Moestuin zaai- en plantklaar maken

Moestuin zaai- en plantklaar maken

Maak je moestuin al zaai- en plantklaar met onze tuintips. Een goeie voorbereiding zorgt immers voor rijkelijke oogst.

Opruimen

Goed begonnen is half gewonnen. Het is heel erg belangrijk te starten met een gezond en ziekte- en onkruidvrij perceel. Verwijder afgestorven of zieke planten, dode takken en bladeren, onkruid en resterende kolen of koolstronken. Ze kunnen immers een bron van virussen en bacteriën zijn.

Verluchten

Het is belangrijk om de grond van je moestuin luchtig en vruchtbaar te houden. Spit dus op voorhand al je grond eens om, maak ze goed los met een woeler. Voeg eventueel ook wat gedroogde mest van Famiflora toe.

Verbeteren

Ook de zuurtegraad of pH van de bodem moet regelmatig nagekeken worden. Naast het bestrijden van onkruid, kan bekalken een te zure grond gaan neutraliseren. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de Famiflora korrelkalk. Een te kalkrijke grond, kan worden verholpen door wat tuinturf aan de bodem toe te voegen.

Bemesten

Net voor het zaaien of planten kan je wat (blad)compost en organische meststoffen inwerken, zoals onze DCM organische meststof. Dat zorgt voor een fijnere bodemstructuur en een voedingsstofrijke, vruchtbare grond.

Opwarmen

De temperatuur van de bodem is ook belangrijk. Bij te koude temperaturen kunnen zaadjes of plantjes namelijk niet kiemen. Je kan wachten tot het effectief warm genoeg wordt, of je kan tot wel 6 weken voorsprong nemen door een Famiflora plastiektunnel te installeren. De grond kan daardoor sneller opwarmen, waardoor ook het groei- en kiemproces sneller van start kan gaan.