Zo combineer je de mooiste cactussen en vetplanten

Zo combineer je de mooiste cactussen en vetplanten

Warm en droog, daar houden bijna alle cactussen en vetplanten van. Stekelige Agaves, Aloës en een heleboel cactussen zijn een superfijne aanvulling op je collectie kamerplanten. Maar hoe zet je die sterke karakters samen in een mooie opstelling?

Voor wie makkelijke planten in huis wil halen, zijn vetplanten en cactussen een interessante keuze. Ze stellen weinig eisen, vinden het prima als je ze onregelmatig water geeft en gaan niet snel dood. Ook een plekje in de felle zon – waar heel wat tropische planten zielsongelukkig worden – is favoriet bij deze stekelige warmteaanbidders. Van miniformaat tot manhoog komen deze planten bovendien in alle vormen, maten en texturen. Verzorg ze goed en je geniet jarenlang van hun gezelschap.

De ideale opstelling bij jou thuis

Binnen in huis heb je heel wat mogelijkheden om combinaties te maken met je planten. Cactussen en vetplanten komen in diverse groengrijze tinten die ontzettend mooi samengaan. Wil je een enkele plant als eyecatcher in je interieur, kies dan een groot formaat. Vooral cactussen groeien heel erg langzaam, vaak maar een paar centimeter per jaar. Vetplanten hebben dan weer de neiging om eerder in de breedte uit te groeien.

Met meerdere planten samen creëer je een aantrekkelijke mix van zuiderse planten.  Ga voor diverse hoogtes en vormen en varieer in textuur. Zo zijn Haworthia en Hoya laagblijvende vetplanten die weinig aarde nodig hebben. Ze staan goed in een ondiepe pot. Met Aloë en Agave maak je de tussenstap naar grotere soorten zoals Crassula ovata, Euphorbia trigona of Euphorbia ingens. Er zijn ook heel wat hangende vetplanten: denk aan het erwtenplantje (Senecio rowleyanus) of Sedum burrito. Vul lege ruimtes op met potjes minicactussen zoals Mammillaria, Cereus peruvianus of Echiniocactus.

Soorten als Sempervivum en Echeveria behoren tot de makkelijkste vetplanten. Na een tijdje maken ze zelf kleine uitlopers aan, waardoor je een tapijt van dicht tegen mekaar geweven plantjes krijgt. Ideaal voor een verticale muur dus. Met het grote aantal variëteiten kan je daarnaast eindeloos combineren.

Hoe houd je vetplanten en cactussen mooi?

Te veel water geven is het grootste risico dat je planten lopen. Geef niet toe aan de verleiding om ze vaak te gieten – je wilt uiteraard goed voor je groene huisgenoten zorgen maar je helpt ze helaas niet verder. Voel regelmatig of de potgrond droog is en geef pas dan water. Dat doe je best via een schaaltje van onderaf; zorg in elk geval dat overtollig water altijd weg kan. In de winter hoef je maar 1 keer per maand te gieten.

Zet in de zomer je vetplanten en cactussen gerust buiten op het terras of balkon. Ze staan graag in de buitenlucht en een kleine vakantie doet wonderen voor de groei van je planten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...