Een orch-idee in je interieur!

De orchidee wordt ook wel eens “de koningin der bloeiende kamerplanten” genoemd. Al jaren zien we deze florale eyecatcher in verschillende interieurs terugkomen. Met meer dan 25 000 soorten vind je vast en zeker eentje die pas bij jouw stijl. Dit niet alleen omdat ze er prachtig uitziet, de orchidee is ook zeer makkelijk te verzorgen!

Om deze subtropische plant helemaal tot haar recht te laten komen, bestaan er enkele tips & tricks.

 


ORCHIDEE VERZORGING TIPS


Koop een gezonde orchidee

Bij het aankopen van een orchidee, raden we je aan om best eerst naar de wortels te kijken. Hebben de wortels een donkerrode kleur? Dan zijn de wortels helaas dood.

Ten tweede heeft een gezonde orchidee egale bladeren, zonder vlekken. Als de bladeren geel worden, dan heeft de orchidee te veel water gekregen.

Ten slotte kies je ook best voor orchideeën met veel dichte knoppen, zo geniet je nog langer van deze prachtige kamerplant!

Bij Famiflora vind je een ruim assortiment orchideeën, al vanaf €1,99!

 

 


Kies een goede standplaats

Heb je jouw perfecte orchidee gevonden? Kies dan een goeie standplaats. Orchideeën houden van een lichte omgeving, maar opgelet: ze houden niet van direct zonlicht. In de herfst en winter kan het zeker geen kwaad om jouw orchidee op de vensterbank te plaatsen.

Zoals vele andere kamerplanten, houdt de orchidee van een zachte kamertemperatuur. Wij raden aan om een plekje te kiezen tussen 18 en 22 graden.

Tip: zet de orchidee nooit naast een fruitmand. Fruit geeft verschillende gassen af, waardoor de bloemen sneller afvallen.

 

 

 

 

Geef voldoende water

Een orchidee water geven doe je door het één keer per week onder te dompelen in water op kamertemperatuur. Dit doe je zo’n 5 à 10 minuten. Laat de orchidee daarna uitlekken.

In de winter heeft de orchidee minder water nodig. Dit doe je dan om de 10 dagen.

Tip: besproei ook de bloemblaadjes en de groene bladeren. De orchidee neemt niet enkel vocht op vanuit de wortels, maar ook vanuit de bladeren en bloemen.

 

 

 

 

Voeding en verzorging

Orchideeën houden, net zoals alle andere kamerplanten, van extra voeding. Vooral tijdens de bloeiperiode. Geef tijdens de bloeiperiode één keer per twee weken wat vloeibare orchideeënmeststof. Gebruik het dopje in de verpakking om de juiste hoeveelheid te geven. Tijdens de wintermaanden mag je dit op een minderlange basis doen.

 

Breng je orchidee terug in bloei

Een orchidee bloeit zo’n drie à zes maanden. Maar gooi hem daarna zeker niet weg! Met veel liefde en zorg kan je je orchidee opnieuw laten bloeien. Knip de stengel van de uitgebloeide bloem ongeveer 12 mm onder de bloem af. Snij ook alle dode bladeren weg.

Tip: Gebruik scherp gereedschap. Zo creëert u een mooie wond die snel herstelt.

 

 


VERSCHILLENDE SOORTEN ORCHIDEEËN


 

Phalaenopsis (Vlinderorchidee)

De Vlinderorchidee is de meest bekende orchidee. Ze heeft een zeer elegante, hoge steel met weelderige bloemen. De bloemen kunnen mooie patronen hebben of een effen kleur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Paphiopedilum (Venusschoentje)

De Paphipedilum orchideeën worden ook wel eens "Venusschoentjes" genoemd, omdat de bloem een opvallend, schoenvormig lipje heeft. Het venusschoentje is ook zonder bloemen een zeer mooie plant, dankzij de hoge, groene bladeren.

 

 

 

 

 

 

 

Oncidium (tijgerorchidee)

Dankzij de mooie tijgerpring op de bloemblaadjes, wordt de Oncidium ook "tijgerorchidee" genoemd. Met haar grote hoeveelheid bloemen op één stengel, zorgt ze meteen voor kleur in huis!

 

 

 

 

 

 

 

Cymbidium (Bootorchidee)

Cymbidium lijkt helemaal niet op een klassieke orchidee, door de gulle hoeveelheid grasachtig blad. Dat maakt er een mooie volle woonplant van, waar een of meerdere takken uitkomen. Hieraan komen een lange reeks prachtige kelkachtige bloemen die twee tot drie maanden blijven bloeien. De bloemen kunnen geel, groen, oranje en roomwit zijn.

 

 

 

 

 

 

 

Vanda

Vanda is een bijzondere orchidee waarbij de wortels los hangen in de lucht. Deze orchidee heeft dus geen aarde nodig. Vanda orchideeën zijn beschikbaar in alle kleuren van de regenboom. De vanda groeit het best op een lichte standplaats in een glazen vaas. Vul de vaas twee keer per week voor de helft met lauw water en leeg de vaas na ongever een halfuur. De Vanda houdt van veel licht, maar geen direct zonlicht. De optimale temperatuur is tussen 15 en 25°C.

 

 

 

 

 

 

 

 


HEEFT U NOG VRAGEN?


Er zijn ontzettend veel soorten orchideeën, ieder met zijn eigen kenmerken.
Heeft u vragen rond deze bloeiende kamerplant? Kom dan zeker langs in Famiflora Moeskroen of De Panne. Onze medewerkers helpen je graag verder!

 

BEKIJK DE OPENINGSUREN

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...