De herfst, de ideale periode om de tuin op te ruimen door afgestorven vaste planten terug te snoeien en perken vrij te maken voor de winter. Maar je knipt best niet alles terug, laat sommige planten onaangeroerd om zo extra beschutting te bieden aan de dieren tijdens de koude maanden.

Vaste planten die gewoonlijk in de herfst worden teruggesnoeid zijn onder meer :

                 

                 

 

grijs

Knip alle uitgebloeide bloemstelen terug tot op de grond.  De bladeren van kruidachtige vaste planten sterven in de herfst vanzelf af en kunnen ook tot de grond worden teruggesnoeid, tenzij er aan de basis van de stengels nieuwe groei te zien is. Is dit het geval, knip dan terug tot net boven de nieuwe groei.

Gebruik een scherpe snoeischaar en knip zo laag mogelijk, zodat u niet met veel kleine stompjes uit de grond komt te zitten.  De dode stengels en bladeren kunnen worden gecomposteerd, tenzij ze zijn aangetast door meeldauw, roest of andere schimmelziekten.

Wat niet te snoeien in de herfst?

Niet alle vaste planten hoeven te worden teruggesnoeid. Planten met mooie zaadkoppen, zoals eryngiums en theelichtjes, kunnen blijven staan om de winter door te komen. Sommige vaste planten, zoals ridderspoor, hebben holle stengels die onderdak bieden aan overwinterende insecten, dus het is een goed idee om er een paar te laten staan. Ook siergrassen kunt u tijdens de winter laten staan, zowel voor hun sierlijke schoonheid als om onderdak te bieden aan wilde dieren.
Knip groenblijvende vaste planten zoals Kniphofia, bergenia's en heuchera's niet terug. Verwijder gewoon het dode of vaal uitziende blad. In de late herfst kunt u oude bladeren van de nieskruid terugknippen, zodat de winterbloemen beter zichtbaar zijn. Epimedium kunt u zo laten overwinteren en in het vroege voorjaar terugknippen, vlak voordat de kleine, tere bloemetjes verschijnen. Hierdoor zijn de bloemen beter te zien en wordt een frisse, nieuwe bladokselslag bevorderd.

         

De herfst is ook een geweldige tijd om vaste planten te planten, dus als u wat gaten in uw tuin moet opvullen, bezoek dan Famiflora in Moeskroen en De Panne om ons fantastische assortiment planten te bekijken!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
tuintips
Vijveronderhoud: dit zijn de do's & dont's!

De lente is in volle bloei en dit betekent dat het tijd is om je vijver eens goed onder handen te nemen. Bij Famiflora, dé plek in Moeskroen en de Panne voor alles omtrent jouw tuin, staan we klaar om je te helpen bij al je vijverbehoeften.

Lees meer...