Heermoes: de nachtmerrie van elke gazonliefhebber?

Heermoes: de nachtmerrie van elke gazonliefhebber?

Heermoes (Equisetum arvense), ook wel kattenstaart of (akker)paardenstaart genoemd, is een hardnekkig onkruid dat vele gazons teistert. Het is een echte krachtpatser met een uitgebreid wortelnetwerk, dat meters diep de grond ingaat. Ze zeggen wel eens “onkruid vergaat niet”, en dat is in dit geval zeker niet gelogen!

Oerplant en oersterk

Bij de meeste onkruiden is het aangeraden om deze manueel of met een onkruidsteker uit de tuin te verwijderen. De wortels van heermoes zijn echter zo sterk dat de plant bij het uittrekken direct afbreekt. Hierdoor groeien er daags vervolgens nieuwe scheuten, en wordt heermoes al snel een plaag die het hele gazon overneemt.

Door het verbod op selectieve onkruidbestrijders kunnen ook deze geen hulp meer bieden. Het onkruid verdelgen met gif is dus geen optie. Heermoes is, net zoals de varen, een oerplant maar ook oersterk. Laat de huis-tuin- en keukenmiddeltjes, zoals azijn en chloor, dus links liggen want deze hebben geen effect en kunnen de bodem enkel maar uit balans brengen. Maar wat kan je dan wel doen om heermoes te bestrijden?

Signaalplant voor arme grond

Naast het feit dat heermoes een vervelende plant is, geeft het wel een duidelijk signaal dat jouw grond dringend nood heeft aan een boost. Kattenstaarten steken namelijk enkel de kop op in een arme bodem. Om jouw gazon opnieuw gezond te krijgen, moet het mineraalgehalte dan ook de hoogte in. Dat kan door lavameel of lavagruis in de bodem te verwerken. Eigenlijk grijpt Moeder Natuur hier in, want na lange tijd kan heermoes jouw bodem opnieuw vruchtbaar maken door de opgeslagen mineralen vrij te geven. Zo zie je maar weer dat het ecosysteem logisch in elkaar zit, en in evenwicht moet zijn.

Het wortelgestel van heermoes is zo sterk en uitgebreid omdat het de mineralen zeer diep in de grond moet zoeken. Zoals altijd is het beter om preventief te werk te gaan, en het gazon regelmatig te bemesten, kalken, tweemaal per jaar te verticuteren  en tijdig bij te zaaien. Zo ontstaan er geen kale plekken waar allerlei soorten onkruid en straatgras zich kunnen nestelen. Is jouw bodem in balans en onderhoud je de tuin goed? Dan zal je niet snel last krijgen van onkruid.

Heermoes, nuttig kruid of onkruid?

Het is echter niet allemaal kommer en kwel want heermoesplanten kunnen jouw tuin ook verrijken! Net omdat deze plant zo veel mineralen opneemt uit de grond kan deze als voeding dienen voor het gazon. Na het verwijderen, kan je de stengels als mulchlaag gebruiken zodat de opgenomen mineralen opnieuw de grond indringen. Zo doet heermoes dienst als natuurlijke meststof, en haal je er toch nog iets positief uit! Laat de stengels echter nooit in de tuin liggen wanneer er (huis)dieren rondlopen (zoals katten, honden, paarden, schapen, …) want deze zijn giftig!

Heermoes is niet enkel een bom aan mineralen, maar ook zeer geneeskrachtig. Zo kan je er ook heermoesgier van trekken om allerlei schimmelziektes en bladluizen in de (moes)tuin te bestrijden. Heermoesthee kan ook heel wat kwaaltjes verhelpen bij de mens.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
tuintips
Vijveronderhoud: dit zijn de do's & dont's!

De lente is in volle bloei en dit betekent dat het tijd is om je vijver eens goed onder handen te nemen. Bij Famiflora, dé plek in Moeskroen en de Panne voor alles omtrent jouw tuin, staan we klaar om je te helpen bij al je vijverbehoeften.

Lees meer...