Gazon Aanleggen

Wilt u een gazon aanleggen? Goed idee! Een gazon is namelijk een must voor iedere tuinliefhebber. Of u nu voor een gazon met graszoden, graszaad of kunstgras gaat, iedere optie kan een prachtig gazon opleveren wanneer u de juiste voorbereidingen treft en met geschikte producten aan de slag gaat. Bij Famiflora helpen we u graag. Op deze pagina vindt u voldoende informatie om aan de slag te gaan met het gazon aanleggen, maar ook in ons tuincentrum in Moeskroen geven we u graag advies over de beste keuzes voor het aanleggen van uw gazon.  

 

Welk type gazon is voor u geschikt?

Allereerst is het verstandig om te bepalen wat voor een soort gazon u wilt aanleggen. Dit hangt vooral af van de mate waarin het gazon belast zal worden. U kunt hieronder kijken welke situatie het beste bij u past. 

 

Siergazon

U legt vooral gazon aan omdat het netjes of mooi staat. Verder maakt u weinig tot geen gebruik van het gazon tijdens uw dagelijkse activiteiten. In dit geval maakt u gebruik van siergazon en de daarbij horende producten. 
 

Speelgazon

Het gazon wordt met af en toe gebruikt voor activiteiten waarbij het gras licht tot matig belast wordt. Voorbeelden hiervan zijn spelende kinderen of regelmatig tuinieren. In deze situatie kunt u kiezen voor het zogehete speelgazon dat bestand is tegen meer belasting. 
 

Sportgazon

Het gazon wordt regelmatig gebruikt voor activiteiten die het gras behoorlijk kunnen belasten. Voorbeelden hiervan zijn voetbal of feestjes. Hierbij is het belangrijk dat het gras tegen een stootje kan. Kies daarom voor sportgazon en de daarbij horende producten. 

 

Beoordeel ook de omgeving

Daarnaast is het verstandig te bepalen waar u het gazon exact aan gaat leggen. Ligt het gazon straks veel in de zon of in de schaduw? Wordt het gazon aangelegd op een bestaand gazon of een nieuwe plek? Wat voor een soort grond ligt er op deze plek? Aan de hand van de antwoorden op deze vragen kunt u bepalen welk soort gras en bijbehorende producten geschikt zijn voor uw gazon.

 

 


 

NIET ZEKER VAN HET TYPE GAZON? 

Bezoek de tuinafdeling bij Famiflora in Moeskroen.
Onze gazonspecialisten voorzien u graag van advies op maat.

 

BEKIJK DE OPENINGSTIJDEN

 


 

 

Voorbereidingen bij het aanleggen van gazon

Zoals altijd is een goede voorbereiding is het halve werk. Het maakt niet uit of u kiest voor het leggen van graszoden of het zaaien van gras. Bij de voorbereidingen volgt u de onderstaande stappen:

 

Grond voorbereiden bij het aanleggen van gazon1. Wanneer kan ik gazon aanleggen?

De beste periode om een gazon aan te leggen is in het voorjaar (half maart tot en met begin juni). De nazomer is ook een optie, doe het dan in september of oktober. Het is vooral belangrijk dat het niet te warm is. 15 graden celcius is de ideale tempratuur om gazon aan te leggen. 

2. Gebied afbakenen

Plan van te voren goed (tot) waar u precies het gazon wil hebben. Creëer een rechte grens door een touw tussen twee paaltjes te spannen. Bepaal ook meteen de afmetingen van het gebied in vierkante meters. 

3. Grond voorbereiden

Spit de bovenste 30 centimeter om en verwijder onkruid, wortels en afval. 

4. Bemest de grond

Koop een geschikte gazonmest en verwerk dit in de bovenste 10-15 centimeter van de grond. Het vroegtijdig bemesten van de grond zorgt voor een voedingsrijke bodem en goede doorluchting. 

5. Egaliseer de grond

Een egale bodem is essentieel voor een mooi eindresultaat. Een mooi gazon valt of staat met een strakke ondergrond. Egaliseer de bodem met een hark en of tuinwals tot u tevreden bent over het resultaat. Laat de bodem hierna minimaal een week rusten. 

 

 

Gazon zaaien of graszoden leggen?

Nadat u alle voorbereidingen heeft getroffen, is uw bodem klaar voor het gazon. Nu moet u alleen nog een keuze maken voor het zaaien van gras of het aanleggen van graszoden. Gras zaaien is goedkoop en lichamelijk minder belastend. Helaas duurt het wel langer voordat u resultaat ziet. Graszoden zijn rollen met gekweekt gras. De graszoden rolt u simpelweg over uw gazon totdat u een volledige grasmat heeft, zo heeft u direct resultaat. Nadeel is wel dat graszoden aanzienlijk duurder zijn. 

 

 


 

WELKE GAZONMEST HEB IK NODIG? 

Bezoek de tuinafdeling bij Famiflora in Moeskroen.
Onze gazonspecialisten voorzien u graag van advies op maat.

 

BEKIJK DE OPENINGSTIJDEN

 


 

 

Stappenplan voor graszoden aanleggen

Kiest u voor het aanleggen van graszoden? Zorg dan dat u de voorbereidingen van het aanleggen van uw gazon getroffen heeft alvorens u begint. Zorg dat u de graszoden direct kunt gaan leggen wanneer deze geleverd worden zodat ze niet uitdrogen. De volgende stappen helpen u bij het aanleggen van graszoden:

 

1. Bewerk eerst de ondergrond

Bevochtig de grond licht en hark de bovenste laag enigzins los zodat u een nette en egale ondergrond heeft. 
 

2. Graszoden verspreiden over het gebied

Verspreid de grasrollen al her en der over het gebied waar het gazon komt, zo hoeft u niet telkens op te staan om nieuwe graszoden te halen.
 

3. Graszoden uitrollen

Rol alle graszoden uit in dezelfde richting. Leg ze vervolgens in steenverband (denk aan metselwerk) dicht tegen elkaar aan. Door de naden te laten verspringen wordt het gazon uiteindelijk een mooi geheel. 
 

4. Besproei de graszoden

Maak de graszoden nat met een fijne tuinsproeier totdat de ondergrond nat wordt. Doe dit de eerste keer met de hand en let op dat de ondergrond niet te nat wordt. De daarop volgende dagen sproeit u dagelijks, tenzij het al heeft geregend. Na circa 2-3 weken zijn de grasmatten voldoende gehecht en kunt u het gras voorzichtig maaien. Vanaf dat moment kunt u er ook gewoon op lopen. 

 

Voordelig graszoden kopen bij Famiflora

Is uw tuin klaar voor het gazon maar heeft u de graszoden nog niet in huis? Voor het kopen van graszoden (of anders genoemd grasmatten) kunt u terecht bij Famiflora. In ons assortiment vindt u graszoden van topkwaliteit. Daarnaast handteren wij een lage prijs per vierkante meter. Twijfelt u nog of zit u nog met vraagstukken? Wij staan zowel via onze helpdesk als in ons tuincentrum klaar om u te adviseren welke graszoden voor u geschikt zijn. 

 

 


 

GOEDKOOP GRASZODEN KOPEN? 

Heeft u nog geen graszoden in huis?
Bezoek de tuinafdeling van Famiflora voor scherp geprijsde graszoden. 

 

BEKIJK DE OPENINGSTIJDEN

 


 

 

Zelf gazon inzaaien

Is het plaatsen van graszoden voor u te veel werk of simpelweg te prijzig? Dan is het zaaien van gazon ook een uitstekende optie. Het zaaien zelf hoeft niet zwaar of moeilijk te zijn. Als het goed is heeft u de juiste voorbereidingen namelijk al getroffen. Let wel op dat u het juiste graszaad of zaadmix heeft. Dat is afhankelijk van de mate waarin u het gras zal belasten. Eerder hadden we het over siergras, speelgras of sportgras. Iedere soort gras heeft zijn eigen zaad of zaadmix. Siergras bestaat voornamelijk uit een mooie, maar kwetsbare grassoort. Sportgras bestaat uit een meer robuuster grassoort.

 

Hoe moet ik gazon inzaaien?

Gazon zaaien hoeft absoluut niet moeilijk te zijn. Heeft u nog geen ervaring met het zaaien van gazon? Lees dan de onderstaande tips voordat u begint. 
 

1. Zorg voor het juiste graszaad

Zorg dat uw graszaad aansluit op het type gazon dat u wilt kweeken. Zorg vervolgens dat u (ruim) voldoende zaad heeft voor het aantal vierkante meters dat u wilt bezaaien. Hier geldt liever te veel dan te weinig zaad. 
 

2. Zaai het graszaad in 3 etapes

Voor optimale verspreiding verdeelt u het zaad in 3 delen. Houd 40 / 40 / 20 aan voor de verdeling. Het eerste deel (40) zaait u in horizontale looplijnen. Het tweede deel (40) zaait u terwijl u in verticale lijnen over het oppervlakte loopt. Het laatste deel (20) verdeelt u gelijkmatig over de buitenranden van het gazon. Tip : voor ultiem gemak koopt u een zaaiaparaat zoals u links op de foto ziet. Deze verspreidt het zaad gelijkmatig over de bodem. 
 

3. Bewerk de bodem en bewatering

Hark voorzichtig het graszaad oppervlakkig aan. Druk daarbij de bodem lichtjes aan, dit bevordert het ontkiemen van het graszaad. Zorg dat het bodem vochtig blijft tijdens het kiemingsproces. Met een automatische tuinsproeier kan de bodem te nat worden. Bewater de bodem dus met de hand. 
 

4. Het gazon maaien

Wacht met maaien tot het gazon 8 tot 10 centimeter hoog is. Stel bij de eerste maaibeurt de hoogte in op 5 centimeter of hoger. De volgende maaibeurt kunt u het gazon maaien zoals u dat altijd doet. 

 

Gazon onderhouden is een must!

Na het aanleggen van een gazon is het belangrijk dat u het gazon ook goed onderhoud. Een goede manier om uw gazon te voeden is door het strooien van kunstmest. Dit gaat gemakkelijk met een kunstmeststrooier. Daarnaast beschikken we bij Famiflora over verschillende onderhoudsproducten die er voor zorgen dat uw gazon mooi groen blijft. Kom vooral eens langs in ons tuincentrum in Moeskroen of vraag advies via onze helpdesk.

*Let op: enkel beschikbaar in Famiflora Moeskroen