Voorzaaien in de vensterbank

Voorzaaien in de vensterbank

Onze handen jeuken om de tuin en moestuin weer lekker groen en fleurig te maken, maar we moeten nog even geduld hebben zolang het nog kan  vriezen. Wat we wel al vanaf eind februari kunnen doen is het voorzaaien van groenten, kruiden en eenjarige zomerbloeiers. Dat kan onder glas in een koude bak of in een folietunnel in de tuin, maar ook gewoon in kweekbakjes in de vensterbank. 

Benodigdheden:

  • (Pers)potjes, zaaitrays of een kweekkastje
  • Zaai- en stekgrond
  • Plastic zakjes en plantenlabels
  • Gieter en plantenspuit.

Wat voorzaaien?
Omdat het nog even duurt voordat de zaailingen naar buiten kunnen is het raadzaam te kiezen voor soorten die langzaam ontkiemen en groeien. Ook is het verstandig ze op een vensterbank in een onverwarmde kamer te zetten, om de groei een beetje te remmen. Geschikt zijn groenten als tomaat, paprika, peper, pompoen, meloen, komkommer, courgette, aubergine en kruiden als bieslook, marjolein, kervel en peterselie. Ook eenjarige bloemen als wasbloem (Cerinthe), cosmos, kattensnor (Cleome), siererwt (Lathyrus), siertabak (Nicotiana) en Oost-Indische kers (eetbaar!) kunt u vanaf eind februari voorzaaien.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
5 opfristips voor je kamerplanten

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...