Weinig plaats om planten te zetten bij je thuis? Of gewoon op zoek naar een hippe groene Zoom-achtergrond voor je online meetings? Met deze tips over planten, water geven en luchtvochtigheid maak jij in een handomdraai een prachtig groene plantenwand. En kies je de juiste planten om je groene plaatje helemaal perfect te maken.

grijs

Hoe maak je een plantenwand?

Met een living wall kan je zo eenvoudig of uitgebreid gaan als je zelf wil. Er zijn verschillende kant-en-klare plantenstandaarden die je kan plaatsen of ophangen, maar je kan het ook lekker simpel houden.
Gebruik een bestaande kast met legplanken om planten op verschillende hoogtes te zetten. Of koop een stevig (klim)rek of ladder waaraan je losse bloempotjes kan hangen. Hergebruik materialen waar dat kan: je hebt vaak al iets in huis dat zich prima leent voor een kleine plantenmuur.
Laat je niet meteen wegslepen door je enthousiasme om planten te kiezen: check altijd eerst of de constructie voldoende stevig aan de muur hangt. Denk eraan dat je constructie het heel wat gewicht moet kunnen dragen. Als je al jouw plantjes water geeft, wegen ze heel wat meer dan met droge aarde..

Slim combineren

Tijd om planten te kiezen. Kijk goed naar de lichtinval en naar het type van plant dat je hier kan zetten. Ga voor planten die zorgen voor een leuk effect, maar die ook genoeg onderlinge samenhang onderling hebben. Zo zien ze eruit als één mooi groen geheel.
Kies bijvoorbeeld voor je favoriete hangplant, zoals de Aeschynanthus (Lipstickplant) of Epipremnum (Drakenklimop) of die tropische plant waarvan je niet genoeg krijgt, zoals Calathea. Zet verschillende soorten van dezelfde plant bij elkaar voor een mooi effect.
Enkele van onze favorieten? De beresterke Hoya (Wasbloem), leuke Monstera (Gatenplant) of de prachtige Anthurium Clarinervium met fluweelzacht blad.

Er is geen verschil in het water geven van je groene plantenwand en gewone planten in pot. De meeste planten vragen één of twee keer per week een gietbeurt. Check altijd het etiket van je plant om te zien hoeveel water hij nodig heeft. Zet planten bij elkaar met dezelfde water- en lichtnoden. Zo maak je het jezelf makkelijk en beperk je het aantal gietbeurten. Ideaal zijn vetplanten (succulenten), die water opslaan in hun bladeren en niet zo vaak water nodig hebben als hun tropische vrienden.

Een greenhouse cabinet of tropische plantenkas

Wil je wat uitgebreider gaan met je verticale plantenmuur in huis? Maak ruimte voor een greenhouse cabinet of plantenkast. Da’s een glazen vitrinekast waarin je zelf voor een hoge luchtvochtigheid kan zorgen. Een indoor serre voor gevorderde groene vingers dus. Deze plantenkast is ideaal voor je tropische planten. Je maakt ze zelf door een metalen kast te voorzien van een luchtbevochtiger en thermometer. Doordat de kast uit metaal en glas bestaat, kan je de luchtvochtigheid en temperatuur regelen zodat die perfect op peil blijft. Planten zoals Monstera (Gatenplant), Philodendrons en Alocasia’s zullen het er extra goed doen. Je kan ze ook gebruiken om je stekjes van kamerplanten in onder te brengen.

Foto Dominika_Variegata

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...
De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...
15 tuin- en balkontips voor september

Er zijn genoeg klussen te doen om nog lang te kunnen genieten van een fleurige tuin of kleurrijk balkon zo aan het einde van de zomer.

Lees meer...
Polly of Zebrina? Kies de Alocasia (Olifantsoor) die bij je past

De superpopulaire Alocasia is niet meer weg te denken uit onze huiskamers. Met z’n frivole bladeren geeft hij een instant tropisch gevoel aan je plantenverzameling.

Lees meer...