Tags:

Het moet de vaakst gehoorde vraag zijn: hoeveel water moet ik deze kamerplant geven? En hoe vaak? Met deze tips leer je de noodsignalen als droge grond of hangende bladeren moeiteloos herkennen en weet je wanneer met de gieter aan de slag mag.

Leer van hun habitat

Alle kamerplanten hebben licht en water nodig. Ze zijn doorgaans best flexibel en kunnen wel tegen een stootje. Hoewel sommige specifieke eisen stellen, zijn er een paar signalen die je bij zowat alle planten kan herkennen om te zien om je plant genoeg vocht krijgt. Voor je de noodsignalen leert lezen, verdiep je eerst in wat voor type plant je voor je hebt. Z’n natuurlijke habitat vertelt je veel over water geven.

- Droge omgeving: vetplanten zoals Agave of Aloë groeien in een omgeving waar weinig regen valt. Ze slaan het vocht op in hun stam of bladeren om lang met hun reserves te kunnen doen. Deze planten mag je helemaal laten uitdrogen tussen hun gietbeurten. Eens om de twee weken water geven is voldoende.

- Zeer droge omgeving: een cactus uit de woestijn kan weken, soms maandenlang zonder water. Elke maand gieten is meer dan genoeg, in de winter mag je zelfs elke 2 maanden gieten.

- Tropische omgeving: denk aan planten met grote bladeren en junglelooks, zoals de bekende Monstera Deliciosa (Gatenplant). Net zoals in het regenwoud houden ze van een stevige bui af en toe. Je geeft hen best elke week water.

Herken de signalen

Planten sturen signalen uit wanneer ze iets ontbreken. Met deze tips leer je die noodsignalen makkelijk te herkennen:

Bruine of gele bladeren, slappe bladeren of stengels – wijzen erop dat je te gul bent met je gieter. Geef wat minder water en kijk of je plant opknapt. Zo niet, is er wat anders aan de hand.

Nieuwe bladeren vallen af – veel kamerplanten verliezen hun oude, bruin geworden bladeren. Zie je de nieuwe aangroei bruin worden en afvallen? Dan geef je wellicht te veel water.

Bladeren gaan hangen – vaak het eerste signaal dat je plant te droog staat. Herstelt je plant na de gietbeurt? Geef dan wat vaker water.

Krullende bladeren – voelen de bladeren plots dun en knapperig? Je plant heeft meer of vaker water nodig.

Droge, harde aarde – je geeft te weinig water. De aarde zal geen vocht meer opnemen als je nu jouw plant zou gieten. Zet je bloempot een halfuur in een emmer met water om de tijd te geven om weer water op te nemen.

Geen natte voeten

Maak het jezelf makkelijk en plan je gietbeurten op dezelfde dag van de week. Wil je echt een uitgebreid plan, stel dan een gietschema per maand op om je planten water te geven. Je kan hierbij ook het geven van plantenvoeding één keer per maand inplannen.

Nog een tip? Zet je plant altijd in een pot met onderaan gaatjes. Door de gaatjes kan het overtollige water makkelijk weglopen. Zo heeft je plant nooit meer natte voeten!

Heb je toch je plant te veel water gegeven? Verpot je plant dan zo snel mogelijk, zodat de wortels niet kunnen rotten. Haal al de natte aarde weg en vervang door droge. Veel gietplezier!

Achtergrond

Famiflora Moeskroen

  • Maandag
    09:00 - 19:00
  • Dinsdag
    09:00 - 19:00
  • Woensdag
    09:00 - 19:00
  • Donderdag
    09:00 - 19:00
  • Vrijdag
    09:00 - 19:30
  • Zaterdag
    09:00 - 19:30
  • Zondag
    09:00 - 19:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

  • Open op OLV Hemelvaart
    15 augustus
    09:00 - 19:30
Toon alle openingstijden

Famiflora De Panne

  • Maandag
    09:00 - 18:30
  • Dinsdag
    09:00 - 18:30
  • Woensdag
    09:00 - 18:30
  • Donderdag
    09:00 - 18:30
  • Vrijdag
    09:00 - 18:30
  • Zaterdag
    09:00 - 18:30
  • Zondag
    09:00 - 18:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

  • Open op OLV Hemelvaart
    15 augustus
    09:00 - 18:30
Toon alle openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
De schoonheid van de schaduwrijke tuin: ideeën en inspiratie

Of je nu een natuurlijk schaduwrijke plek hebt of er een wilt creëren, wij hebben tal van ideeën om je te helpen een betoverende buitenruimte te creëren waar je graag tijd doorbrengt. Lees verder en laat je inspireren door tuincentrum Famiflora!

Lees meer...
moestuin
Kruiden(ijs)thee uit eigen tuin

Wat is er nu lekkerder dan een verfrissende of verkwikkende (ijs)thee, op een mooie, zomerse dag?

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in juli

Hier volgt een flinke dosis inspirerende moestuintips voor de maand juli.

Lees meer...
tuintips
Muggen verjagen: geniet ongestoord van je zomer!

De zomer is een tijd van genieten in de tuin, lange avonden buiten zitten en heerlijke barbecuefeestjes. Maar niets kan die momenten meer verstoren dan vervelende muggen. Gelukkig zijn er tal van natuurlijke en effectieve manieren om deze kleine plaaggeesten op afstand te houden.

Lees meer...