Kamerplanten fleuren elke ruimte in huis op. Maar wat doe je wanneer je kamerplant er plots wat minder gelukkig uitziet? Of je nu al lang voor planten zorgt of net de groene wereld van planten ontdekt: elke plantenliefhebber krijgt vroeg of laat met uitdagingen te maken. Wanneer je planten observeert, leer je de noodsignalen van je plant beter herkennen, en kan je aan de slag. Dit zijn de meest voorkomende problemen bij planten:

1. Bladeren gaan hangen of verwelken – te weinig water

Gaan de blaadjes van je favoriete kamerplant hangen, verkleuren of verwelken ze? Dat wijst er meestal op dat je plant te droog staat. Je plant heeft absoluut water nodig om te overleven. Vergeet je ‘m te vaak te gieten, dan bestaat de kans dat hij zich maar moeilijk of helemaal niet herstelt.

Hoe weet je of je plant water nodig heeft? Een makkelijke tip is om je vinger een tweetal centimeter diep in de potgrond te steken. Voelt die droog aan? Geef dan meteen water. Staat je plant al te lang droog, dan zal je merken dat je groene vriend geen water meer opneemt, maar al het water gewoon langs z’n wortels laat weglopen. Zet je plant een halfuurtje in een diepe schaal met water. Zo krijgt de aarde tijd om het water op te nemen.

2. Vergeelde bladeren en bruine wortels - te veel water

Te veel water geven is een veel gemaakte beginnersfout, zeker wanneer je jouw plant net leert kennen. Je wil je plantje zo graag in leven houden dat je ‘m letterlijk te veel van het goede geeft. Je herkent te royaal of te vaak water geven aan de vergeelde bladeren. Als je daarbij nog de wortels checkt, zijn ze zacht en bruin: ze zijn oververzadigd en kunnen geen water meer opnemen.

Een plant die te veel water heeft gekregen, herstelt zich maar langzaam. Verpot je plant naar droge aarde en pas je gietbeurten aan. Geef minder water, en zorg ervoor dat bij elke gietbeurt overtollig water uit de pot kan lopen.

3. Plant laat bladeren vallen – veranderingen in de omgeving

Geen paniek als je plant plots enkele bladeren laat vallen. Zo richt hij zich op nieuwe aangroei van frisgroen blad. Vaak dus niets om je zorgen over te maken. Laat je plant plots heel veel blad vallen? Dat betekent meestal een stressreactie op iets in zijn omgeving: veranderende temperatuur, te veel tocht… Zorg ervoor dat je plant in een zo contant mogelijke omgeving staat: hou je kamerplant in een ruimte met dezelfde hoeveelheid licht en een constante temperatuur.

4. Uiteinde van het blad wordt bruin – te lage luchtvochtigheid of onregelmatig gieten

Planten houden net zoals wij van regelmaat. Wanneer bladeren aan de uiteindes bruin worden, wijst dat vaak op onregelmatig water geven. Geef je toch regelmatig water, dan is mogelijk de luchtvochtigheid te laag. Zeker bij tropische planten met hun mooie gebladerte zien die bruine punten er niet zo aantrekkelijk uit.

Een handige tip? Ga minstens elke dag eens langs bij je plant met een plantenspuit of sproeier. Een  dagelijkse sproeimoment zal je plant een instant oppepper geven.

5. Veel blad, weinig bloem – te weinig/niet de juiste voeding

Weinig balans in de hoeveelheid fosfor, stikstof en kalium zorgen ervoor dat je plant goed gaat groeien, maar niet gaat bloeien. Je krijgt dus veel blad, maar geen bloem.  

Check de voedingsbehoeftes voor jouw plant. Kies een goede plantenvoeding die geschikt is voor jouw type plant: een tropische kamerplant heeft veel rijkere voeding nodig dan een cactus of vetplant. Met een beetje extra zorg, staat jouw kamerplant binnenkort in bloei!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pas op voor teken

In deze blog lees je nuttige info en een paar belangrijke tips om tekenbeten te voorkomen.

Lees meer...
kamerplanten
Zo vaak geef je je kamerplanten water

Alle kamerplanten hebben hun eigen behoefte aan water. Veel of weinig, vaak of heel zelden: een goed ritme bepalen om je planten te gieten kan best een uitdaging zijn. Wij helpen je graag om een goed gietschema te maken.

Lees meer...
tuintips
Tips & tricks voor het snoeien van een haag

Een groene haag biedt niet alleen privacy en bescherming tegen de wind, maar is ook gewoon een heel mooi en inspirerende blikvanger! Bij Famiflora helpen we je graag op weg met tips en tools van topmerken zoals Wolfgarten, Polet, Fiskars en Gardena voor het snoeien van jouw geliefde heg. 

Lees meer...
tuintips
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...