Winterbloeiende kamerplanten

Tags:

Als de winterkou intreedt, trekken we met z’n allen massaal naar binnen. Verwarming een standje hoger, knus dekentje, warme kop thee erbij. Mis je ondanks alle wintergezelligheid toch planten in huis? Niet getreurd: er zijn heel wat kamerplanten die mooi groen zijn of zelfs bloeien tijdens de winter. Dit seizoen somber en grijs? Deze kamerplanten doen je de koude winterdagen zo vergeten:

1. Lepelplant (Spathiphyllum)

Weinig planten die zo elegant bloeien als de Lepelplant. De lepelvormige witte bloemen duiken vaak al tijdens de herfst op en bloeien verder tijdens de koude wintermaanden. De plant is best flexibel als het op licht aankomt: op een lichte plek doet deze plant het altijd goed, maar ook in een iets donkerder hoekje brengt deze bloeier wat licht in sombere dagen. Geef je plant water als de bovenste centimeter aarde droog aanvoelt.

2. Kalanchoë

Een kleine maar felle bloeier die elke ruimte opvrolijkt. Deze echte retropant bloeit uitbundig, vaak enkele maanden lang. Vaak krijgt deze plant te veel water, maar Kalanchoë is een echte vetplant, hij kan wel een tijdje zonder water. Geef in de winter elke twee tot drie weken spaarzaam water.

3. Anthurium

De levendige roze of rode kleuren van de Anthurium, bijgenaamd Flamingoplant, brengen instant leven in elke ruimte. Een Anthurium kan het hele jaar door bloeien, dus ook in de winter. Hou de grond van de plant altijd lichtjes vochtig en ga regelmatig eens langs met je plantenspuit: je Anthurium regelmatig besproeien zal wonderen doen voor zijn bloei.

4. Lipstickplant (Aeschynanthus)

Een diepgroene hangplant met lipstickrode bloemen, daar kan je wat mee. Eens de eerste felgekleurde bloemknoppen in de nazomer verschijnen, kan deze plant in principe de rest van het jaar bloeien. Eens in bloei mag je deze plant wat droger en koeler zetten.

5. Amaryllis

Een bloembol als kamerplant, waarom niet? Amaryllis is een knappe vroeg bloeiende bloembol die je elk jaar opnieuw kan laten bloeien. Als tropische plant is hij gek op warmte, maar hij heeft een korte periode van koude nodig om te bloeien. De bloei in december is een echt spektakel met roze, rode of witte knallers van bloemen.

Verzorgen van je kamerplanten in de winter

Het mag dan lekker knus bij je thuis zijn, winter betekent ook minder licht en lagere luchtvochtigheid. Nog enkele tips om je kamerplanten tiptop door de winter te loodsen:

  • Hou je planten weg van de centrale verwarming: in een ruimte waar de verwarming aangaat, wordt de lucht erg droog. Zet je planten dus niet te dicht bij de radiator, of verhuis ze naar een kamer met een constante temperatuur.
  • Zorg voor hogere luchtvochtigheid: dat doe je door je plantenspuit regelmatig boven te halen en je favoriete planten te benevelen. Door de fijne druppeltjes gaat de luchtvochtigheid rondom je planten omhoog.
  • Geef veel minder water: de meest voorkomende fout bij kamerplanten is om ze te veel water te geven, zeker in de winter. Geeft tot de helft minder water dan wat je in het groeiseizoen geeft. Tropische kamerplanten mag je elke 10 dagen water geven, vetplanten zelfs om de maand.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
De schoonheid van de schaduwrijke tuin: ideeën en inspiratie

Of je nu een natuurlijk schaduwrijke plek hebt of er een wilt creëren, wij hebben tal van ideeën om je te helpen een betoverende buitenruimte te creëren waar je graag tijd doorbrengt. Lees verder en laat je inspireren door tuincentrum Famiflora!

Lees meer...
moestuin
Kruiden(ijs)thee uit eigen tuin

Wat is er nu lekkerder dan een verfrissende of verkwikkende (ijs)thee, op een mooie, zomerse dag?

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in juli

Hier volgt een flinke dosis inspirerende moestuintips voor de maand juli.

Lees meer...
tuintips
Muggen verjagen: geniet ongestoord van je zomer!

De zomer is een tijd van genieten in de tuin, lange avonden buiten zitten en heerlijke barbecuefeestjes. Maar niets kan die momenten meer verstoren dan vervelende muggen. Gelukkig zijn er tal van natuurlijke en effectieve manieren om deze kleine plaaggeesten op afstand te houden.

Lees meer...