Week van de Bij: 29/05 t.e.m 5/06

Waarom zijn bijen zo belangrijk?

Bijen verdienen aandacht in het bredere biodiversiteitsverhaal. Ze spelen namelijk een uiterst belangrijke rol als bestuivers van gewassen, fruitbomen en wilde planten, maar het wordt voor hen steeds moeilijker om te overleven. Dat komt door een steeds kleiner wordend aanbod van bloemen, het frequenter gebruik van bestrijdingsmiddelen, ziektes of parasieten en verharding.

Van zondag 29 mei tot en met zondag 5 juni 2021 is het de Week van de Bij, om aandacht te vragen voor de bijtjes en op te roepen zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen.

Bijen bestuiven bloemen en uit die bloemen groeien vruchten. Als dat niet gebeurt, krijg je een schrale oogst of zelfs geen oogst. Niet alleen onze voedselvoorziening komt er dus direct door in gevaar, maar ook vogels en andere dieren die graag zaden en bessen eten, zullen minder voedsel kunnen vinden.

Bovendien is door de droge zomers de laatste jaren de vraag naar verharding en sterk gestegen. Hagen maken plaats voor steenkorven en opritten worden geplaveid met stenen voor meerdere wagens. Daardoor kan het water moeilijker in de bodem sijpelen en warmt de directe omgeving bij hitte nog meer op. Op die manier vinden sommige bijen geen plek meer om hun nest te maken in de bodem, terwijl andere bijen dan weer minder voedsel vinden.

Het is daarom belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt om te ontharden, bomen en struiken te planten, bloemen te zaaien en bloemenrijke graslanden in te richten voor bijen. Zo kunnen minder beton en meer bloemen, planten en bomen zorgen voor meer voedsel die nuttige insecten.

 

Hoe help je wilde bijen in jouw tuin?

  • Plant nectarrijke planten in de tuin en laat bloemen bloeien die bijen en andere bestuivers aantrekken. Zorg ervoor dat er het hele jaar door bloeiende planten in je tuin staan.
  • Wees niet té netjes. Laat hier en daar wat plantenresten achter en laat uitgebloeide planten liggen tot de lente.
  • Installeer een insectenhotel of een insectenhuis. Wilde bijen en andere insecten vinden hier beschutting.
  • Gebruik geen gif in de tuin. Er zijn genoeg andere oplossingen voor ziekten en plagen: vogels kunnen slakken eten; lieveheersbeestjes eten bladluizen; compost en organische mest kunnen ervoor zorgen dat planten niet vatbaar zijn voor ziekten. Verwijder daarnaast het onkruid gewoon met de hand.

 

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Tips voor de nazomermoestuin

Hoewel de zomervakantie voorbij is, betekent dat niet dat je moestuin zijn beste tijd heeft gehad. Integendeel, de nazomer en vroege herfst zijn geweldige periodes om nog volop te genieten van je moestuin én van een rijke oogst.

Lees meer...
tuinplanten
Top 5 siergrassen die je nu kunt planten

Sla nu je slag in ons tuincentrum voor de mooiste siergrassen. Wij lichten onze 5 favoriete siergrassen van het moment voor je uit.

Lees meer...
tuinplanten
Siergrassen die de herfst sieren

In ons tuincentrum vind je siergrassen voor elke soort tuin, inclusief soorten die je ook in een pot op je balkon of (dak)terras plaatst.

Lees meer...
tuinplanten
Plant een (kleine) boom

Lees hier waarom je een (kleine) boom in de tuin moet planten.

Lees meer...