Voorzaaien in januari

Voorzaaien in januari

De dagen beginnen langzaam weer te lengen, maar de lente laat nog even op zich wachten en het duurt nog een poos voordat we weer volop aan de slag kunnen in de tuin. Gelukkig kun je vanaf medio januari al de nodige voorpret beleven door groenten voor te zaaien. Er zijn zelfs eenjarige bloeiers die je al vanaf eind januari binnen in de vensterbank, buiten in de koude bak of kas kunt voorzaaien. 

Groenten voorzaaien

In de vensterbank: zaai alfalfa, paprika, peper, prei, radijzen, sla, tuinkers en wortelen in bakjes of potjes.

In de kas: zaai erwten en tuinbonen in potjes en plaats deze in de kas. Na ruim een maand kun je ze buiten uitplanten, mits het niet vriest. Vanaf maart kun je de peulvruchten rechtstreeks in de volle grond zaaien.

In de koude bak of onder een plastic tunnel: rucola, raapstelen, spinazie, (veld)sla, radijzen en wortelen, maar ook erwten, tuinbonen en kapucijners kun je in de volle grond van de koude bak (met transparant glazen of kunststof deksel) of onder de plastic tunnel zaaien. Zet het deksel van de koude bak open als de zon schijnt, voor ventilatie en om te voorkomen dat de blaadjes van je zaailingen verbranden.

Eenjarigen voorzaaien

5 zaaitips groenteIn de vensterbank of kas: Afrikaantjes, Coreopsis, Ipomea, leeuwenbek (Anthirrinum), siertabak (Nicotiana), petunia en surfinia.

In de koude bak of onder een plastic tunnel: goudsbloem (Calendula) en pronkerwt (Lathyrus). In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn deze eenjarigen namelijk winterhard. Je kunt ze zelfs al in de herfst zaaien, voor een extra vroege bloei.

5 Zaaitips

  • -Gebruik schone bakjes en potjes, anders riskeer je schadelijke schimmelvorming.
  • -Gebruik speciale zaaigrond of maak zelf een mengsel van twee delen aarde en een deel zand.
  • -Zaai niet te diep. In de regel zaai je fijn zaad, zoals dat van sla, heel oppervlakkig. Grote zaden mogen iets dieper, maximaal drie keer zo diep als het zaad dik is. 
  • -Vergeet niet meteen een label bij je zaailingen te zetten.
  • -Bewater in het begin met de plantenspuit, zodat je de zaden niet uit de potjes of regels in de aarde spoelt.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...
Zo verwelkom je de egel in jouw tuin!

Dit is het ideale moment om de egel te helpen bij het bouwen van een schuilplaats voor de komende koude wintermaanden. Laat die bladeren dus maar dwarrelen, en zorg voor een egelpoortje in de tuin. Wil jij de egel ook helpen? Bekijk dan onze tips!

...Lees meer...