Met z’n stevig blad en glanzend uiterlijk past de Hoya of Wasbloem fantastisch als klim- of hangplant in elk interieur. Hij staat mooi in het gezelschap van een orchidee of andere succulent. We maken je wegwijs in de verschillende soorten die je bij Famiflora kan vinden: van de fijne Hoya Bella tot de lange ranken van de Hoya Carnosa. Met wat geluk kan je deze bijzondere plant zelfs uitbundig laten bloeien.

Hoe herken je een Hoya?

Deze plant kan je het makkelijkst herkennen aan z’n mooie bladeren met kenmerkende wasachtige glans erop. Hoyas maken lange ranken aan met kleine blaadjes. Omdat de stengels van deze plant meters lang kunnen uitgroeien, zal je de flexibele Hoya vaak vinden op ronde bogen.

Soorten Hoya

In bloei vormt Hoya kleine stervormige bloemen, in kleuren die variëren van wit tot lichtgeel tot roze. Je kan meer dan 300 verschillende Hoyasoorten vinden, elk met eigen blad- en bloemkleur. Dit zijn onze favoriete soorten:

Hoya Carnosa

Wellicht de meest voorkomende variëteit van deze plant, met amandelvormige donkergroene bladeren. Hij is makkelijk te verzorgen en groeit best snel. Je kan ook variëteiten vinden met bonte bladeren, zoals de Hoya Carnosa Tricolor. Het vaakst zie je deze plant met porseleinwitte of poederroze bloemen.

Hoya Multiflora

De vorm van de bloem is bij deze soort net dat beetje anders: de afzonderlijke bloempjes zijn als pijlpunten naar buiten gericht. De bladeren zijn ovaal en lijken lichtjes te golven.

Hoya Bella

kleine wasbloem, de klassieker onder de Hoyas. De bladeren van deze plant zijn grijsgroen van kleur en puntiger dan bij andere soorten. De bloemen vormen als witte sterren met een donkerrood hart.

Hoya Kerrii

Deze soort zie je typisch rond Valentijn opduiken als typisch hartjesvormig blad in een potje. Eenmaal de plant groter wordt, zal je ook z’n vorm zien veranderen.

grijs

Zo verzorg je jouw Hoya

Heb je jouw favoriete plant gevonden? Dan is het tijd om de juiste pot, grond en plek te kiezen. Om je plant goed te laten groeien, zet je hem op een licht, tochtvrij en warm plekje bij je thuis. Een vensterbank is prima, maar zorg ervoor dat je plant geen direct zonlicht te zien krijgt.

Plant je Hoya in een pot met drainagegaatjes onderaan. Voor potgrond vraagt je plant een luchtige en goed doorlatende aarde, zodat wortels zich makkelijk kunnen ontwikkelen. Gebruik je gewone potgrond, dan zal je plant wellicht veel water vasthouden. Je kan hiervoor nog beter een turfvrije potgrond mengen met orchideeënpotgrond, zo krijg je een luchtige structuur.

Water geven aan je Hoya kan in het begin een uitdaging zijn. Je zoekt het evenwicht tussen water geven aan een succulent (die water vasthoudt in zijn dikke blaadjes) en een tropische bladplant die je niet mag laten uitdrogen. In het groeiseizoen (maart tot oktober) geef je jouw plant telkens water wanneer de bovenlaag van de aarde is opgedroogd. Je geeft beter wat minder water dan te veel. In de winter heeft de plant nog minder vaak water nodig.

Als je jouw Hoya op de juiste plek zet en je aan een goed gietschema houdt, zal de plant je belonen met mooie bloemen in het late voorjaar.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

moestuin
Moestuinieren in juli

Hier volgt een flinke dosis inspirerende moestuintips voor de maand juli.

Lees meer...
tuintips
Muggen verjagen: geniet ongestoord van je zomer!

De zomer is een tijd van genieten in de tuin, lange avonden buiten zitten en heerlijke barbecuefeestjes. Maar niets kan die momenten meer verstoren dan vervelende muggen. Gelukkig zijn er tal van natuurlijke en effectieve manieren om deze kleine plaaggeesten op afstand te houden.

Lees meer...
tuintips
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Geef jouw kamerplanten de beste behandeling

Een spabehandeling voor je planten? Soms is het tijd om je groene vrienden eens goed in de watten te leggen. Met deze gids voor super-de-luxe plantenverzorging ga je meteen aan de slag. Plantenvoeding, sproeiers en plantendouches kennen voortaan geen geheimen meer voor jou.

Lees meer...