De natuur in tijdens de mooie herfstdagen

De natuur in tijdens de mooie herfstdagen

We kunnen genieten van droge & vooral zonnige herfstdagen. Ideaal weer om buiten te spelen en de natuur in te trekken! Weet je niet wat gedaan? Dan hebben wij enkele (social distance proof!) tips voor je. Van zelf mezenbolletjes maken voor de knutselaars tot een herfstzoektocht in het bos voor de avonturiers.

De natuur in tijdens de mooie herfstdagen

De herfst is volop in het land. De natuur maakt zich klaar om in rust te gaan, en de bomen laten hun blaadjes naar beneden dwarrelen. Deze goudkleurige bladeren liggen als een dekentje over het landschap gedrapeerd. Tijd om de regenlaarzen uit de kast te halen, en eropuit te trekken! Er zijn heel wat leuke activiteiten om samen met de kleinsten te doen. Van kastanjes poffen in de frisse buitenlucht tot knutselen met wat de herfst ons te bieden heeft. Wij geven je wat inspiratie om de kids tijdens de herfstvakantie de natuur in te krijgen!

Zelf mezenbolletjes maken

In november wordt het hoog tijd om de vogels die niet naar warmere oorden trekken een handje (of zal ik zeggen nootje) te helpen! Tijdens de herfst- en wintermaanden slaan we vaak een heleboel soorten mezenbolletjes in. Maar waarom deze niet eens zelf maken? Zo kan je jouw creativiteit de vrije loop laten, en het is ook nog eens een leuke activiteit om samen met de kleine knutselaars te doen! Je helpt er de vogels mee, zorgt voor meer leven in jouw tuin en het ziet er nog eens gezellig uit ook!

Wat heb je nodig?

- Een blok ongezouten frituurvet van 250gr

- Noten en zaden naar keuze (+/- 250gr)

- Eventueel ongezouten pindakaas of notenboter naar keuze

- Bakvormpjes of cupcakevorm

- Bakpapier en draad

Smelt het blok frituurvet tot het vloeibaar is. Hak de noten fijn en meng ze, samen met de zaden, onder het lopende frituurvet. Om het extra lekker te maken voor de vogels kan je ook er ook een tweetal eetlepels pindakaas onder mengen. Zorg dat alle zaden en noten een laagje vet over zich hebben gekregen. Leg het bakpapier op een bakplaat of houten plank, en verdeel jouw bakvormpjes. Vul de vormpjes tot de helft, en maak een lusje met het touw dat je in het midden van het vormpje legt. Vul de vormpjes nadien verder tot aan de rand en druk goed aan. Ga niet te traag te werk want van zodra je het frituurvet van het vuur haalt, begint deze opnieuw te stollen. Laat de vormpjes een uur buiten afkoelen en opstijven, of zet ze even in de vriezer om het proces te versnellen. Nadien kan je de mezenvormpjes er makkelijk uithalen, en kleven ze niet aan de bakplaat door het bakpapier eronder. Je kan hier ook een siliconen cupcakevorm voor gebruiken.

Heb jij geen tijd om zelf vetbolletjes in elkaar te knutselen, of ben jij niet zo creatief aangelegd? Dan kan je ze ook kant-en-klaar kopen in onze winkel. Naast de klassieke mezenbolletjes hebben wij ook leuke gevulde kokosnoten, voederkransen en zelf cakes in ons assortiment. Ook nestkastjes mogen niet ontbreken in de tuin. Tegenwoordig komen ze in allerlei kleuren en vormen. Van pastelkleurige beach huts tot handgemaakte houten varianten voor een landelijke tuin, over huisjes met een strak design. Niet alleen de vogels maar ook de eekhoorns en egels lusten wel wat lekkers tijdens koude herfstmaanden. Denk dus ook eens aan deze tuinbezoekers!

Herfstzoektocht in het bos

Beginnen de kids zich tijdens een herfstwandeling snel te vervelen? Maak er dan een heuse zoektocht van! Raap de cadeautjes van de natuur op zoals eikels, beukennootjes en dennenappels, en geef ze een laagje goudspray. Je kan er ook een touwtje aan bevestigen om de bomen in jouw tuin mee te versieren, of hang ze als een slinger doorheen het huis. Tijdens de feestdagen zien we aan heel wat deuren een adventskrans verschijnen, maar waarom zouden we de herfst niet mogen vieren? En het beste is dat je deze enkele maanden later ook als decoratie op de kerfsttafel kan gebruiken, of maak ze vast aan de pakjes onder de kerstboom.

Kastanjes poffen

Na een frisse wandeling is het tijd om ons op te warmen! Neem de tamme kastanjes uit het bos mee en rooster ze boven de vuurmand. Geen kastanjes gevonden? Geen probleem, met een pakje maïs kan je heerlijke popcorn maken als alternatief. Sluit de avond af met enkele geroosterde marshmallows. Niet alleen geliefd bij kinderen kunnen we je garanderen ????.

Knisperende vuurkorf

Tijdens de herfst maken we het graag gezellig in huis. De kaarsjes worden aangestoken, het hout knispert in de open haard en we cocoonen meer. Maar je hoeft je geen halfjaar in huis op te sluiten! Ook de tuin kan gezellig ingericht worden! Het wordt dan wel sneller donker maar dan zorgen we toch gewoon zelf voor de warmte en het licht buiten?! Fakkels en vuurkorven lenen zich uitstekend als sfeermakers. Heb jij geen tuin? Dan kan je ook enkele vuurpotten op jouw terras neerzetten. Laat deze echter nooit onbewaakt achter!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

moestuin
Moestuinieren in juli

Hier volgt een flinke dosis inspirerende moestuintips voor de maand juli.

Lees meer...
tuintips
Muggen verjagen: geniet ongestoord van je zomer!

De zomer is een tijd van genieten in de tuin, lange avonden buiten zitten en heerlijke barbecuefeestjes. Maar niets kan die momenten meer verstoren dan vervelende muggen. Gelukkig zijn er tal van natuurlijke en effectieve manieren om deze kleine plaaggeesten op afstand te houden.

Lees meer...
tuintips
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Geef jouw kamerplanten de beste behandeling

Een spabehandeling voor je planten? Soms is het tijd om je groene vrienden eens goed in de watten te leggen. Met deze gids voor super-de-luxe plantenverzorging ga je meteen aan de slag. Plantenvoeding, sproeiers en plantendouches kennen voortaan geen geheimen meer voor jou.

Lees meer...