De herfst, de ideale periode om de tuin op te ruimen door afgestorven vaste planten terug te snoeien en perken vrij te maken voor de winter. Maar je knipt best niet alles terug, laat sommige planten onaangeroerd om zo extra beschutting te bieden aan de dieren tijdens de koude maanden.

Vaste planten die gewoonlijk in de herfst worden teruggesnoeid zijn onder meer :

                 

                 

 

grijs

Knip alle uitgebloeide bloemstelen terug tot op de grond.  De bladeren van kruidachtige vaste planten sterven in de herfst vanzelf af en kunnen ook tot de grond worden teruggesnoeid, tenzij er aan de basis van de stengels nieuwe groei te zien is. Is dit het geval, knip dan terug tot net boven de nieuwe groei.

Gebruik een scherpe snoeischaar en knip zo laag mogelijk, zodat u niet met veel kleine stompjes uit de grond komt te zitten.  De dode stengels en bladeren kunnen worden gecomposteerd, tenzij ze zijn aangetast door meeldauw, roest of andere schimmelziekten.

Wat niet te snoeien in de herfst?

Niet alle vaste planten hoeven te worden teruggesnoeid. Planten met mooie zaadkoppen, zoals eryngiums en theelichtjes, kunnen blijven staan om de winter door te komen. Sommige vaste planten, zoals ridderspoor, hebben holle stengels die onderdak bieden aan overwinterende insecten, dus het is een goed idee om er een paar te laten staan. Ook siergrassen kunt u tijdens de winter laten staan, zowel voor hun sierlijke schoonheid als om onderdak te bieden aan wilde dieren.
Knip groenblijvende vaste planten zoals Kniphofia, bergenia's en heuchera's niet terug. Verwijder gewoon het dode of vaal uitziende blad. In de late herfst kunt u oude bladeren van de nieskruid terugknippen, zodat de winterbloemen beter zichtbaar zijn. Epimedium kunt u zo laten overwinteren en in het vroege voorjaar terugknippen, vlak voordat de kleine, tere bloemetjes verschijnen. Hierdoor zijn de bloemen beter te zien en wordt een frisse, nieuwe bladokselslag bevorderd.

         

De herfst is ook een geweldige tijd om vaste planten te planten, dus als u wat gaten in uw tuin moet opvullen, bezoek dan Famiflora in Moeskroen en De Panne om ons fantastische assortiment planten te bekijken!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips en tuinklussen voor oktober

Lees 15 leuke en praktische tuintips en klusjes om in oktober tussen de buien door te doen.

Lees meer...
Wist je dat Led kerstverlichting minder dan €1 per maand verbruikt?

De kerstperiode komt eraan, de mooiste tijd van het jaar! En is er een betere manier om het gezellige feestgevoel te uiten met honderden fonkelende kerstlichtjes?
Wat kost nu al die feestvreugde en wat kan je doen om jouw energiekosten tijdens de feestdagen laag te houden?

Lees meer...
De beste kamerplanten voor je keuken

Kamerplanten kan je overal in huis kwijt, ook in je keuken. Ze voegen niet enkel iets moois en kleurrijks toe, ze kunnen ook heel praktisch zijn! Met deze vijf geurende, bloeiende en luchtzuiverende kamerplanten geef jij ook een groene boost aan je keuken.

 

Lees meer...
4 oktober: Dierendag

Elke dier verdient op Dierendag een beetje extra aandacht, of het nu om een huis- of tuindier gaat.

Lees meer...