Lekker fruit van eigen kweek

Droom jij er ook zo van om in je tuin te lopen en zomaar lekkere frambozen of een sappige appel uit het vuistje te eten? Of heerlijk genieten van een ontbijt met zelfgemaakte confituur?
Veel mensen denken dat je om fruit te kweken een enorme tuin moet hebben. Niets is minder waar. Veel fruitsoorten kunnen ook gewoon in een pot groeien, op een klein terras of zelfs op je balkon.

Met fruitplanten in de tuin kan je van mei tot oktober genieten van lekker vers fruit, en het is bovendien ook nog eens goedkoop!

Soorten fruitplanten

Er bestaat kleinfruit en groot fruit. Kleinfruitsoorten zijn simpelweg kleiner dan grotere fruitsoorten zoals appels, peren en citrusvruchten. Verder verdelen we fruitsoorten onder in fruitbomen en fruitstruiken.

  • Fruitbomen

Wie denkt aan fruitbomen, denkt al gauw aan de appelboom. Naast deze soort, hebben we verder nog perenbomen, kersenbomen, pruimenbomen, vijgenbomen en citrusbomen.

  • Fruitstruiken

Bij Famiflora hebben we een mooi assortiment fruistruiken, zoals: rode bessen, witte bessen, zwarte bessen, kruisbessen, blauwe bessen, rode bosbessen, bramen, frambozen, Japanse wijnbessen en aardbeien.

Je hebt helemaal niet veel ruimte nodig om zelf fruit te kweken. Veel fruitsoorten doen het goed in pot en blijven tevens klein. Heb je een balkon? Hang bijvoorbeeld een aardbeienmand op aan een wandhanger!

TIP: Creëer een magische snoephaag van verschillende soorten kleinfruit, super lekker en boordevol vitamines! Fruitplanten lenen zich uitstekend om kinderen verantwoord te laten snoepen en dichter bij de natuur te brengen.

Wanneer fruitboom planten

Februari is bij uitstek de periode om fruitbomen en kleinfruit te planten, mits het natuurlijk niet vriest. In de winter zijn de fruitbomen namelijk in ruststand en ligt de sapstroom van de bomen stil. De boom spaart dan zijn krachten voor het komende voorjaar. Pak de tuinhandschoenen uit de schuur, haal de schop erbij en ga aan de slag met het planten van je eigen fruitboom of fruitplant. Wie nu een fruitboom plant, zorgt niet alleen voor een heerlijke oogst elke zomer, maar plant ook een mooie herinnering waar nog vaak met een nostalgische glimlach aan terugdenkt.

Hoe plant ik een fruitboom?

Plant een fruitboom in de tuin of in een grote pot op het balkon of terras. Volg onderstaand stappenplan:

  • Kies een plek in de volle zon en zorg dat de grond goed draineert.
  • Maak een kuil tweemaal groter dan de wortelkluit van de fruitboom.
  • Plaats de fruitboom in het gat en let erop dat de kroon van de boom op gelijke hoogte staat met de grond.
  • Vul het plantengat met de uitgegraven aarde en druk zachtjes aan.
  • Bewater de fruitboom grondig na het planten.
  • Bevestig de stam van de fruitboom aan een (bamboe)stok als steun.
  • Verrijk de aarde met een dunne laag mulch. Dit houdt de grond vochtig en voorkomt onkruid.

Hoe verzorg ik een fruitboom?

  • Fruitbomen hebben veel water nodig. Zorg ervoor dat ze voldoende water krijgen, zowel tijdens de groeifase als tijdens de oogstfase.
  • Fruitbomen hebben voedingsstoffen nodig om te groeien en te bloeien. Gebruik een goede kwaliteit organische meststof of kunstmest.
  • Behandel fruitbomen tegen plagen en ziekten. Houd fruitbomen in de gaten voor tekenen van plagen of ziekten. Behandel ze op tijd met milieuvriendelijke producten of biologische varianten.
  • Oogst het fruit op het juiste moment, dit varieert per fruitsoort.
  • Bepaalde soorten fruitbomen zijn gevoelig voor koudere temperaturen, zoals de vijgenboom. Bescherm deze bomen met een beschermhoes of jute zak tegen vorst.

Hoe snoei ik een fruitboom?

Om de groei te bevorderen en de oogst te verbeteren is het van belang om fruitbomen regelmatig te snoeien. Ga als volgt te werk:

Verwijder dode, zieke of beschadigde takken met een scherp snoeimes.

● Snoei takken die naar binnen groeien of elkaar raken. Dit belemmert de groei van de boom.

Knip takken weg die te dicht bij de stam groeien.

Trim de top van de fruitboom in de gewenste vorm.

● Laat minstens 3-5 oogstbare takken op elke hoofdtak staan.

Een snoephaag in de tuin

Combineer diverse soorten kleinfruit & creëer een echte snoephaag bv. langs de omheining van je tuin!

Ook kinderen vinden het heel leuk om zelf hun snoepfruit te plukken uit de fruitstruiken. Zelfs kinderen die anders nooit fruit eten, zullen al snel de tuin inrennen om de rijpe vruchten zo uit het vuistje te eten. En papa en mama zullen tevreden zijn dat de kinderen gezond snoepen!

Nog een voordeel is dat de meeste van deze struiken jaren goed blijven en elk jaar opnieuw weer gaan bloeien en vruchten produceren. Met een eenmalige investering zit je dus voor tientallen jaren goed. Bovendien zullen bijen en vlinders maar al te graag in je tuin komen rondfladderen. Zo draag je ook nog eens bij tot de bestuiving en de honingproductie! Deze snoepjes van de natuur zijn echte b(l)ijmakers!

Welk fruit kiezen?

Mix vroege en late soorten zodat je van mei tot oktober kan plukken

Frambozen

We kennen allemaal de klassieke roze frambozen maar wist je ook dat er gele en zelfs witte varianten bestaan? Deze zijn iets zoeter dan de roze besjes & worden door hun ongewone kleur minder snel verorberd door de vogels.
Verder heb je ook nog zomer- en herfstframbozen. Koop van elk een struik en je zit voor lange tijd goed!
Het grote voordeel aan frambozenstruiken is dat ze ijzersterk zijn. Weersomstandigheden hebben op deze struiken niet veel vat. Regen, wind of weinig zon, het deert de frambozenstruik allemaal niet. Bovendien heeft zo’n struik niet veel plaats nodig. Zo'n twintig centimeter per struik is al voldoende. Op één meter kan je er dus makkelijk vijf kwijt. Frambozenstruiken zijn blijvers, ze komen elk jaar terug op gang en produceren elk jaar opnieuw fruit. Het enige wat je hoeft te doen, is de struiken elk jaar in maart van hun dorre takken ontdoen. Krijgen de struiken een groeiboost? Maak ze dan met een leidraad vast tegen je schutting. Minimale inspanning voor maximaal oogstplezier dus!

Rode, roze en witte bessen

Rode, roze en witte bessen, ook aalbessen genoemd, zijn ook heel geliefd bij groot & klein. Deze vruchtjes zijn eerder zurig van smaak, maar doen het prima in een slaatje of bij de boterham met flink wat bruine suiker op. Of je kan ze natuurlijk verwerken in confituur. Ook hier zijn de roze en witte variant zoeter dan de rode variant. Reken per bessenstruik toch zeker op een meter, want deze struiken zetten flink uit. Bessenstruiken zijn erg productief. Een oogst van vier à vijf kilo fruit per struik is geen uitzondering. Deze struiken worden in februari - maart gesnoeid en gedijen prima zonder al te veel zon.

Kruisbes

Kruisbessen bestaan in de klassieke groenige variant en in een nieuwere roze variant. In kruisbessen zitten heel wat vitaminen, mineralen en antioxidanten. Kleine besjes maar vol power. Kruisbessen zijn niet veeleisend en bovendien niet gevoelig voor ons grillige klimaat. Met een vroege en een late variant kan je van juni tot augustus smullen. Per struik kan je zo'n zes kilo fruit verwachten. Kruisbesstruiken moeten in de winter gesnoeid worden. Verwerk ze in taarten en in confituur en iedereen zal er van smullen.

Braambessen

Wie is er als kind geen braambessen gaan plukken? Heerlijk toch! Er bestaan nu zelfs varianten zonder doornen. Zo kunnen ook de kleinsten veilig plukken zonder prikken! Ook op schaduwrijke plekken doen braambesstruiken het goed. Braambessen kunnen augustus & september geplukt worden. Snoeien doe je in de winter. Bramen zijn niet alleen lekker uit het vuistje, maar ook in taarten, als siroop en in confituur.

Druivelaar

Witte en blauwe druiven doen het prima tegen een omheining of tegen een muur, op een zonnige plaats. Plaats ze niet in de schaduw want druiven zijn zonnekloppers! Je hebt iets meer snoeiwerk aan een druivelaar en ze hebben extra veel warmte en zon nodig. Maar als ze het goed doen, geven ze superlekkere druiven. Druiven kan je ook prima laten groeien op een carport of op een rieten afdak van een dakterras. Ze zijn dus niet enkel lekker maar zorgen ook voor een natuurlijke groene muur in je tuin of op het terras!

Kiwi

De kiwi is een semi-exotische plant en is minder winterhard. Kiwiplanten die goed afgehard werden kunnen vanaf maart worden geplant. Geef kiwi’s een plekje in de zon. Ze groeien het liefst op een voedzame bodem die het water goed draineert maar ook goed vasthoudt. Geef ze voldoende ruimte omdat ze vooral in het begin ontzettend hard zullen groeien. Geef de struikjes tijdens het planten ook een flinke portie compost

Om een succesvolle bestuiving te garanderen schaf je het best een plant aan met mannelijke en een plant met vrouwelijke bloemen. Tegenwoordig bestaan er echter ook tweeslachtige rassen waarbij er zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen op de plant groeien. Kiwi’s uit eigen tuin? Yes, please!

Peren-, kersen-, pruimen- en appelbomen

Bij appelen, peren, kersen en pruimen denken we vaak aan enorme bomen. Toch zijn er ook varianten die klein en smal blijven, namelijk laagstambomen. Deze zijn ook beschikbaar in leivorm en kunnen perfect als fruithaag gebruikt worden.

Fruitbomen worden opgedeeld in 3 groepen: laagstam, halfstam en hoogstam.

  1. Laagstam bomen hebben een stam tot 50 cm, zijn laag vertakt en dus makkelijk bereikbaar om te oogsten en te snoeien.
  2. Halfstam bomen hebben een stam tot 1m50. Deze bomen zijn iets hoger vertakt maar nog altijd makkelijk bereikbaar om te oogsten en te snoeien
  3. Hoogstam bomen hebben een stam van 2m of meer. Hierdoor is het fruit wat moeilijker te bereiken maar zorgen ze wel voor hoogte in je tuin. Een prachtig zicht!

Notenboom

Een okkernotenboom of walnotenboom steelt de show met zijn imposante look en verrast je in de herfst met lekkere walnoten. Deze boom zorgt dus voor dubbel plezier.
Met zijn mooie rechte stam en kruin die tot wel 25 m hoog kan worden, is de okkernotenboom een indrukwekkende boom die niet geschikt is voor een klein stadstuintje. In een grote tuin staat deze dan wel weer op zijn plek! Zijn dicht bladerdak vormt een natuurlijke parasol. Vliegen en muggen hebben een hekel aan zijn aromatische bladeren dus dat is mooi meegenomen. Een notenboom in de buurt van je raam garandeert je rustige zomernachten.
Plant in februari- maart bij vorstvrij weer. De wortels van een okkernootboom zijn namelijk erg vorstgevoelig. Snoei in de zomer.

grijs

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...