Zo combineer je de mooiste cactussen en vetplanten

Zo combineer je de mooiste cactussen en vetplanten

Warm en droog, daar houden bijna alle cactussen en vetplanten van. Stekelige Agaves, Aloës en een heleboel cactussen zijn een superfijne aanvulling op je collectie kamerplanten. Maar hoe zet je die sterke karakters samen in een mooie opstelling?

Voor wie makkelijke planten in huis wil halen, zijn vetplanten en cactussen een interessante keuze. Ze stellen weinig eisen, vinden het prima als je ze onregelmatig water geeft en gaan niet snel dood. Ook een plekje in de felle zon – waar heel wat tropische planten zielsongelukkig worden – is favoriet bij deze stekelige warmteaanbidders. Van miniformaat tot manhoog komen deze planten bovendien in alle vormen, maten en texturen. Verzorg ze goed en je geniet jarenlang van hun gezelschap.

De ideale opstelling bij jou thuis

Binnen in huis heb je heel wat mogelijkheden om combinaties te maken met je planten. Cactussen en vetplanten komen in diverse groengrijze tinten die ontzettend mooi samengaan. Wil je een enkele plant als eyecatcher in je interieur, kies dan een groot formaat. Vooral cactussen groeien heel erg langzaam, vaak maar een paar centimeter per jaar. Vetplanten hebben dan weer de neiging om eerder in de breedte uit te groeien.

Met meerdere planten samen creëer je een aantrekkelijke mix van zuiderse planten.  Ga voor diverse hoogtes en vormen en varieer in textuur. Zo zijn Haworthia en Hoya laagblijvende vetplanten die weinig aarde nodig hebben. Ze staan goed in een ondiepe pot. Met Aloë en Agave maak je de tussenstap naar grotere soorten zoals Crassula ovata, Euphorbia trigona of Euphorbia ingens. Er zijn ook heel wat hangende vetplanten: denk aan het erwtenplantje (Senecio rowleyanus) of Sedum burrito. Vul lege ruimtes op met potjes minicactussen zoals Mammillaria, Cereus peruvianus of Echiniocactus.

Soorten als Sempervivum en Echeveria behoren tot de makkelijkste vetplanten. Na een tijdje maken ze zelf kleine uitlopers aan, waardoor je een tapijt van dicht tegen mekaar geweven plantjes krijgt. Ideaal voor een verticale muur dus. Met het grote aantal variëteiten kan je daarnaast eindeloos combineren.

Hoe houd je vetplanten en cactussen mooi?

Te veel water geven is het grootste risico dat je planten lopen. Geef niet toe aan de verleiding om ze vaak te gieten – je wilt uiteraard goed voor je groene huisgenoten zorgen maar je helpt ze helaas niet verder. Voel regelmatig of de potgrond droog is en geef pas dan water. Dat doe je best via een schaaltje van onderaf; zorg in elk geval dat overtollig water altijd weg kan. In de winter hoef je maar 1 keer per maand te gieten.

Zet in de zomer je vetplanten en cactussen gerust buiten op het terras of balkon. Ze staan graag in de buitenlucht en een kleine vakantie doet wonderen voor de groei van je planten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Geef jouw kamerplanten de beste behandeling

Een spabehandeling voor je planten? Soms is het tijd om je groene vrienden eens goed in de watten te leggen. Met deze gids voor super-de-luxe plantenverzorging ga je meteen aan de slag. Plantenvoeding, sproeiers en plantendouches kennen voortaan geen geheimen meer voor jou.

Lees meer...
tuinplanten
Ga voor een Mediterrane tuin, balkon of dakterras!

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...
tuintips
Planten verzorgen tijdens je vakantie: zo doe je dat!

De zomer is een tijd van ontspanning en genieten van een welverdiende vakantie. Maar terwijl jij van je vrije dagen geniet, hebben je planten thuis nog steeds de nodige zorg nodig. Geen zorgen, we hebben de beste tips verzameld om ervoor te zorgen dat jouw tuin- en kamerplanten gezond blijven tijdens jouw afwezigheid.

Lees meer...
tuintips
Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...