Bloeiers voor in de (half)schaduw

Bloeiers voor in de (half)schaduw

Ja, gelukkig bestaan er ook planten die weinig of nauwelijks zon nodig hebben om te kunnen bloeien! We noemen ze ook wel schaduw- of halfschaduwplanten. Als je een heel schaduwrijke en dus donkere tuin hebt, is het slim om te kiezen voor lichte bloem- (en blad-)kleuren om te boel extra op te fleuren. Wij geven je graag tips hoe je met weinig zon toch een rijkelijk bloeiende tuin krijgt. 

Tuin op het noorden: welke planten?

Heeft u een tuin, balkon of terras op het noorden, oosten of op een andere ligging met veel schaduw? Dan moet u goed uw beplanting uitkiezen. Veel vaste planten en éénjarigen houden van veel zon. Gelukkig bestaan er ook talloze vaste planten, bodembedekkers, struiken en bomen die het prima doen in de schaduw. Ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne geeft je graag tips voor een bloeiende tuin in de schaduw. Met deze bloeiers geniet je altijd van de zon, of hij nou schijnt of niet.

Bloeiers voor in de schaduw en halfschaduw

 1. Vingerhoedskruid; tweejarig, zaait zichzelf uit, bloeit roze-wit, maar ook geheel wit of geel en is een heuse hommelmagneet.

 2. Longkruid (Pulmonaria); een mooie bodembedekker die in het vroege voorjaar bloeit (lila-paars, blauw, roze en wit) met opvallend, gevlekt blad.

 3. Kerstroos (Helleborus); een zeer sterke vaste plant die elke winter overleeft. Helleborus is er in veel variëteiten, met midden in de winter gespikkelde, witte of paarse bloemen en fraai wintergroen blad.  

 4. Gebroken hartje (Dicentra); heeft in het voorjaar sierlijke witte of roze bloemen die aan afhangende stelen hangen en mooi gekarteld blad.

 5. Elfenbloem (Epimedium); heeft mooi wintergroen blad, heel kleine witte, gele of oranje bloemetjes in het voorjaar en vaak een prachtige herfstkleur.

 6. Salomonszegel (Polygonatum); bloeit in mei-juni met een rij witte bloemetjes die onder de bladeren aan iedere afhangende bladsteel hangen. 

 7. Schout-bij-nacht (Rodgersia); een flinke struik met groot, kastanje-achtig blad. Hij houdt van vochtige grond en een beschutte plek en krijgt in mei-juni mooie witte, roze of rode pluimen op hoge groene of donkerrode stelen.

 8. Struikveronica (Hebe); een struik die van juli tot in oktober witte, lila, roze of paarse bloemaren krijgt die talloze vlinders, bijen en hommels aantrekken. Hij wordt zo'n 80 tot 100 centimeter hoog en is ook zeer geschikt voor in pot.  

 9. Maagdenpalm (Vinca); een oersterke, wintergroene bodembedekker die zelfs onder bomen in het vroege voorjaar bloeit met paarse of witte stervormige bloemen

 10. Lelietje-van-dalen (Convallaria); een schattige bodembedekker, een bolletje dat van nature gedijt in bossen en vroeg in het jaar elegante witte bloempjes krijgt. Die geuren heerlijk, maar pas op: het plantje is giftig.

 11. Japanse (herfst)anemoon; een elegante verschijning die wel 150 cm hoog kan worden en in de (na)zomer bloeit met witte of roze bloemen. 

 12. Monnikskap (Aconitum); bestaat in veel verschillende soorten. Sommigen bloeien in de zomer, andere in het najaar. De meesten krijgen prachtig blauw-paarse bloemen. Dit zijn over het algemeen goede schaduwplanten voor niet te droge grond. Let op: ook dit is een giftige plant.

Koop bloeiers voor in de schaduw in Moeskroen en De Panne

Je ziet het: er zijn plenty mooie vaste planten en struiken die het goed doen in (half)schaduw. Ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne heeft een groot aantal bloeiende schaduwplanten in huis, waar je ook met een tuin op het noorden je voordeel mee kunt doen. Kom langs 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...