Maak de tuin herfstklaar

Maak de tuin herfstklaar

Inmiddels is algemeen bekend dat het niet handig is om uw tuin voor de winter geheel aan te harken en spic en span te maken, zodat kleine dieren en insecten tijdens de koude, donkere maanden nog voldoende beschutting en voedsel kunnen vinden. Bovendien zorgen uitgebloeide bloemhoofden en goudgeel verkleurde siergrassen in de herfst en winter voor een mooi plaatje, en beschermen verdorde bloemen nieuwe, jonge knoppen tegen vorst, zoals bij een groot aantal hortensia’s. Zet dus niet overal de snoeischaar in, en verwijder ook niet al het afvallende en afgevallen blad. Een mulchlaag van bladeren beschermt namelijk borderplanten en bloembollen tegen vorst en biedt daarnaast beschutting aan insecten en kleine dieren.

Wat kunt u nu wel doen om de tuin aantrekkelijk te maken en te houden?

  • Plant wintergroene en winterbloeiende planten en struiken
  • Zolang het niet vriest kunt u nog rozen, (fruit)bomen, (bessen)struiken, winterbloeiers en groenblijvers in de tuin planten. Denk daarbij vooral ook aan wintergroene bodembedekkers en struiken en aan winterbloeiers als de winterjasmijn, toverhazelaar (Hamamelis), sneeuwbal (Viburnum) of mahoniestruik.
  • Vul potten en bakken op de terras- of balkontafel en bij de voordeur met wintergroene en winterbloeiende planten, zoals klimop, winterviolen, bergthee (Gaultheria), heide, parelbes (Pernettya), Skimmia en zilverstruikje  (Calocephalus brownii).
  • Zorg voor extra sfeer met tuinverlichting of een vuurkorf, tuinfakkels, een Zweedse fakkel, een snoer met led-verlichting en/of een kleurige tuinposter tegen de garage- of balkonmuur of schutting.
  • Verwijder afgevallen blad van de paden, het terras, het gazon en uit de vijver. Maak ook de dakgoten schoon. In de border kunt u blad gewoon laten liggen, als beschermlaag tegen vorst en als beschutting voor kleine dieren en insecten, waar vogels dan ook weer van profiteren. Verwijder wel aangetast blad, zoals rozenbladeren met black spot, en blad dat langzaam verteert, zoals kastanje-, eiken- en beukenblad.
  • Snoei fruitbomen, de druif, knotwilgen en bladverliezende bomen en struiken. Snoei ook bomen als de berk, esdoorn (Acer), haagbeuk (Carpinus) en tulpenboom (Liriodendron tulipifera) voordat ze al hun blad verloren hebben. Coniferen, taxus, klimop, struik- en stamrozen kunt u in oktober ook snoeien. Knip alleen lelijk geworden, afgestorven plantendelen terug. Laat verdorde stengels van planten met bloemschermen en -aren en van siergrassen staan. Ze maken de tuin in de herfst en winter nog interessant, zeker met een laagje dauw, rijp of sneeuw erop. Sommige bloemschermen beschermen bovendien de jonge knoppen eronder, en vogels kunnen van de zaden van tal van planten eten. Het puttertje is bijvoorbeeld dol op de zaden van de kaardebol.
  • Verwijder plantensteunen bij afgestorven planten en berg deze in de schuur of garage op.
  • Hang vogelvoederhuisjes, -schalen of -silo’s op.

Extra tip:

Vergeet niet bij het grote assortiment voorjaarsbollen in ons tuincentrum in Moeskroen te kijken! De bloembollen kunnen tot medio december de grond –

of een pot of bak – in, zolang het niet vriest en zolang de grond niet bevroren is.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pompoenen voor Halloween en Sint Maarten

Halloween en Sint-Maarten zijn leuke feestdagen waar de kinderen van opvrolijken tijdens de donkere herfstdagen en deze nare coronatijd.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ook tuinieren is vooruitzien. De herfst is de tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Dat kan nu, maar ook nog in november en zelfs tot begin december, mits het niet vriest.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...