Katten uit de tuin kijken

Katten uit de tuin kijken

Het zijn fijne, gezellige huisdieren, maar de meeste tuinliefhebbers zien de katten van de buren liever gaan dan komen. De aaibare viervoeters kunnen kwetsbare, jonge planten vertrappen of omwoelen als ze in uw border hun behoefte doen en loeren op de vissen in de vijver en de vogels. We kunnen ze wel wegkijken, maar er zijn efficiënter methoden om katten uit uw tuin te weren.

Anti-katerrecept: water, stekels, citroen, koffie en peper

  • Katten hebben een hekel aan water, dus op mooie, zonnige dagen kunt u de tuinslang paraat houden en ze een natte vacht en een nóg nattere neus bezorgen.
  • Plant (bessen)struiken met venijnige doorns als erfafscheiding, zoals framboos, kruisbes, vuur-, slee- en meidoorn, berberis of rozenstruik. Het ironische is dat vogels juist graag nestelen en beschutting en voedsel zoeken in hoge doornstruiken als vuur-, slee- en meidoorn.
  • Zet satéprikkers of andere scherpe stokjes tussen uw kwetsbare planten en zaailingen.
  • Zorg dat er zo weinig mogelijk kale plekken in uw tuin zijn door vaste planten, struiken en bodembedekkers te planten.
  • Zijn er bepaalde plekken waar telkens gegraven en gewoeld wordt? Strooi daar dan flink wat peper of koffiedrab. De geur staat katten tegen en de koffiedrab blijft aan hun vacht hangen, wat het – op zichzelf schone – dier bepaald niet prettig vindt.
  • Katten houden niet van citroengeur, dus plant citroenverbena’s, citroengeraniums, citroenmelisse, citroentijm, vuurwerkplant (Dictamnus) en de sterk geurende wijnruit (Ruta graveolens) in uw tuin.
  • Het is een prachtige vaste plant met grijsgroen blad en paarse bloemetjes, maar zet vooral geen kattenkruid (Nepeta) in de tuin, want katten zijn daar dól op – ze worden er zelfs een beetje ‘high’ van.
  • Neem een hond, als u dat tenminste ook om andere redenen al van plan was.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pompoenen voor Halloween en Sint Maarten

Halloween en Sint-Maarten zijn leuke feestdagen waar de kinderen van opvrolijken tijdens de donkere herfstdagen en deze nare coronatijd.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ook tuinieren is vooruitzien. De herfst is de tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Dat kan nu, maar ook nog in november en zelfs tot begin december, mits het niet vriest.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...