Meststoffen

Biologische mest in handenMeststoffen zijn nodig om uw planten de voeding te geven die ze nodig hebben. Er bestaan heel veel soorten meststoffen. Welke soort is het meest geschikt voor uw planten? Kom meer te weten over bemesting en geef uw planten de verzorging die ze nodig hebben. Wij vertellen u alles over de werking en juiste toepassing van organische en minerale meststoffen, zodat u onbezorgd aan de slag kunt in de tuin.

 

Wat zijn meststoffen eigenlijk?

Uw planten nemen plantenvoeding op via meststoffen. Meststoffen zijn opgedeeld in hoofdelementen en sporenelementen. De hoofdelementen zijn stikstof, fosfaat, kali, magnesium, zwavel en calcium. Deze stoffen vormen de basisvoeding voor uw plant. Met deze elementen stimuleert u de vorming van eiwitten, de wortelontwikkeling en de sapstroom van uw plant. De sporenelementen zijn ijzer, mangaan, koper, zink, silicium, molybdeen en borium. Deze ‘vitamines’ zorgen voor een betere weerstand en optimaliseren de stofwisseling die in de plant plaatsvindt.

 

Natuurlijke meststoffen

We onderscheiden verschillende soorten mest. Organische meststoffen zijn vervaardigd uit natuurlijke grondstoffen die het bodemleven bevorderen en de bodemstructuur verbeteren. Natuurlijke grondstoffen zijn van plantaardige of dierlijke oorsprong. Denk bijvoorbeeld aan cacao, soja, natuurfosfaat en vinasse. Door de plantengroei te begunstigen, verminderen deze meststoffen de kans op ziekten.

 

 

 

 


 

VOORDELIG GAZONMEST KOPEN?

Bezoek Famiflora en kies uit een uitgebreid assortiment meststoffen.

 

BEKIJK OPENINGSUREN

 


 

 

Koemest

Koemest is onder het grote publiek bekend als plantenvoeding. De meststoffen bestaan vooral uit grasresten, waardoor het veel organisch materiaal in zich heeft. Koemest is vooral effectief bij rozenstruiken en planten op arme gronden.
 

Kippenmest

Kippenmest wordt samengesteld uit stro, houtvezel, turfmolm en uitwerpselen. Droge, vaste mest van leghennen is uitermate geschikt voor de intensieve landbouw, bijvoorbeeld in de kasteelt. Kippendrijfmest is een mengsel van vaste en vloeibare mest. Bij een grote hoeveelheid kan de meststof leiden tot een hogere gevoeligheid voor ziekten. Pas deze plantenmest daarom alleen in lage dosering toe.


Konijnenmest

Konijnenmest is droog en zeer geconcentreerd. Door het hoge gehalte aan organische stikstof heeft de plantenvoeding een langzame werking. Bovendien kent de mest een goed absorberend vermogen. Geperste konijnenmest is kleurloos, waardoor u het gemakkelijk in uw eigen tuin gebruikt.
 

Varkensmest

Varkensdrijfmest heeft een hoog stikstofleverend vermogen, maar bevat weinig organische stoffen. Maak alleen gebruik van deze drijfmest als directe voeding voor uw planten. Werk vaste varkensmest oppervlakkig in om de vertering in de bodem goed te laten verlopen. Zeugendrijfmest is geschikt voor directe plantenvoeding en stinkt minder dan gewone varkensmest.

 

 

 

 

WELK TYPE MEST MOET IK GEBRUIKEN?

Bent u niet zeker van het type mest dat u moet gebruiken?
Bezoek Famiflora voor advies op maat van onze tuinspecialisten.

 

BEKIJK OPENINGSUREN

 


 

 

Gazonmest verspreiden op gazonMinerale meststoffen of kunstmest

Minerale meststoffen worden ook wel kunstmest genoemd. Deze stoffen zijn synthetisch en vaak milieubelastend. De zouten in kunstmest lossen direct op in water en dwingen de plant om alle voedingselementen op te nemen. Dit kan leiden tot geforceerde groei, omdat de voedingsstoffen niet altijd in de juiste verhoudingen beschikbaar zijn. Pas daarom altijd op wanneer u kunstmest gaat kopen en wees u bewust van de gevolgen en gevaren.

 

Gecoate meststoffen

Gecoate meststoffen kennen dezelfde werking als kunstmest, maar geven de voedingsstoffen trager af. Hierdoor kunnen planten de voedingsstoffen beter opnemen en hebben ze er meer profijt van. De coating om deze meststoffen zorgt voor een vertraging in het oplossingsproces. Dit gaat overvoeding tegen en zorgt ervoor dat u minder vaak hoeft te bemesten.  

 

Organisch-minerale meststoffen

Organisch-minerale meststoffen combineren de positieve effecten van natuurlijke grondstoffen en kunstmest. Deze meststoffen hebben een verhouding van 60 procent organische stoffen en 40 procent kunstmest. Als het percentage organische meststoffen lager is, is de benaming ‘organisch’ onterecht. Profiteer van een snellere werking dan geheel organische meststoffen. Denk er echter aan dat een deel van de voedingsstoffen ook weer wegspoelt zonder dat de plant het opneemt.

 

 

 

HOE MOET IK MIJN GAZON BEMESTEN?

Het onderhouden van uw gazon tijdens de bloeiperiode is een absolute must.
Heeft u geen ervaring met het onderhouden of bemesten van uw gazon?

 

LEES ONZE GAZON TIPS

 


 

 

PKamerplanten bemestenlantenvoeding kopen voor kamerplanten

Wanneer moet u uw kamerplant bemesten en wanneer juist niet? Natuurlijk wilt u het beste voor uw plant. Met een teveel aan bemesting kunt u de plant echter onnodig beschadigen en zelfs doden. Geef kamerplanten enkel tijdens de groeiperiode voeding, van maart tot oktober. In de winter moet u uw kamerplanten niet bemesten en ook niet als uw plant ziek is als gevolg van ongedierte. Weet u niet welke plantenvoeding u moet kopen? Zorg voor een goede balans tussen stikstof, fosfor en kalium. Een teveel aan deze stoffen kan de groei en vitaliteit van de plant negatief beïnvloeden. Calcium en magnesium dragen bij aan een goede zuurgraad en verbeteren de kleur van uw plant.

Voordelig Gazonmest kopen

Ook uw gras heeft voeding nodig om te kunnen groeien en gezond te blijven. Daarnaast is gazonmest nuttig om uitputting van de bodem te voorkomen. Uw gazon heeft, net als gewone planten, de meststoffen stikstof, fosfor en kalium nodig. Stikstof helpt bij de groei van de grassprieten. Fosfor is nodig voor de vorming van wortels. Kalium draagt bij aan de weerstand tegen ziekten. Kies uit snelwerkende kunstmest, langdurig werkende kunstmest, organische mest en mulchmaaien.