Hortensia’s snoeien

Hortensia’s snoeien

Wie heeft er nu geen hortensia in de tuin? Het zijn prachtige, sterke struiken die lang bloeien. Voor de juiste snoei op het juiste moment is het belangrijk te weten of uw hortensia op het oude of nieuwe hout bloeit. Oftewel: vormt de struik bloemen op de oude takken of op de nieuwe scheuten?

Bloeiers op oud hout
Dit zijn de volgende soorten:

 • Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), de meest bekende hortensia, met bloemschermen in wit, roze of blauw
 • Waterstruik (Hydrangea serrata) heeft ook bloemschermen in verschillende kleuren, maar bloeit vroeger dan de boerenhortensia en blijft lager
 • Fluweelhortensia (Hydrangea aspera), met een witte ring bloembladen rond het violetkleurige bloemenhart
 • Hydrangea involucrata, lijkt op de fluweelhortensia, krijgt pioenachtige knoppen en blijft relatief laag (niet hoger dan 1 meter)
 • Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), met witte pluimbloemen en rode herfstbladeren

Deze soorten kunt u in maart snoeien. Knip uitgebloeide bloemen met een kort stukje steel af. Snoei ze nooit in een keer tot vlak boven de grond terug, want dan krijgt u dit jaar geen enkele bloem.

Bloeiers op nieuw hout
Dit zijn de volgende soorten:

 • Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, met grote witte bolbloemen
 • Pluimhortensia Hydrangea paniculata, met witte pluimbloemen die naar roze verkleuren
 • Hydrangea macrophylla ‘Forever & Ever’ (de enige boerenhortensia die op nieuw hout bloeit)

Deze kunt u in het najaar of in het voorjaar tot 15 centimeter boven de grond terugsnoeien, want er vormen zich elk voorjaar weer nieuwe bloemknoppen.

Verjongingskuur
De hortensia’s die op oud hout bloeien kunt u in drie jaar tijd verjongen door elk jaar in maart een derde deel van het totale aantal takken terug te snoeien tot 15 centimeter boven de grond. Zorg dat u de snoei gelijkmatig over de plant verspreid, want de gesnoeide takken zullen komend jaar niet bloeien.

Goed om te weten

 • Maart is de beste tijd om ingevroren en beschadigde hortensiatakken weg te snoeien
 • Bescherm de bloemknoppen in het voorjaar met een vliesdoek of noppenfolie tegen late, strenge nachtvorst
 • Klimhortensia bloeit ook op het oude hout, maar hoeft in principe niet gesnoeid te worden. Wordt hij te groot of te onstuimig? Snoei hem dan na de bloei iets terug, in augustus-september

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tulpen: toppers tegen de winterdip

Het lijkt misschien wat vroeg. Kerstboom eruit en nu al 'tulpen erin'?! Raar, maar gelukkig waar. De afgelopen tien jaar wordt in Nederland al in januari de aftrap gegeven voor het nieuwe (snij)tulpenseizoen.

Lees meer...
Winterstekken

Vanwege de bekende redenen ben je waarschijnlijk veel thuis en kun je wel wat fijne afleiding gebruiken. Gelukkig is het tot nu toe weer een milde winter.

Lees meer...
Maak je eigen plantenclub

Hou je van groen? Dan is de kans groot dat je huis bijna barst van kamerplanten. Ben je zoals ons, dan staat er in elk hoekje wel een plant verscholen. Leven met groen kan soms ook een beetje chaos zijn. Want planten, die blijven groeien.

...Lees meer...
Bron: Saskia van Gruun
Planten vol kleur: goed voor je interieur én je humeur

De winter hoeft niet saai en grijs te zijn. Zin in wat meer kleur? Breng dit seizoen kleur bij je thuis met kamerplanten. Naast een heel scala aan groen brengen ze een regenboog aan kleuren bij je in huis. Zelfs in het grijze winterseizoen.

...Lees meer...