Maak jouw vijver klaar voor de lente!

Maak jouw vijver klaar voor de lente!

Bij de start van het voorjaar is niet enkel ons huis aan een lenteschoonmaak toe, ook de vijver kan wel een grondig onderhoud gebruiken.  Bladafval, plantenresten en uitwerpselen van vissen kunnen de vijver sterk vervuilen. In de lente willen we natuurlijk een schone en heldere vijver met veel fauna en flora.  Wij vertellen je hoe je jouw vijver best onder handen neemt!

Een heldere vijver in 4 stappen

1. Reinig de vijverbodem

Bladafval, plantenresten en uitwerpselen van vissen kunnen de vijverbodem sterk vervuilen. Tijdens het vroege voorjaar en de herfst is het dan ook heel belangrijk om de vijver vanaf de bodem aan te pakken en te ontdoen van zijn sliblaag.

2. Algen voorkomen & bestrijden

Organisch materiaal zorgt niet enkel voor een dikke sliblaag in jouw vijver maar is ook een voedingsbron voor algenZweefalgen maken jouw vijver troebel maar verhinderen ook dat het zonlicht tot bij jouw waterplanten kan. Draadalgen kunnen dan weer jouw filter verstoppen. Wees er dus op tijd bij want eens de zon zich laat zien, wordt niet enkel jouw tuin groener maar ook jouw vijver. Een UV-C lamp in jouw filtersysteem zal zweefalgen doden. Het zijn net deze soort algen die zich zeer snel vermenigvuldigen en de flora in jouw vijver verstoren.

3. Waterhardheid op peil

Sneeuw en regen kunnen de hardheid van het vijverwater flink verlagen door een gebrek aan mineralen. Een goede waterhardheid is noodzakelijk voor een stabiele en gezonde vijver waar zuurstofplanten en micro-organismen zich goed kunnen ontwikkelen. De ideale totale hardheid bedraagt tussen 8° en 12° DH. Controleer de waterkwaliteit dus regelmatig om verzuring tegen te gaan.

4. Planten maar

Nadat je de vijver onder handen hebt genomen en de ideale omgeving hebt gecreëerd, kunnen ook de lelies en andere waterplanten de vijver in.

De Famiflora medewerkers in onze vijverafdeling helpen u graag verder.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...
tuintips
Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora houden we van groen, maar houden we onkruid liever buiten de deur. Maar hoe voorkom en bestrijd je dit groene monster? Wij vertellen het je graag!

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
tuintips
Tuinieren met kinderen: ontdek de lentetuin!

Bij Famiflora zijn we gepassioneerd door groen en willen we graag onze liefde voor tuinieren delen, vooral met de jongere generatie. Lente-tuinieren met kinderen is een geweldige manier om samen quality time door te brengen, terwijl je hen tegelijkertijd leert over de magie van de natuur en het belang van duurzaamheid.

Lees meer...