Iedereen moestuinier

Tags:
Iedereen moestuinier

Een moestuin te veel werk? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Begin klein met gemakkelijke groenten en koop plantjes, dat gaat sneller. Een oppervlak van een paar vierkante meter is al een goed begin. Als je het dit jaar volhoudt en je vindt het leuk dan kan je later nog altijd verder uitbreiden.

Hoe beginnen?

 1. Kies een mooi stukje grond in de tuin, liefst in het zicht vanuit de keuken. Hoe dichter bij de keukendeur, des te meer je geneigd zal zijn om even langs te lopen. En zo vergeet je ook niet te oogsten!
 2. Maak je moestuintje 1,2 m breed, dat werkt het makkelijkst. Voorzie een afboording met houten planken (10 tot 15cm hoog)
 3. Vul de oppervlakte met een mengeling die uit de helft bestaat met aarde uit de tuin en de helft met bodemverbeteraar of potgrond

Tip ! Je kan ook met een vierkantemetertuin in hout werken.  Bij Famiflora vind je hiervoor kant-en-klare kits die je in een handomdraai in elkaar kan zetten (zonder schroeven)

Gemakkelijke groenten

Kweek enkel groenten die je lekker vindt, in je eerste moestuinjaar niet meer dan een 5 à 10 soorten.
De gemakkelijkste groenten om te kweken zijn:

 • Radijzen
 • Rode bietjes
 • Pastinaak
 • Rucola
 • Spinazie
 • Pluksla
 • Kropsla
 • Tuinkruiden: peterselie, dille, tijm, munt, …

Als je wat extra plaats voorzien hebt dan kun je ook nog lekkere komkommers en courgettes planten.
Wortelen, tomaten, struikbonen en uien vragen al iets meer werk, maar proberen kan nooit kwaad.
Je hoeft ook niet altijd alle groenten netjes op een rijtje te zetten. In een kleine moestuin kunnen ze gerust door elkaar staan.

Weinig tijd?

Als je nooit naar je moestuin omkijkt, dan wordt het niets.  Voor een moestuin van een paar vierkante meter ben je in 10 tot 15 minuten per week rond.
Onkruid wieden en uitdunnen is een prutswerkje, maar doe je het niet dan blijven je groenten klein.
Tip ! Strooi tussen je groenten een laagje van 2 centimeter grasmaaisel tegen het onkruid. Je kan ook mulch of hennep gebruiken, verkrijgbaar bij Famiflora.
Een handige tool voor het wieden in een kleine moestuin is een simpele keukenvork. Duw de tanden onder het onkruid en hef omhoog, zo komt het plantje gemakkelijk los.

Vermijd dat de kwetsbare bladeren van groentjes als sla, courgettes en pompoenen opgepeuzeld worden door de slakken en strooi  regelmatig ecologische slakkenkorrels.  ‘Famiflora Slakkkenstop’ is 100% ecologisch.

Welkom beestjes!

Zorg voor wat bloemen in je moestuin zoals: komkommerkruid, papaver, goudsbloem, tagettes, … Ze trekken niet alleen hommels, bijen en vlinders aan, maar ook andere nuttige insecten zoals gaasvliegen, oorwurmen en lieveheersbeestjes.
Dit zijn bovendien ook fervente bladluisverslinderaars.

Bij Famiflora vind je in de tuinafdeling een groot uitgebreid assortiment moestuinzaden, maar ook plantjes waarmee je aan de slag kan in je eigen moestuin.
Lekker zelf gekweekt smaakt altijd het best!
Veel succes met je moestuin!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

zomer
Op vakantie in eigen tuin met deze 5 tips!

Bij tuincentrum Famiflora weten we precies wat je nodig hebt om van jouw tuin een zomers paradijs te maken. Met deze tips hoef je het vliegtuig niet meer te pakken om te genieten van een vakantiegevoel...

Lees meer...
tuinplanten
Top tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...
Pas op voor teken

In deze blog lees je nuttige info en een paar belangrijke tips om tekenbeten te voorkomen.

Lees meer...
kamerplanten
Zo vaak geef je je kamerplanten water

Alle kamerplanten hebben hun eigen behoefte aan water. Veel of weinig, vaak of heel zelden: een goed ritme bepalen om je planten te gieten kan best een uitdaging zijn. Wij helpen je graag om een goed gietschema te maken.

Lees meer...