Onkruid verwijderen: tips voor een lenteproof tuin

Bij Famiflora zijn we uiteraard fan van alles wat met groen te maken heeft, op één grote uitzondering na: onkruid! Dat groene monster houden we liever buiten de tuindeur. Onkruid lijkt soms wel uit het niets op te duiken en voor je het weet, heeft het onze geliefde bloemenperken en gazons overgenomen. Maar wees gerust: onkruid vergaat absoluut wel, zolang je de juiste maatregelen neemt en de beste tools in huis haalt. Ontdek onze tips om onkruid tussen tegels, in het grindpad, in de bloemenborder en in het gazon te voorkomen én te bestrijden. 

Waarom onkruid bestrijden?

Onkruid is niet zomaar een visueel onaantrekkelijk probleem; het vormt een serieuze bedreiging voor de gezondheid en groei van je geliefde planten. Wanneer onkruid zijn kans grijpt en zich tussen onze bloemen, planten en moestuingewassen nestelt, begint het een meedogenloze strijd om voedingsstoffen, water en ruimte. Deze concurrentie kan leiden tot verzwakte planten die niet in staat zijn om optimaal te gedijen en te bloeien zoals ze zouden moeten. Het resultaat? Een verminderde oogst en een teleurstellende tuinervaring.

Een geduchte tuinvijand

Wat onkruid zo'n geduchte tegenstander maakt, is niet alleen zijn vermogen om te gedijen onder uiteenlopende omstandigheden, maar ook zijn verbazingwekkende kracht om zich razendsnel te verspreiden. Hierdoor kan een klein onkruidprobleem snel uitgroeien tot een grootschalige invasie, die de tuin overneemt en je achterlaat met een overvloed aan ongewenste planten. Het verwijderen van onkruid kan een tijdrovende en frustrerende taak zijn. Sommige soorten hebben diepe wortels die zich stevig vastzetten in de grond, terwijl andere zich verspreiden via ondergrondse wortelstokken of uitlopers. Het is vaak een kwestie van volharding en consistentie om je terras, border, grindpad of gazon compleet onkruidvrij te houden. 

Ons aanbod tuingereedschap

Een schone lei voor de lente

Nu de lente is aangebroken, is het tijd om je tuin te transformeren tot een levendige paradijs van geur, kleur en fleur. Deze periode van het jaar biedt een uitgelezen kans om het onkruid aan te pakken en je buitenruimte een frisse start te geven. Door nu actie te ondernemen, leg je de basis voor een prachtige en bloeiende tuin gedurende het hele seizoen. Begin met het inspecteren van de tuin en identificeer de gebieden die het meest getroffen zijn door onkruid. Focus op bloembedden, gazons, paden en andere plekken waar ongewenste planten de neiging hebben om te gedijen. Zo kun je voorkomen dat het een groter probleem wordt.

Preventie: de sleutel tot succesvolle onkruidbestrijding

Regelmatig onderhoud is essentieel om te voorkomen dat onkruid de kans krijgt om zijn slag te slaan. Zo maak je het de groene sprietjes al heel moeilijk:

 • Door een laag mulch, zoals houtsnippers of boomschors, aan te brengen rond je planten, creëer je een barrière die de groei van onkruid onderdrukt en helpt bij het vasthouden van vocht in de bodem.
 • Maai je gazon regelmatig om te voorkomen dat onkruid zich verspreidt en om de gezondheid van het gras te bevorderen.
 • Overweeg om bodembedekkers te planten op plekken waar onkruid een probleem is. Deze onderdrukken onkruidgroei en creëren een dicht tapijt van bladeren dat moeilijk door onkruid kan worden doorgedrongen.

Door deze eenvoudige preventieve maatregelen te implementeren, kun je de groei van onkruid onder controle houden.

Achtergrond

Handmatig wieden: de 1e stap naar een onkruidvrije tuin

Handmatig wieden is een effectieve eerste stap naar een onkruidvrije tuin. Omdat het je in staat stelt om ongewenste planten direct te verwijderen, inclusief de wortels. Met behulp van handgereedschap zoals een schoffel, onkruidsteker of voegenkrabber kun je ongewenste planten verwijderen zonder schade aan te richten aan de omringende beplanting. Neem de tijd om regelmatig door de tuin te lopen en op onkruidjacht te gaan voordat het de kans krijgt om zich te verspreiden. Uiteraard zijn deze tuingereedschappen verkrijgbaar bij jouw Famiflora winkel. We verkopen gereedschap van topmerken als Wolf-Garten, Polet en Fiskars.

Een handige tip: wied onkruid na een regenbui of na het besproeien van de tuin. De grond is dan zachter, waardoor het gemakkelijker wordt om onkruid met wortel en al te verwijderen.

Terugvallen op krachtige hulpmiddelen

Voor hardnekkiger onkruid of grote oppervlakken zijn er effectievere middelen beschikbaar. Bij Famiflora bieden we een scala aan producten die je kunnen helpen bij het bestrijden van onkruid. Neem bijvoorbeeld onze onkruidverdelger van Substral. Deze werkt door contact. Dit betekent dat je het alleen op de ongewenste onkruiden hoeft te spuiten, terwijl je je geliefde beplanting met rust laat. Bovendien breekt het product snel af in de bodem, waardoor je al na één dag opnieuw kunt zaaien en planten. Een andere handige optie is het gebruik van anti-onkruiddoek. Zo'n doek, dat geweven is van duurzame materialen, kan worden gebruikt onder grindpaden, tussen planten in bloemenborders en onder mulch in moestuinen. Het voorkomt niet alleen de groei van onkruid, maar helpt ook bij het vasthouden van vocht in de bodem en het reguleren van de temperatuur, wat gunstig is voor de gezondheid van het groen.

Stappenplan: onkruid verwijderen uit je gazon

Blijf weg van azijn, zout of kokend water

Het is verleidelijk om huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals azijn, zout, afwasmiddel of kokend water, te gebruiken voor onkruidbestrijding, vooral omdat ze vaak goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Echter, het gebruik van deze middeltjes kan vele risico's met zich meebrengen en de rest van de tuin aantasten:

 • Ten eerste zijn veel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes niet selectief in hun werking, wat betekent dat ze niet alleen het onkruid doden, maar ook andere planten in de omgeving kunnen beschadigen. 
 • Daarnaast kunnen sommige van deze middeltjes schadelijke chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid van mens en dier.
 • Bovendien zijn huis-, tuin- en keukenmiddeltjes vaak minder effectief dan professionele onkruidbestrijdingsmiddelen. Ze kunnen tijdelijke oplossingen bieden, maar bieden geen langdurige bescherming tegen onkruidgroei.

Bij Famiflora bieden we een scala aan biologische middelen die helpen bij het bestrijden van onkruid zonder schade toe te brengen aan andere planten of het milieu. Kom langs en vraag onze groenexperts om hulp. Ze helpen je graag op natuurvriendelijke wijze de strijd aan te gaan met die groene tuinvijand. Tot snel bij Famiflora de Panne of Moeskroen!

Geen tuin zonder tuinplanten

Maak je tuin voorjaarsklaar met Famiflora: aan de slag!

Nu je bekend bent met onze tips en tools voor het bestrijden van onkruid, is het tijd om enthousiast aan de slag te gaan in je eigen tuin. Vergeet niet dat een beetje inspanning nu grote voordelen zal opleveren in de toekomst. Dus trek die handschoenen aan, pak je gereedschap en laten we samen werken aan een prachtige en onkruidvrije tuin. Bij Famiflora in Moeskroen en de Panne staan we klaar om je te ondersteunen op je groene reis. Kom langs en ontdek ons uitgebreide assortiment aan tuinproducten en laat je inspireren voor het nieuwe seizoen. Samen maken we van jouw tuin een waar paradijs!

Word fan!

Achtergrond

Openingsuren de Panne

 • Maandag
  09:00 - 18:30
 • Dinsdag
  09:00 - 18:30
 • Woensdag
  09:00 - 18:30
 • Donderdag
  09:00 - 18:30
 • Vrijdag
  09:00 - 18:30
 • Zaterdag
  09:00 - 18:30
 • Zondag
  09:00 - 18:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

 • Open op de Nationale Feestdag
  21 juli
  09:00 - 18:30
 • Open op OLV Hemelvaart
  15 augustus
  09:00 - 18:30
Toon alle openingstijden

Openingsuren Moeskroen

 • Maandag
  08:00 - 19:00
 • Dinsdag
  08:00 - 19:00
 • Woensdag
  08:00 - 19:00
 • Donderdag
  08:00 - 19:00
 • Vrijdag
  08:00 - 19:30
 • Zaterdag
  08:00 - 19:30
 • Zondag
  08:00 - 19:30

*De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd

Aangepaste openingsuren

 • Open op de Nationale Feestdag
  21 juli
  09:00 - 19:30
 • Open op OLV Hemelvaart
  15 augustus
  09:00 - 19:30
Toon alle openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
tuinplanten
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...