaien en een paar maanden later oogsten. Basilicum en peterselie kun je vanaf mei oogsten, afhankelijk van wanneer je het gezaaid hebt, bieslook en tijm vanaf juni, koriander en munt vanaf juli. Rozemarijn en salie kun je voor het eerst in februari zaaien. Rozemarijn kun je dan vervolgens vanaf mei oogsten en salie vanaf juni.

Zaaien en oogsten van diverse groenten

In februari kun je van de groenten de wortel en kerstomaat voor het eerst zaaien. Met deze plantjes moet je wel wat geduld hebben. De wortel kun je namelijk pas vanaf juni oogsten en de kerstomaat pas vanaf juli. Radijs en pluksla kun je vanaf maart inzaaien en zijn een stuk sneller klaar. De radijs kun je al vanaf april gaan oogsten en de pluksla vanaf mei. In april en mei kun je courgette zaaien en vanaf juli kun je deze gaan oogsten.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Eigen kweek