Tags:

Tips om jouw moestuinplan te maken

Wil je graag milieubewuster leven? Of wil je gewoon graag genieten van zelfgekweekte groenten en kruiden? Een moestuin beginnen is een top project en bovendien leer je er heel wat van bij. Wat komt er nu precies allemaal bij kijken? Wat is een zaaikalender? Moet ik een moestuinplan uittekenen? Hoe zit het met de moestuin indeling? Wanneer moet ik zaaien en wat moet ik zaaien? In deze blog vind je een antwoord op al deze vragen. Let’s check it out!

1. Zaaikalender moestuin

Zoals bij vele zaken is de juiste voorbereiding de sleutel tot succes. Een moestuinplan maken aan de hand van een moestuinkalender zorgt voor structuur gedurende het tuinseizoen. Maak eerst een lijstje van welke groenten en kruiden jij graag zou willen kweken. Kijk op de verpakking welke groenten en kruiden je wanneer mag beginnen zaaien of planten. Met een moestuinplan ben je er zeker van dat je op tijd begint. Zo voorkom je dat je een mogelijke oogst misloopt.

De start van het nieuwe jaar is de perfecte de periode om te plannen welke groenten en kruiden je dit seizoen wenst te kweken. Sla alle moestuinbenodigdheden zoals moestuinzaden, aarde, potjes, voeding en dergelijke bij tuincentrum Famiflora in. Dit is tevens het ideale moment om voor te zaaien, lees hier meer in de blog : Voorzaaien in de vensterbank.

Hieronder vind je een overzicht van welke groenten en kruiden je wanneer mag zaaien. Bekijk ook zeker onze gedetailleerde zaaikalender!

2. Moestuin aanleggen

Wie zijn moestuin wil doen slagen, moet zorgen voor de juiste moestuingrond. Zorg dat je moestuingrond van goede kwaliteit is. Ploeg de bestaande grond om. Zo schat je de kwaliteit van de grond in, is de grond stevig of los? Verwijder oneffenheden, zoals stenen en onkruid. Voor meer info, lees je onze blog: Moestuin zaai- en plantklaar maken. Is het de eerste keer dat je een moestuin begint en wens je het zekere voor het onzekere te nemen? Geen nood! Bij Famiflora helpen we elke moestuinier: van beginners tot gevorderden.

Moestuin ideeën

Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden om een moestuin te beginnen. Naast de bekende onderverdeelde moestuinbak, kies je tegenwoordig ook voor een moestuin balkon, moestuin tafel of de klassieke moestuin uiteraard.

Teken bij voorkeur een plan uit voor je moestuin. Hoeveel verschillende groenten en kruiden wil je gaan kweken? Let er wel op dat sommige groenten, zoals courgette en pompoen veel ruimte in een moestuinbak innemen. Kijk op de achterkant van het zadenzakje voor de exacte ruimte die het zaadje eist. Zo richt je je vierkante meter moestuin perfect in!

Geen zin of tijd om te zaaien? Gelukkig bestaan er ook heel veel gewassen die al zijn voorgekweekt. Deze moestuinplantjes zijn bij aankoop direct klaar om in de grond te planten. Bij Famiflora Moeskroen en De Panne vind je een groot gamma voorgekweekte groenten en kruiden aan scherpe prijzen. Kom gezellig een dagje shoppen in ons tuincentrum en bezoek onze moestuinafdeling. Onze medewerkers zullen je met plezier advies geven!

3. Moestuin indeling

Een moestuinbak is een bak die we gebruiken voor het kweken van groenten, bloemen en kruiden. De bakken zijn er in verschillende maten en vormen. Gebruik een moestuin bak als verhoogde moestuin, op het balkon of in een moestuin tafel.

Een moestuin bak heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele moestuinen.

  • Ze zijn ze gemakkelijk te verplaatsen.
  • Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en je hoeft niet te hurken om erbij te kunnen.
  • Ze hebben een beter drainage systeem.
  • Ze nemen niet veel ruimte in.

Een moestuinbak is een geweldige oplossing voor mensen die weinig ruimte hebben of voor mensen die geen tuin hebben, maar een balkon of patio. Het enige nadeel is dat je de grond meer voeding moet geven en vaker moet vervangen dan die van de klassieke moestuin.

Moestuin weetjes

  • Als je nog geen pro bent in het beginnen van een moestuin. Start met makkelijk te kweken groenten, denk hierbij aan: courgette, aardappelen en komkommer.
  • Tips voor het beginnen van een moestuin:
    • Kies een plaats met een vlakke ondergrond
    • Zorg dat de plek veel zon en af en toe ook schaduw krijgt
    • Bescherm de gewassen tegen de wind
    • Plant of zaai soortgelijke gewassen bij elkaar
    • Hou er rekening mee dat sommige gewassen voldoende groeiruimte nodig hebben
  • Biologische moestuinzaadjes zijn sterker dan chemische moestuinzaden.
  • Kweekbakken zijn handige instrumenten om zaadjes snel te laten ontkiemen.

Ben je er klaar voor? Laat de ‘groenten kweken’ voorpret maar beginnen! Binnen enkele weken pluk je namelijk letterlijk de vruchten van je harde werk. Spannend…

Veelgestelde vragen moestuin

Wanneer moestuin aanleggen?

Een moestuin aanleggen doe je het beste rond februari of maart, zolang het buiten niet vriest.

Wanneer moestuin omspitten?

In de lente spit je de moestuin om. Verwijder onkruid, stenen en andere oneffenheden die niet in de grond thuis horen.

Wanneer zaaien moestuin?

In het voorjaar begin je met het zaaien van groenten die koude nachten verdragen, zoals radijs, sla en uien. Na de laatste nachtvorst, zaai je tomaten, paprika's en courgettes.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Tips voor de nazomermoestuin

Hoewel de zomervakantie voorbij is, betekent dat niet dat je moestuin zijn beste tijd heeft gehad. Integendeel, de nazomer en vroege herfst zijn geweldige periodes om nog volop te genieten van je moestuin én van een rijke oogst.

Lees meer...
tuinplanten
Top 5 siergrassen die je nu kunt planten

Sla nu je slag in ons tuincentrum voor de mooiste siergrassen. Wij lichten onze 5 favoriete siergrassen van het moment voor je uit.

Lees meer...
tuinplanten
Siergrassen die de herfst sieren

In ons tuincentrum vind je siergrassen voor elke soort tuin, inclusief soorten die je ook in een pot op je balkon of (dak)terras plaatst.

Lees meer...
tuinplanten
Plant een (kleine) boom

Lees hier waarom je een (kleine) boom in de tuin moet planten.

Lees meer...