Vleesetende planten
De vleesetende plant dankt zijn naam aan het feit dat hij insecten eet. Door deze prooien te vangen en te verteren kan de plant de voedingsstoffen uit het beestje gebruiken. Hierdoor kunnen vleesetende planten groeien in een voedingsarme bodem. De plant lokt insecten naar zich toe door zijn kleurrijke uiterlijk. Precies om die reden is dit een aantrekkelijke plant om in huis of in de tuin te hebben staan. Qua verzorging zijn deze planten ook niet zo moeilijk: zolang ze in een vochtige ondergrond staan en voldoende zonlicht krijgen zijn ze tevreden. Bezoek Famiflora voor een ruime keuze uit verschillende soorten vleesetende planten. Bekijk hieronder welke soorten vleesetende planten het populairst zijn en hoe u ze verzorgt.
VLEESETENDE PLANTEN KOPEN?
Bezoek Famiflora voor het grootste aanbod vleesetende planten vanaf €1,99
DE 5 POPULAIRSTE VLEESETENDE PLANTEN
De bekerplant (Nepenthes)
De Bekerplant is een vleesetende plant die insecten vangt in bladeren die groeien in een bekervorm. In de beker zit een laagje nectar, waardoor de prooi makkelijk naar binnen glijdt en door de plant verteerd kan worden. Doordat het insect diep de beker invliegt is deze niet meer te zien, wat zorgt voor een prettiger aanzicht tijdens de vertering. Deze klimplant groeit in het wild vaak in warme klimaten en tropische regenwouden. Hierdoor kan de plant in België niet buiten staan, omdat dat te koud is. Zet de Bekerplant dus binnen, maar niet in direct zonlicht. Het is ook erg belangrijk dat de bodem waar de Nepenthes in groeit continu vochtig is. Indien mogelijk kunt u de vleesetende plant het beste regenwater of slootwater geven. In drinkwater zit namelijk kalk en daar kan de plant niet goed tegen. Geef de plant geen plantenvoeding en verwijder afgestorven blaadjes en bloemen om rotting te voorkomen.
De Papegaaibekplant (Sarracenia Psittacina)
De papegaaibekplant vangt insecten met bladeren die gevormd zijn als een soort koker. Deze kokers zijn roodpaars van kleur en liggen op de grond of hangen er vlak boven. Op deze manier kan de plant ook insecten vangen die niet kunnen vliegen. Doordat de kokers laag groeien kunnen de insecten makkelijk door de ‘tunnel’ naar binnen lopen. Deze eindigt in een soort kamer. Als het insect hier eenmaal naar binnen is gegaan kan deze niet meer terug naar de tunnel en zit hij dus opgesloten. Mocht u deze plant buiten willen houden, zet deze dan indien mogelijk aan de rand van een vijver. De Papegaaibekplant houdt namelijk van een vochtige ondergrond. In de winter is het voor de Sarracenia Psittacina in veel gevallen te koud, dus kunt u deze het beste naar binnen halen. Als u de plant binnen zet zorg er dan voor dat deze voldoende water krijgt. Voor vleesetende planten geldt: zet ze in een voedselarme bodem en geef ze geen plantenvoeding. Knip voor het mooiste resultaat de of uitgebloeide bloemen af.
De Trompetbekerplant (Sarracenia)
Deze vleesetende plant is een bekerplant. Insecten worden door deze plant dus gevangen in bekervormige bladeren. In het geval van de trompetbekerplant zijn deze bladeren gegroeid in een soort trechtervorm, waardoor deze op het uiteinde van een trompet lijkt. De Sarracenia kan goed buiten staan omdat deze temperaturen tot -5°C kan weerstaan. Wordt de grondtemperatuur lager dan dat? Dan kunt u de plant het beste naar binnen verplaatsen. De plant bloeit in het voorjaar. Zorg er tijdens het groeiseizoen voor dat de bodem voldoende vocht bevat. In tegenstelling tot andere vleesetende planten is het voor de Sarracenia belangrijk dat deze de rest van het jaar in een niet al te vochtige grond staat, omdat er dan de kans bestaat dat de wortels gaan rotten. De plant heeft genoeg aan een voedselarme grond en hoeft dus ook niet worden bijgevoerd met plantenvoeding. Verwijder verdorde blaadjes en bloemen voor een mooi verzorgd uiterlijk.
De Venus Vliegenval (Dionaea Muscipula)
Van alle vleesetende planten is de Venus Vliegenval waarschijnlijk de meest iconische. Deze plant wordt gekenmerkt door de vallen waarmee hij de insecten vangt. Dat doet deze Dionaea Muscipula namelijk met klemvallen. Deze klappen dicht wanneer een insect op de plant land. Door de tanden van de plant zit de prooi na het dichtklappen vast, alsof hij achter tralies zit. Nadat deze verteerd is gaat de val weer open en kan het hele proces weer opnieuw beginnen. De Venusvliegenvanger heeft veel water en veel direct zonlicht nodig. Een plek op een vensterbank op het zuiden zou voor deze plant dus ideaal zijn. Indien u de plant buiten wilt zetten, plaats deze dan het liefst naast een vijver en op een zonnige plek. De Venusvliegenval groeit het beste in een vochtige, voedselarme bodem. De vallen van de plant kunnen ongeveer negen keer dichtklappen en gemiddeld drie insecten verteren. Hierna zijn deze uitgebloeid en kunt u ze het best verwijderen.
De Zonnedauw (Drosera)
De Zonnedauw vangt insecten met zijn kleverige sprietjes. Aan het uiteinde van de haartjes op deze vleesetende plant zitten kleine druppels kleverige vloeistof. Als een insect hierop landt kleeft hij vast en kan niet meer wegkomen. Over het algemeen kan de Drosera niet goed tegen koude temperaturen dus de beste plaats om deze plant neer te zetten is binnen, het liefst bij een raam waar de zon doorheen schijnt. Ook de Zonnedauw heeft veel zonlicht en veel water nodig, groeit het beste in een voedselarme bodem en heeft geen plantenvoeding nodig. Zorg er dus voor dat de plant in een vochtige bodem staat. Hoge temperaturen zijn geen probleem voor de Zonnedauw dus een plek in de volle zon kan voor deze plant geen kwaad. Als u de Drosera binnen heeft staan hoeft u deze niet te voeren met insecten, maar het mag wel. Zo kan hij voedingstoffen uit het beestje opnemen waardoor er nieuwe bladeren aan zullen groeien.
HOE VERZORG IK MIJN VLEESETENDE PLANT?
Heeft u specifieke vragen betreft de verzorging van vleesetende planten?
Bezoek de plantenafdeling bij Famiflora, onze specialisten voorzien u graag van advies op maat.
Vleesetende planten kopen bij Famiflora
Kom langs bij Famiflora om ons assortiment vleesetende planten te bekijken. Ons tuincentrum in Moeskroen is zeven dagen per week geopend dus u bent altijd welkom. Met meer dan 25000 vierkante meter aan planten, bloemen en seizoensdecoratie vindt u gegarandeerd wat u zoekt. Heeft u vragen over planten? Wij geven u graag advies op maat! Voor het grootste assortiment planten van België moet u bij Famiflora zijn. Bekijk al onze vleesetende planten bij Famiflora in Moeskroen.