Last van mollen in de tuin?

Last van mollen in de tuin?

In het najaar worden we veel minder met vervelende insecten en plagen in de (moes)tuin geconfronteerd. Een andere onderkruiper steekt echter wel opnieuw de kop op (letterlijk): de mol! Eenmaal deze jouw tuin gevonden heeft, is het geen pretje om hem kwijt te raken. Wij  geven je enkele gouden tips om mollen te bestrijden of te verjagen!

Aan de slag met de molshopen
De molshopen die er al zijn kan je maar beter verspreiden over het gazon, of de bovengrondse aarde weghalen zodat het gazon nog voldoende licht krijgt en niet verstikt wordt. Je kan de molshopen en -gangen ook dichtmaken. Zo maak je het de mollen wat moeilijker en herken je direct nieuwe activiteit door de verse molshopen.

Mollen verjagen
Wil je liever geen slachtoffers maken? Dan kan je de mollen ook uit jouw tuin verjagen. Let wel: de mollen zoeken dan de nabijgelegen tuinen op dus jouw buren zullen hier niet blij mee zijn (indien je deze hebt natuurlijk). Ook kunnen de mollen altijd terugkomen dus je moet de tuin goed in de gaten houden, en deze verjagingsmethoden en -producten regelmatig opnieuw inzetten.

Er zijn twee manieren om de mollen weg te jagen:

1. Met een mollenverjager
Dit toestel, dat meestal op zonne-energie werkt, geeft ondergronds ultrasone trillingen af die de mollen als onaangenaam ervaren. Er zijn verschillende frequenties waardoor ze niet gewend worden aan de trillingen. Na installatie van de mollenverjager kan het enkele dagen duren voordat ze jouw grondgebied verlaten. Ze zullen zich bij de eerste trillingen stil houden maar wanneer deze aanhouden, zullen ze toch andere oorden opzoeken. Je kan het toestel ook regelmatig van locatie veranderen om deze nog effectiever te maken. Een leuke bijkomstigheid is dat deze verjager ook vaak tegen woelratten en -muizen werkt. Wanneer het toestel volledig in de grond zit, zal je hier bovengronds niets van merken.

2. Met geurcapsules, -zakjes of -granulaat
Mollen mogen dan een slecht zicht hebben, hun reukvermogen is des te sterker. Hier kan je dan ook handig op inspelen. Zo zijn er geurcapsules en -zakjes die je in water kan oplossen. Deze hebben een uitgesproken en onaangename geur door hun sterke aroma's, zoals look. Dergelijke producten zijn meestal na een drietal maanden uitgewerkt.

Het voordeel van bovenstaande methodes is dat deze onschuldig zijn voor huisdieren en kinderen.
Ook bepaalde planten zoals kruidbladwolfsmelk (Euphorbia Lathyrus), ook wel mollenkruid genoemd, zou mollen uit de tuin houden. Dit is echter niet bewezen.

Mollen bestrijden
Wil je definitief afrekenen met de mollen? Dan kan je ze vangen met de traditionele mollenklem. Dit is nog altijd de meest effectieve oplossing en de mollen zijn op slag dood wanneer ze in de klem terechtkomen. Hierbij is het wel van essentieel belang dat je de klem op de goede locatie neerzet, namelijk aan het begin van de hoofdtunnels.

Mollen maken een volledig ondergronds stelsel dat onder andere bestaat uit een nest, hoofdtunnel, enkele jaaggangen en molshopen. De jaaggangen, die ondiep liggen en daardoor bovengronds zichtbaar zijn, worden slechts een enkele keer gebruikt. Het is dus nutteloos om de klem hier te plaatsen. Je moet dan ook op zoek gaan naar de hoofdtunnel. Deze kan je vinden door een twintigtal cm naast de verse molshoop (of tussen twee molshopen in) een stokje tien tot twintig cm in de grond steken. Indien je geen weerstand voelt, dan heb je de tunnel gevonden! Begin daar te graven zodat je de mollenklem in de grond kan plaatsen en de bovenste delen van de klem net boven het gras uitkomen. Het is belangrijk om daarna zo weinig mogelijk in de buurt van de klem te komen zodat de mollen geen menselijke of dierlijke activiteit waarnemen. Je kan wel dagelijks gaan controleren op een eventuele vangst.

Een mollenkoker is dan weer een goed alternatief wanneer je de mol liever levend wil vangen. Ook deze plaats je onder de grond in de hoofdtunnel van de mol. Met deze koker kan je ook woelmuizen en -ratten vangen

Om toch met een positieve noot te eindigen: mollen zoeken alleen gezonde en vruchtbare bodems op. Daar is heel wat bodemleven, en dus een uitgebreid aanbod aan eten, te vinden. Zo weet je dat het met de grondkwaliteit in jouw tuin zeker goed zit. Ook lusten de mollen wel wat engerlingen en emelten, die andere vijanden van jouw gazon. Het is dus niet enkel kommer en kwel.

Bij Famiflora in Moeskroen vind je een uitgebreid assortiment aan middelen om mollen te verjagen of te bestrijden.
Onze medewerkers in het tuincenter helpen je graag bij het kiezen van de beste oplossing. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ook tuinieren is vooruitzien. De herfst is de tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Dat kan nu, maar ook nog in november en zelfs tot begin december, mits het niet vriest.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...