Tags:

Het moet de vaakst gehoorde vraag zijn: hoeveel water moet ik deze kamerplant geven? En hoe vaak? Met deze tips leer je de noodsignalen als droge grond of hangende bladeren moeiteloos herkennen en weet je wanneer met de gieter aan de slag mag.

Leer van hun habitat

Alle kamerplanten hebben licht en water nodig. Ze zijn doorgaans best flexibel en kunnen wel tegen een stootje. Hoewel sommige specifieke eisen stellen, zijn er een paar signalen die je bij zowat alle planten kan herkennen om te zien om je plant genoeg vocht krijgt. Voor je de noodsignalen leert lezen, verdiep je eerst in wat voor type plant je voor je hebt. Z’n natuurlijke habitat vertelt je veel over water geven.

- Droge omgeving: vetplanten zoals Agave of Aloë groeien in een omgeving waar weinig regen valt. Ze slaan het vocht op in hun stam of bladeren om lang met hun reserves te kunnen doen. Deze planten mag je helemaal laten uitdrogen tussen hun gietbeurten. Eens om de twee weken water geven is voldoende.

- Zeer droge omgeving: een cactus uit de woestijn kan weken, soms maandenlang zonder water. Elke maand gieten is meer dan genoeg, in de winter mag je zelfs elke 2 maanden gieten.

- Tropische omgeving: denk aan planten met grote bladeren en junglelooks, zoals de bekende Monstera Deliciosa (Gatenplant). Net zoals in het regenwoud houden ze van een stevige bui af en toe. Je geeft hen best elke week water.

Herken de signalen

Planten sturen signalen uit wanneer ze iets ontbreken. Met deze tips leer je die noodsignalen makkelijk te herkennen:

Bruine of gele bladeren, slappe bladeren of stengels – wijzen erop dat je te gul bent met je gieter. Geef wat minder water en kijk of je plant opknapt. Zo niet, is er wat anders aan de hand.

Nieuwe bladeren vallen af – veel kamerplanten verliezen hun oude, bruin geworden bladeren. Zie je de nieuwe aangroei bruin worden en afvallen? Dan geef je wellicht te veel water.

Bladeren gaan hangen – vaak het eerste signaal dat je plant te droog staat. Herstelt je plant na de gietbeurt? Geef dan wat vaker water.

Krullende bladeren – voelen de bladeren plots dun en knapperig? Je plant heeft meer of vaker water nodig.

Droge, harde aarde – je geeft te weinig water. De aarde zal geen vocht meer opnemen als je nu jouw plant zou gieten. Zet je bloempot een halfuur in een emmer met water om de tijd te geven om weer water op te nemen.

Geen natte voeten

Maak het jezelf makkelijk en plan je gietbeurten op dezelfde dag van de week. Wil je echt een uitgebreid plan, stel dan een gietschema per maand op om je planten water te geven. Je kan hierbij ook het geven van plantenvoeding één keer per maand inplannen.

Nog een tip? Zet je plant altijd in een pot met onderaan gaatjes. Door de gaatjes kan het overtollige water makkelijk weglopen. Zo heeft je plant nooit meer natte voeten!

Heb je toch je plant te veel water gegeven? Verpot je plant dan zo snel mogelijk, zodat de wortels niet kunnen rotten. Haal al de natte aarde weg en vervang door droge. Veel gietplezier!

Achtergrond

Famiflora Moeskroen

 • Maandag
  09:00 - 19:00
 • Dinsdag
  09:00 - 19:00
 • Woensdag
  09:00 - 19:00
 • Donderdag
  09:00 - 19:00
 • Vrijdag
  09:00 - 19:30
 • Zaterdag
  09:00 - 19:30
 • Zondag
  09:00 - 19:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

 • Open op de Nationale Feestdag
  21 juli
  09:00 - 19:30
 • Open op OLV Hemelvaart
  15 augustus
  09:00 - 19:30
Toon alle openingstijden

Famiflora De Panne

 • Maandag
  09:00 - 18:30
 • Dinsdag
  09:00 - 18:30
 • Woensdag
  09:00 - 18:30
 • Donderdag
  09:00 - 18:30
 • Vrijdag
  09:00 - 18:30
 • Zaterdag
  09:00 - 18:30
 • Zondag
  09:00 - 18:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

 • Open op de Nationale Feestdag
  21 juli
  09:00 - 18:30
 • Open op OLV Hemelvaart
  15 augustus
  09:00 - 18:30
Toon alle openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pas op voor teken

In deze blog lees je nuttige info en een paar belangrijke tips om tekenbeten te voorkomen.

Lees meer...
tuintips
Tips & tricks voor het snoeien van een haag

Een groene haag biedt niet alleen privacy en bescherming tegen de wind, maar is ook gewoon een heel mooi en inspirerende blikvanger! Bij Famiflora helpen we je graag op weg met tips en tools van topmerken zoals Wolfgarten, Polet, Fiskars en Gardena voor het snoeien van jouw geliefde heg. 

Lees meer...
tuintips
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
Houd het hoofd (en de tuin) koel

Er is warm weer voorspeld... Er zijn veel natuurlijke oplossingen om ervoor te zorgen dat je in de zomer niet wegsmelt, maar kunt genieten van het buitenleven met voldoende verkoeling. Ons tuincentrum geeft graag slimme 5 slimme oplossingen voor tuin en balkon tegen oververhitting.

Lees meer...