Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder! Zelfs in een paar grote bakken op je balkon kun je een kleurrijke bloemenzee creeëren waar je je eigen, verse én praktisch gratis boeketten mee kunt samenstellen. Veel snijbloemen kun je prima zelf zaaien.

In maart kun je al een aantal zomerbloeiers binnen op de vensterbank voorzaaien en in april kun je al los met allerlei mooie soorten in de volle grond of in grote potten en bakken. Kom snel zaden van de mooiste een- of tweejarige bloemen uitzoeken in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne, en neem dan ook meteen een kijkje bij langbloeiende vaste planten waarvan je straks ook volop kunt 'plukken'. Zoals (pioen)rozen, riddersporen en hortensia's.

Volle bloei in 3 stappen

  1. Zon. De meeste vaste, een- en tweejarige planten die lang en rijk bloeien staan het liefst op een zonnige plek. Houd daar rekening mee als je de plek voor je pluktuin of bloemenborder uitkiest.
  2. Goede basis. Zorg ervoor dat de grond in de tuin, (verhoogde) plantenbak of vierkante-meterbak onkruidvrij is. Voeg voor een kickstart van je planten en zaailingen nieuwe tuinaarde, potgrond of compost aan de bovenste laag toe.
  3. Water. Geef zaailingen of jonge planten in het begin regelmatig water. Doe dat in ieder geval als je ze net gezaaid of geplant hebt en ook als het de dagen en weken daarna droog blijft. 

Zo begin je je eigen pluktuin!

Top 5 snijbloemen om te zaaien 

1 Goudsbloem (Calendula officinalis)

Krijgt gevulde en enkele goudgele bloemen die je ook kunt gebruiken om thee van te zetten of verzorgende zalfjes van te maken.

2 Cosmea of Cosmos

Deze eenjarige krijgt sierlijke witte, roze of oranjegele bloemen op hoge, ijle stelen en is makkelijk te zaaien.

3 Margriet (Leucanthemum vulgare)

Deze vaste plant met vrolijke witte bloempjes met een geel hartje kun je zelf zaaien en valt ook in de smaak bij bijen en vlinders.

4 Leeuwenbek (Antirrhinum majus)

Een- tot tweejarige, die hoge, licht geurende bloemaren in allerlei kleuren krijgt.  Bovendien trekt de leeuwenbek veel bijen en hommels aan en bloeit hij lang.

5 Duizendblad (Achillea)

Een vaste plant die je ook kunt zaaien. Duizendblad krijgt fraaie platte schermbloemen in allerlei kleuren en biedt ook nog eens voedsel aan veel insecten.

Pluktips voor een boeket uit eigen tuin

  • Pluk vroeg in de ochtend, wanneer het nog niet zo warm is en gebruik een scherpe en schone snoeischaar.
  • Kies bloemen die net geopend zijn. Lange aren, zoals die van vingerhoedskruid, gladiolen en ridderspoor, pluk (of knip) je wanneer ongeveer de helft van de bloemen aan de steel open is.
  • Verwijder de onderste bladeren van de bloemstelen en zet de bloemen zo snel mogelijk in water. Neem eventueel een emmer of kan water mee als je bloemen gaat verzamelen.
  • Voeg snijbloemenvoedsel aan het water in de vaas toe en zet je boeket op een lichte plek, maar niet in de volle zon of boven of naast de verwarming. Rijpend fruit kun je ook beter uit de buurt van je bloemen houden, want ook daardoor raken ze sneller uitgebloeid.

Zo begin je je eigen pluktuin!

Kijk in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne ook eens naar speciale bloemenmengsels en zadenmengsels voor vlinders en bijen. Werp meteen even een blik op onze collectie vazen. Die hebben we in alle soorten en maten. En heb je nog voorjaarsbolletjes in pot, bak, mand of glas op de paas-, tuin- of balkontafel staan? Plant die als ze uitgebloeid zijn dan ook in je pluktuintje. Knip alleen de uitgebloeide bloemhoofdjes eruit en laat het blad afsterven. Dan kun je volgend jaar met Pasen je eigen narcissen, hyacinten en tulpen afknippen en in een vaas zetten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...