Compost maken

Compost maken

Zelf compost maken

Zoals je inmiddels wel weet, is het belangrijk voor jouw moestuintje dat je plantjes genoeg voedingsstoffen uit de bodem kunnen halen zodat ze goed kunnen groeien en mooie, grote groenten en fruit afleveren. Maar hoe krijg je nou voedingsstoffen in de grond, is dat een kwestie van geluk hebben? Nee hoor, aan goede, vruchtbare grond kun jij zelf ook een hoop bijdragen. Je kunt jouw plantjes voorzien van extra voedingsstoffen met behulp van compost. Dit kun je heel gemakkelijk zelf maken.

Wat is compost?

Compost is een mengsel van natuurlijke afvalmaterialen. Hierbij kun je denken aan blaadjes, groente- en fruitafval en mest. Het is hierbij wel van belang om te weten dat het gaat om organisch afvalmateriaal, dat betekent dat het afvalmateriaal van iets levends af komt. Zand en stenen tellen dus niet mee en gaan niet in compost. Schimmels, bacteriën en beestjes zetten het organisch afval om in voedingsstoffen, die jouw plantjes kunnen opnemen en gebruiken.

Tips voor de composthoop

Als je je composthoop elke dag een keer omschept, is je compost na twee weken klaar voor gebruik. Let op dat je onkruid en zieke planten niet bij je composthoop gooit, deze kunnen kwaad voor je moestuintje. De composthoop mag niet te nat of te droog worden, want dan gaan de waardevolle voedingsstoffen verloren. Plaats je composthoop niet te dicht bij een vijver, want dat vervuilt het water. Houd zo’n vijf meter afstand. Zorg ervoor dat je compost zoveel mogelijk uit kleine stukjes bestaat, dat is het meest effectief.

 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Eigen kweek