Week van de Bij: 29/05 t.e.m 5/06

Waarom zijn bijen zo belangrijk?

Bijen verdienen aandacht in het bredere biodiversiteitsverhaal. Ze spelen namelijk een uiterst belangrijke rol als bestuivers van gewassen, fruitbomen en wilde planten, maar het wordt voor hen steeds moeilijker om te overleven. Dat komt door een steeds kleiner wordend aanbod van bloemen, het frequenter gebruik van bestrijdingsmiddelen, ziektes of parasieten en verharding.

Van zondag 29 mei tot en met zondag 5 juni 2021 is het de Week van de Bij, om aandacht te vragen voor de bijtjes en op te roepen zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen.

Bijen bestuiven bloemen en uit die bloemen groeien vruchten. Als dat niet gebeurt, krijg je een schrale oogst of zelfs geen oogst. Niet alleen onze voedselvoorziening komt er dus direct door in gevaar, maar ook vogels en andere dieren die graag zaden en bessen eten, zullen minder voedsel kunnen vinden.

Bovendien is door de droge zomers de laatste jaren de vraag naar verharding en sterk gestegen. Hagen maken plaats voor steenkorven en opritten worden geplaveid met stenen voor meerdere wagens. Daardoor kan het water moeilijker in de bodem sijpelen en warmt de directe omgeving bij hitte nog meer op. Op die manier vinden sommige bijen geen plek meer om hun nest te maken in de bodem, terwijl andere bijen dan weer minder voedsel vinden.

Het is daarom belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt om te ontharden, bomen en struiken te planten, bloemen te zaaien en bloemenrijke graslanden in te richten voor bijen. Zo kunnen minder beton en meer bloemen, planten en bomen zorgen voor meer voedsel die nuttige insecten.

 

Hoe help je wilde bijen in jouw tuin?

  • Plant nectarrijke planten in de tuin en laat bloemen bloeien die bijen en andere bestuivers aantrekken. Zorg ervoor dat er het hele jaar door bloeiende planten in je tuin staan.
  • Wees niet té netjes. Laat hier en daar wat plantenresten achter en laat uitgebloeide planten liggen tot de lente.
  • Installeer een insectenhotel of een insectenhuis. Wilde bijen en andere insecten vinden hier beschutting.
  • Gebruik geen gif in de tuin. Er zijn genoeg andere oplossingen voor ziekten en plagen: vogels kunnen slakken eten; lieveheersbeestjes eten bladluizen; compost en organische mest kunnen ervoor zorgen dat planten niet vatbaar zijn voor ziekten. Verwijder daarnaast het onkruid gewoon met de hand.

 

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pas op voor teken

In deze blog lees je nuttige info en een paar belangrijke tips om tekenbeten te voorkomen.

Lees meer...
kamerplanten
Zo vaak geef je je kamerplanten water

Alle kamerplanten hebben hun eigen behoefte aan water. Veel of weinig, vaak of heel zelden: een goed ritme bepalen om je planten te gieten kan best een uitdaging zijn. Wij helpen je graag om een goed gietschema te maken.

Lees meer...
tuintips
Tips & tricks voor het snoeien van een haag

Een groene haag biedt niet alleen privacy en bescherming tegen de wind, maar is ook gewoon een heel mooi en inspirerende blikvanger! Bij Famiflora helpen we je graag op weg met tips en tools van topmerken zoals Wolfgarten, Polet, Fiskars en Gardena voor het snoeien van jouw geliefde heg. 

Lees meer...
tuintips
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...