15 tuintips voor december

Tags:

December, ondanks dat het de koudste maand van het jaar is, zijn er nog fijne klusjes om in de tuin te doen. In plaats van je groene oase te verwaarlozen, kun je deze maand juist aangrijpen om je tuin voor te bereiden op de winter, waardoor het bij de eerste tekenen van de lente weer tot leven komt. Hier zijn 15 tuintips voor december om je te begeleiden bij het verzorgen van je tuin gedurende de laatste maand van het jaar.

15 tuintips voor december

 1. Snoei bomen en struiken: Het snoeien van overhangende takken en dode delen van bomen en struiken is niet alleen een activiteit om je tuin op te ruimen, maar bevordert ook een gezonde groei in het komende voorjaar. Neem de tijd om zorgvuldig te snoeien, waardoor je planten klaar zijn voor een hernieuwde groeiperiode.

 2. Bescherm gevoelige planten: Het beschermen van vorstgevoelige planten is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze de winter overleven. Gebruik doeken of speciale hoezen om je kostbare planten te omhullen en ze te behoeden voor de koude winterlucht.

 3. Mulchen: Een laag mulch rond je planten aanbrengen doet meer dan alleen beschermen tegen vorst; het helpt ook vochtverlies te verminderen. Mulchen is een eenvoudige maar effectieve manier om de gezondheid van je planten te behouden tijdens de wintermaanden.

 4. Bollen planten: December is de perfecte tijd om bloembollen zoals tulpen en narcissen te planten. Deze bloemen zullen in het voorjaar je tuin vrolijk en kleurrijk maken. Graaf de gaten op de juiste diepte en laat je tuin anticiperen op het prachtige schouwspel van bloeiende bollen.

 5. Controleer op onkruid: Terwijl de meeste planten in rust zijn, grijpt onkruid deze kans aan om zich te verspreiden. Voorkom problemen in het voorjaar door nu onkruid te verwijderen. Een schone tuin in december betekent minder werk in het voorjaar.

Onrkuid weghalen

 1. Voer de vogels: Vogels kunnen het tijdens de wintermaanden moeilijk hebben om voedsel te vinden. Plaats vogelvoer en zorg voor vers water om deze gevederde vrienden naar je tuin te lokken. Geniet van het spektakel van kleurrijke vogels die je tuin bezoeken.

 2. Maak de vijver winterklaar: Een vijver is een waardevol element in de tuin, maar het vereist speciale aandacht in december. Reinig de vijver grondig en bedek deze om te voorkomen dat bladeren en andere deeltjes in het water terechtkomen en het bevriezen.

 3. Composteren: Neem de tijd om composthopen om te zetten en voeg herfstbladeren toe. Dit proces zal resulteren in rijke, voedzame compost die je in het voorjaar kunt gebruiken om je planten te voeden.

Composteren met afgevallen bladeren

 1. Bescherm terracottapotten: Terracottapotten zijn vatbaar voor breuk als ze gevuld zijn met water en bevriezen. Bewaar lege terracotta potten binnenshuis of bescherm ze met doeken om schade te voorkomen.

 2. Controleer op ziekten: Geef je planten een gezonde start voor het volgende seizoen door ze te inspecteren op tekenen van ziekten. Behandel ze indien nodig om problemen in de winter te minimaliseren.

 3. Oogst wintergroenten: Als je een moestuin hebt, is december een geschikte tijd om wintergroenten zoals boerenkool en winterpostelein te oogsten. Deze groenten gedijen gelukkig goed in koelere temperaturen en bieden een smakelijke toevoeging aan je keuken.

 4. Bescherm planten tegen wind: Kwetsbare planten hebben bescherming nodig tegen koude wind. Plaats natuurlijke windschermen rond deze planten om ze te behoeden voor barre weersomstandigheden.

 5. Tuinier binnen: Geef je groene vingers een creatieve uitlaatklep door zaailingen binnen te kweken. Deze zaailingen plant je over zodra de lente aanbreekt, waardoor je een voorsprong hebt op het groeiseizoen.

 6. Onderhoud tuingereedschap: Tuingereedschap heeft liefdevolle zorg nodig. Reinig en onderhoud je gereedschap zodat ze klaar zijn voor het komende seizoen. Scherpe messen en goed functionerende gereedschappen maken je werk in de tuin efficiënter.

 7. Maak plannen voor het voorjaar: December is de ideale tijd om plannen te maken voor het komende voorjaar. Denk aan nieuwe planten, tuinprojecten of landschapsverbeteringen die je wilt implementeren. Het plannen van tevoren zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent wanneer de temperaturen beginnen te stijgen.

Door deze tuintips te volgen, ben je goed op weg om je tuin te koesteren en voor te bereiden op een overvloedig voorjaar. Geef je groene oase de aandacht die het verdient in december, en je zult de vruchten ervan plukken wanneer de natuur weer ontwaakt. Happy gardening!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Muggen verjagen: geniet ongestoord van je zomer!

De zomer is een tijd van genieten in de tuin, lange avonden buiten zitten en heerlijke barbecuefeestjes. Maar niets kan die momenten meer verstoren dan vervelende muggen. Gelukkig zijn er tal van natuurlijke en effectieve manieren om deze kleine plaaggeesten op afstand te houden.

Lees meer...
tuintips
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Geef jouw kamerplanten de beste behandeling

Een spabehandeling voor je planten? Soms is het tijd om je groene vrienden eens goed in de watten te leggen. Met deze gids voor super-de-luxe plantenverzorging ga je meteen aan de slag. Plantenvoeding, sproeiers en plantendouches kennen voortaan geen geheimen meer voor jou.

Lees meer...
tuinplanten
Ga voor een Mediterrane tuin, balkon of dakterras!

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...