Tags:

Golden oldies en interessante nieuwkomers: de niet-te-missen kamerplanten van 2025

Kamerplanten komen en gaan, maar één ding is zeker: niets doet een kamer zo opleven als een frisgroene kamerplant. We stellen je voor aan enkele golden oldies en interessante nieuwkomers voor dit jaar. Van de Hertshoornvaren tot de Semponium: geef deze knappe kamerplanten zeker een plekje bij je thuis.

Hertshoornvaren

Een kamerplant met karakter? De bladeren van de Hertshoornvaren (Platycerium bifurcatum) zijn bedekt met een dun grijswit laagje om de verdamping van vocht te beperken. Het mooist is deze plant wanneer je ‘m aan de muur of aan het plafond bevestigt, zodat hij mooi naar beneden kan hangen. Zijn grijsgroene bladeren doen denken aan een echt hertengewei.

Zorgen voor je Hertshoornvaren: Kies een plekje voor je plant in de halfschaduw, want deze varen houdt niet zo van direct zonlicht. Het is een trage groeier: verpot je plant elke twee à drie jaar naar een grotere pot. Water geven doe je wekelijks. Geef je plant extra voeding in de lente en zomer.

Begonia

Ooit sierde de Begonia vele huiskamers, maar de voorbije decennia deemsterde de plant weg in populariteit. Gelukkig is de Bladbegonia als kamerplant weer helemaal terug én aan een steile opmars bezig. Vooral zijn prachtige bladkleuren springen in het oog: die variëren van dieppaars tot grijs, limoen tot donkergroen.

Begonia verzorging: Let op voor te veel water geven, de meest gemaakte fout bij Begonias. Geef zuinig water wanneer de bovenste laag aarde lichtjes is uitgedroogd. Hou bij het watergeven de bladeren zo droog mogelijk: giet dus enkel rechtstreeks op de aarde of via een schaaltje onderaan je pot.

Anthurium

Kiezen uit de grote Anthurium-plantenfamilie is best moeilijk, want er zijn zoveel variëteiten om uit te kiezen. De Anthurium Luxurians is zo’n prachtige bloeiende plant met glanzende bladeren en luxueuze rode bloemen. Ook de immens populaire Anthurium Clarinervium kan je als plantenliefhebber niet weerstaan, met z’n diepgroene, hartvormige vormen en bladeren die aanvoelen als fluweel. Kijk dit jaar uit naar de grillige vormen van de Anthurium Wendlingeri of de langwerpige bladeren van Anthurium Warocqueanum.

Verzorging van je Anthurium: Je plant staat graag op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Let ook op de temperatuur: Anthurium doet het veel beter als hij op kamertemperatuur staat, doorgaans tussen 18 en 22 graden. Bloeit je plant? Haal na de bloei alle uitgebloeide bloemen weer weg.

Semponium

Een nieuwe plantensoort die het beste van twee werelden samenbrengt: de Semponium is de officiële kruising tussen de Sempervivum en de Aenonium. Deze twee sterke vetplanten zorgden samen voor een robuuste en compacte nakomeling die weinig water nodig heeft. Ideaal voor wie regelmatig vergeet te gieten of weinig tijd heeft. Veel van de nieuwe Semponiums hebben prachtige kleurschakeringen of contrasterende bladranden.

Zo verzorg je jouw Semponium: Je plant heeft veel direct (zon)licht nodig om te groeien, een plekje bij een raam op het zuiden vindt hij heerlijk. Geef wekelijks water in het groeiseizoen (lente en zomer), spaarzamer wanneer hij in rust is (herfst en winter). In de zomer mag je hem naar buiten verplaatsen.

Adenium

Een bijzondere plant om in huis te halen is deze Adenium of Woestijnroos. Aan de dikke knol verschijnen eerst z’n groene bladeren, daarna komen de roze of witte bloemen. Onze favoriet van dit moment? De knappe Adenium Ansu Baobab, die eruit ziet als een mini-baobabboom!

Adenium bij je thuis: Dit is echt een zonneklopper: je Adenium baadt het liefst in het zonlicht. Geef hem dus je zonnigste plekje in huis. Laat de grond tussen de gietbeurten helemaal uitdrogen. In de winter mag je jouw watergift nog verminderen. Zorg voor een warm plekje in huis.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Checklist voor de moestuin in juni: wat kun je nog zaaien of oogsten?

Juni is een bruisende maand in de moestuin. Alles groeit als kool (soms letterlijk), de eerste oogst kan al binnengehaald worden, en je kunt nog volop zaaien voor de komende zomermaanden. Wat en hoe? Wij vertellen het je!

Lees meer...
kamerplanten
Zomerse opfristips voor je kamerplanten

Wij geven je graag zomerse verzorgingstips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Ideeën en tips voor een zomers tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...
tuinonderhoud
Zo houd je je gazon gezond tijdens warme dagen

Hitte, droogte en intensief gebruik vragen meer van je grasmat dan je misschien denkt. Gelukkig kun je met een paar slimme tips je gazon gezond, sterk en mooi houden – ook tijdens de warmste weken van het jaar.

Lees meer...