Orchidee

Orchidee verzorging tipsDe orchidee wordt ook wel de ‘koningin van de planten’ genoemd. De plant is al jaren populair, niet alleen omdat ze zo mooi is, maar ook omdat ze makkelijk is in onderhoud. Om de subtropische plant helemaal tot haar recht te laten komen, bestaan er echter wel wat trucs die u toe kunt passen. Er bestaan ongeveer 25.000 verschillende soorten orchideeën. De bekendste soort is waarschijnlijk wel de Phalaenopsis, ook wel vlinderorchidee genoemd. Deze bloem bloeit lang en vaak, waardoor u er altijd van kunt genieten. Bent u van plan een orchidee te kopen, maar wilt u eerst meer te weten komen over deze bijzondere bloem? Wij vertellen u alles over de orchidee!

 

Kenmerken van de orchidee

De orchidee is een subtropische plant die opvalt vanwege haar bijzondere bloemen. De meeste bloemen bloeien maar één keer per jaar. De Phalaenopsis kan daarentegen wel 3 keer per jaar bloeien voor een periode van tussen de 2 en 6 maanden. De orchidee komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en Australië. In regenwouden willen sommige orchideesoorten wel eens hoog in de bomen groeien.

 


ORCHIDEE VERZORGING TIPS


 

Hoeveel water moet ik mijn orchidee geven?Waar zet ik de orchidee?

Een orchidee kopen is leuk, maar het is wel verstandig om eerst te zoeken naar een goede plek om uw bloem neer te zetten. Hier is de orchidee namelijk wel een beetje kritisch in. Ze houdt wel van veel zon, maar kan niet tegen direct zonlicht. Teveel warmte vindt de plant niet fijn, dus houd haar liever ook weg bij de verwarming. De orchidee gedijt goed bij een kamertemperatuur van ongeveer 20 tot 22 graden.
 

Hoeveel water geef ik mijn orchidee?

De verzorging van een orchidee hoeft niet moeilijk te zijn. Toch zijn er wel een aantal dingen waar u op moet letten. In de zomer heeft de orchidee net wat meer water nodig dan in de winter. Geef uw plant in de zomer dan ook één keer in de 5 tot 7 dagen water en in de winter één keer in de 10 dagen. Als u in de ochtend water geeft, kan de plant het water het beste opnemen. U kunt water geven door de plant te benevelen, omdat de orchidee zowel het blad, de bloem en de wortels gebruikt om vocht op te nemen.
 

Hoe orchidee verpottenVoeding en verzorging van de orchidee

Naast water heeft de orchidee ook voeding nodig. Gebruik hiervoor vloeibare meststof die speciaal voor de orchidee is ontwikkeld. De voedingsstoffen die in deze meststof zitten, zorgen voor gezonde wortels en stralende bladeren. Gebruik het dopje in de verpakking voor de juiste dosering. Dompel de wortels van uw plant in de zomer elke maand onder in een bak water waarin u de meststof hebt opgelost. In de wintermaanden heeft uw orchidee minder water nodig. Zorg dat ze nog altijd veel zonlicht krijgt en houd ze vooral uit de buurt van de verwarming, om uitdroging te vermijden. 
 

Wanneer moet ik mijn orchidee verpotten?

Verpotten hoort ook bij de verzorging van een orchidee. Verplaats uw plant elke 2 à 3 jaar naar een andere pot of wanneer u merkt dat de plant haar pot is ontgroeid. Zet de orchidee in een pot die minstens 20 procent groter is dan de huidige pot. Denk eraan om de slechte wortels eerst te verwijderen. Maak bij het verpotten gebruik van substraat. Dit zorgt voor een goede ondergrond waarin uw orchidee goed kan verankeren en de voedingsstoffen vast kan houden.

 

 

 


 

VRAGEN BETREFT DE VERZORGING? 

Bezoek de tuinafdeling bij Famiflora in Moeskroen.
Onze plantspecialisten voorzien u graag van advies op maat.

 

BEKIJK DE OPENINGSUREN

 


 

Snoeien van de orchidee

Hoe moet ik een orchidee snoeien?Wanneer uw orchidee is uitgebloeid, kunt u gemakkelijk de stengel verwijderen. Knip de stengel van de uitgebloeide bloem ongeveer 12 mm onder de bloem af. Snij ook alle dode bladeren weg. Gebruik bij voorkeur scherp gereedschap, zodat u een mooie wond creëert waarvan uw plant snel herstelt. Als er nieuwe bladeren en wortels aan de stengel van uw orchidee gaan groeien, kunt u de plant van de stengel snijden en hem in nieuwe orchideeëngrond potten. Het is ook mogelijk om de plant door te laten groeien.

Ongedierte op mijn orchidee bestrijden

Wat doet u als uw orchidee wordt lastig gevallen door ongedierte? Veel voorkomende soorten ongedierte zijn slakken, bladluis, spint en wolluis. Uw plant benevelen om het blad weer ‘schoon’ te krijgen, is vaak niet afdoende. Gebruik in plaats daarvan biologische bestrijdingsmiddelen. Orchideeën zijn erg gevoelig voor wolluis, vervelend ongedierte dat schadelijk kan zijn voor de groei van uw plant. Dompel uw plant in dit geval in een biologisch bestrijdingsmiddel dat opgelost is in water. Doelmatige middelen zijn paraffineolie en spiritus. U kunt ook gebruik maken van een harde drukspuit om de wolluis mee te bespuiten.

 

 


 

KIES UIT HET GROOTSTE ASSORTIMENT ORCHIDEEËN!

Er zijn ontzettend veel soorten Orchideeën, ieder met zijn eigen kenmerken.
Bij Famiflora heeft u keuze uit een werkelijk gigantisch assortiment vanaf €1,99!

 

BEKIJK DE OPENINGSUREN

 


 

Voordelig Orchideeën kopen bij FamifloraWat voor soorten orchideeën kan ik kopen?

Wilt u een orchidee kopen? Wij lichten de mooiste soorten voor u uit. De Cymbidium heeft lange, smalle bladeren en lange takken die 6 of meer bloemen dragen. U komt ze tegen in witte, gele, groene, roze, rode en bruine kleuren. De bloemen bloeien één keer per jaar voor een periode van 6 tot 18 weken. De Cambria orchidee is een kruising tussen diverse soorten. Deze orchideeën komen in diverse kleurcombinaties voor, bijvoorbeeld in verschillende tinten paars. De Epidendrum is een orchidee die honderden kleine bloemen produceert. De populairste Epidendrum orchidee is de soort met oranje bloemen. De Cattleya is een geurige plant met prachtige kleuren die graag veel licht ontvangt, maar slechts 3 weken bloeit. De Miltonia, ook wel "viooltjesorchidee" genoemd, bestaat in honderden vormen en groottes en is voornamelijk populair vanwege haar heldere kleuren. Ook de Dendrobium, met meerdere bloemtakken met kleinere bloemen, is het hele jaar verkrijgbaar in ons tuincentrum.
 

Waar kan ik een goedkope orchidee kopen?

Voor goedkope orchideeën bent u bij Famiflora aan het juiste adres. Wij verkopen orchideeën vanaf €1,99. Onze specialisten weten alles af van de verschillende soorten planten en kunnen u daardoor uitstekend van dienst zijn.  Heeft u nog vragen over het onderhoud van uw orchidee of bent u benieuwd naar de soorten die wij in ons aanbod hebben? Bezoek ons tuincentrum in Moeskroen of neem vrijblijvend contact met ons op.