Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Tags:

In het prille voorjaar bloeien er allerlei bloembollen volop, zoals sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, blauwe druifjes en mini-irisjes. Misschien ben je die in het najaar vegeten te planten of had je er toen geen tijd voor. Gelukkig kun je er nog veel volop bloeiend in potten en bakken in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne kopen en die na de bloei in de tuin planten. Voor een extra fleurig en bont resultaat kun je ze combineren met viooltjes in alle mogelijke kleuren, primula's en de eerste vergeet-me-nietjes. Daarnaast kun je nu een aantal vroege voorjaarsbloeiers in de tuin, of potten op het balkon of terras planten. Mits het niet vriest, gaat vriezen of de grond bevroren is. Hierbij een paar topplanten die al in maart bloeien en zorgen voor een instant lentegevoel.

Maagdenpalm (Vinca)

Een dankbare, sterke en wintergroene bodembedekker die al in maart begint te bloeien met violetkleurige of witte bloemen. De grote maagdenpalm (Vinca major) krijgt iets groter blad en iets grotere bloemen dan de kleine maagdenpalm (Vinca minor). Maagdenpalm gedijt praktisch overal, zelfs in de schaduw aan de voet van een boom.

Longkruid (Pulmonaria)

Dit laag blijvende, vaste plantje heeft decoratief gevlekt blad en kleine roze, paarse of blauwe bloempjes. Het staat het liefst in halfschaduw of in de zon op een wat vochtige grond. De kleine bloemen zijn ook aantrekkelijk voor vlinders en bijen.

De vrolijkste voorjaarsbloeiers!

Schoenlappersplant (Bergenia)

Deze vaste plant heeft het hele jaar door grote, glanzende, leerachtige bladeren en bloeit met witte, roze of karmijnrode bloemen op ongeveer 40 centimeter hoge stelen. De plant houdt van een plek in de halfschaduw. Je kunt hem ook op een zonniger plek planten, maar dan heeft hij meer water nodig.

Kerstroos (Helleborus)

De naam is wat misleidend, maar er zijn soorten die echt al met Kerst bloeien. De meeste soorten beleven nu echter hun hoogtepunt, met hun elegante witte of donkerpaarse bloemen, die soms aan de binnenkant ook nog heel fraai gespikkeld zijn. Een sterke vaste plant die het hele jaar door mooi, gekarteld blad heeft en in de zomer het liefst in de halfschaduw staat. Ook een topper voor in een pot. 

Dovenetel (Lamium)

Een oersterke bodembedekker die zich wat dominant kan opstellen, maar je kunt hem redelijk makkelijk in toom houden door hem met wortel en al uit te steken of uit te trekken. Er zijn roze, paars en geel bloeiende varianten, met veelal fraai getekend blad. Ze gedijen vrijwel overal, onder een boom en in de zon. En dan worden ze graag bezocht door bijen en hommels.

De vrolijkste voorjaarsbloeiers!

Smacht je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne. Je vindt er zelfs nu, zo vroeg in het nieuwe jaar, al volop bloeiende planten! En nog meer sfeermakers, accessoires en inspiratie om vrolijk van te worden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
tuinplanten
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...