Kerstverlichting, energiezuinig met leds

Op zoek naar energiezuinige kerstverlichting voor de feestdagen? Bij Famiflora vind je kerstverlichting met leds: sfeervol én betaalbaar! Met onze energiebesparende kerstlampjes verlicht je de kerstboom en je woning met een gerust hart. December is vaak één van de duurste maanden van het jaar. Dankzij energiezuinige kerstverlichting zorg je er in ieder geval voor dat de stroomrekening laag blijft!

Wat kost led-kerstverlichting?

Ouderwetse gloeilampjes kosten veel energie, omdat ze veel warmte uitstralen. Ledverlichting straalt alleen licht uit, waardoor deze een stuk zuiniger zijn voor de energierekening. Waar een lichtsnoer van 100 gloeilampjes 10-50 Watt kost, verbruikt een snoer met 100 ledlampjes slechts 1-6 Watt. Ledlampjes verbruiken gemiddeld dus zeven keer minder elektriciteit. Een zeer aantoonbaar verschil. Kies dus verstandig en koop ledverlichting voor deze feestdagen. Wellicht iets duurder in aankoop, maar dit betaalt zich zeker terug op de afrekening.

Welke soort kerstverlichting?

De vraag is natuurlijk hoeveel lampjes je nodig hebt voor het sfeervol verlichten van jouw kerstboom. Er bestaan verschillende soorten kerstverlichting in diverse kleuren, bijvoorbeeld warm wit, classic wit en multi color.

 • Clusterverlichting (± 160 lampjes per meter)
 • Treeclusterverlichting (± 70 lampjes per meter)
 • Micro clusterverlichting (± 50 lampjes per meter)
 • Stringverlichting (± 18 lampjes per meter)

Het aantal lampjes per strekkende meter bepaalt hoe verlicht de kerstboom is. Hoe meer lampjes per strekkende meter, hoe feller de kerstboom zal oplichten. Wil je de boom rijkelijk verlichten, kies dan voor clusterverlichting. Wil je een subtiel verlichte boom, dan raden we micro clusterverlichting of een standaard lichtsnoer aan.

Maak achtergrond grijs

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hieronder lees je hoeveel meter lampjes je nodig hebt voor jouw kerstboom. Houd hierbij rekening dat het hier om het aantal verlichte meters gaat, dus niet de totale lengte van het snoer.

 • Kerstboom < 150 cm - tot 10 meter met 240 lampjes
 • Kerstboom 160 cm - minimaal 12 meter met 360 lampjes
 • Kerstboom 180 cm - minimaal 14 meter met 480 lampjes
 • Kerstboom 200 cm - minimaal 16 meter met 540 lampjes
 • Kerstboom > 220 cm - minimaal 18 meter met 660 lampjes

Houd bovenstaand overzicht aan bij het kiezen van de juiste kerstverlichting voor jouw kerstboom, dan ben je verzekerd van een sfeervol verlichte boom tijdens de feestdagen.

Wat kost het verlichten van mijn kerstboom nu echt?

Tijdens de feestdagen verlichten we onze kerstboom gemiddeld zo’n zes tot acht uur per dag voor een periode van ongeveer 31 dagen. Stel, je brandt de kerstboom van 5 december tot 5 januari voor 8 uur per dag, dan branden de lampjes dus 248 uur in totaal. Om te kijken hoeveel het branden van kerstverlichting nu eigenlijk kost, gebruiken we de volgende berekening:

Totaal aantal lichturen X vermogen in watt / 1000 = kWh

Kosten ledverlichting versus gloeilampen

Een ledverlichtingsnoer van 100 lampjes verbruikt gemiddeld 6 wattage. Een lichtsnoer met 100 gloeilampjes verbruikt ongeveer 50 wattage.

LED: 248 uur X 6 watt / 1000 = 1,488 kWh

Gloei: 248 uur X 50 wattage / 1000 = 12,4 kWh

Vermenigvuldig de kWh met jouw energieprijs in cent per kWh om erachter te komen wat de exacte kosten zijn. De gemiddelde energieprijs in België ligt zo rond de €0,38 euro per kWh.

LED: 1,488 kWh X €0,32 per kWh = €0,48 euro voor 31 dagen kerstverlichting met 100 lampjes voor 8 uur per dag.

Gloei: 12,2 kWh X €0,32 per kWh = €3,97 voor 31 dagen kerstverlichting met 100 lampjes voor 8 uur per dag. Gloeilampen verbruiken dus 8,3 keer zoveel energie als ledlampen.

Als je een kerstboom van 150 cm hebt met ongeveer 200 lampjes, betekent dit dus dat het verlichten van de kerstboom voor 31 dagen met ledlampjes in totaal minder dan €1,- euro kost, waar dit met gloeilampjes wel bijna €8,- is.

Maak achtergrond grijs

Tips voor zuinig omgaan met energieverbruik

Houd je het niet alleen bij het verlichten van de kerstboom, maar pak je groots uit door hele huis te verlichten met kerststerren, gordijnverlichting, lichtslangen, een kersttdorp en buitenverlichting, dan kunnen de kosten hoog oplopen. Hieronder volgen tips voor het zuinig omgaan met energieverbruik voor de feesetdagen.

 • Vervang gloeilampen door ledlampen (ledlampen verbruiken tot 7 keer minder energie dan ouderwetse gloeilampen)
 • Gebruik een timer (zet de kerstverlichting uit als je niet thuis bent, of in de nacht)
 • Vermijd overdaad (dat ledlampen gemiddeld 7 keer minder energie verbruiken, wil niet zeggen dat je 7 keer meer kerstverlichting mag gebruiken)
 • Let op passief gebruik (haal de stekker uit het stopcontact, ook als de verlichting uit staat)

Let bij het kopen van kerstverlichting dus niet alleen op de aanschafprijs, maar juist op het energieverbruik. Dit betaalt zich later terug op de energierekening.

Koop energiezuinige kerstverlichting bij Famiflora

Kerst draait om samenzijn, versierde bomen, heerlijk eten en fonkelende lichtjes. Met de energiezuinige ledverlichting van Famiflora verlicht je ook dit jaar met een gerust hart jouw kerstboom. Kom voordelig kerstshoppen bij Famiflora in Moeskroen en De Panne. Zalig kerstfeest!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Muggen verjagen: geniet ongestoord van je zomer!

De zomer is een tijd van genieten in de tuin, lange avonden buiten zitten en heerlijke barbecuefeestjes. Maar niets kan die momenten meer verstoren dan vervelende muggen. Gelukkig zijn er tal van natuurlijke en effectieve manieren om deze kleine plaaggeesten op afstand te houden.

Lees meer...
tuintips
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Geef jouw kamerplanten de beste behandeling

Een spabehandeling voor je planten? Soms is het tijd om je groene vrienden eens goed in de watten te leggen. Met deze gids voor super-de-luxe plantenverzorging ga je meteen aan de slag. Plantenvoeding, sproeiers en plantendouches kennen voortaan geen geheimen meer voor jou.

Lees meer...
tuinplanten
Ga voor een Mediterrane tuin, balkon of dakterras!

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...