Weg met onkruid in mijn gazon

Onkruid in mijn gazon! Wat nu?

1. Onderhoud jouw gazon!

In een goed onderhouden gazon zijn er geen kale plekken waar het onkruid zich kan nestelen. De onkruidzaden blijven op het compacte gazon liggen, en drogen uit zonder dat ze de kans krijgen om in te wortelen. De belangrijkste preventieve maatregel is dus om jouw bestaande mooie gazon goed te onderhouden!

Dit kan je doen door het gazon regelmatig te bemesten, en indien nodig te kalken. Strooi kalk niet zomaar maar doe dit idealiter in de winterperiode zodat het langzaam opgenomen kan worden door de bodem.

Bij het bemesten is het belangrijk om niet zomaar meststof te gaan strooien maar een aangepaste gazonmeststof. De 4-in-1 meststof NPK 9-5-25 (+ 3MgO ) van Viano werd nog maar pas in een nieuw jasje gestoken. Dit is een zeer complete gazonmeststof met slechts een laag percentage stikstof om een volle en groene grasmat te bekomen en zo preventief onkruidgroei te vermijden.

2. Verwijder opkomend onkruid onmiddellijk!

Is het kwaad al geschied en zie je het eerste onkruid toch de kop opsteken? Verwijder deze dan onmiddellijk zodat het onkruid zichzelf niet kan uitzaaien, en de wortels zich niet ondergronds kunnen vermeerderen. Hoe vlugger je erbij bent, hoe makkelijker je het onkruid kan verwijderen (inclusief de wortel!). Een handig hulmiddel hierbij is een traditionele onkruidsteker.

Heb je last van klaver in het gazon? Dan kan het product Clever off soelaas bieden. Het kan ook helpen bij het bestrijden van lichte onkruiden en mos in het gazon. Het is een selectief product dat bestaat uit een aminozuur en meststof. Bij een normale dosering kan je klaver behandelen maar door plaatselijk over te doseren kan je ook lokaal lichte onkruiden (zoals paardenbloemen) behandelen. Bij sterke onkruiden (zoals brandnetels) is dit product echter niet effectief. Zorg er steeds voor dat je het gras vermijdt tijdens het behandelen. Heb je toch een stukje van het gazon mee besproeid? Ga dan direct aan de slag met water zodat het product wegspoelt. Met de Clever off zie je direct resultaat. De blaadjes van de klavers zullen sluiten en na een drietal uur kleuren de klavers en het onkruid bruin. Na vier uur behandel je na met water. Herhaal de behandeling meermaals per jaar zodat het wortelgestel van het onkruid uitgeput geraakt. Gebruik Clever off op een zonnig moment waarbij er idealiter de volgende dag regen voorspeld wordt, of beregen de dag nadien zelf na. Dit product werkt het beste in combinatie met een stikstofrijke meststof dus daags nadien kan je een meststof strooien.

Elke beschadiging in jouw gazon (bijvoorbeeld kale plekjes) is een potentiële kiemplaats voor onkruidzaden en straatgras. Die beschadigingen kunnen ontstaan door het verwijderen van onkruid of extreme droogte zoals de zomers van de afgelopen jaren.

Straatgras (Poa annua) is een vervelend zwak grasplantje dat we ook als onkruid kunnen aanzien. Veelal door de vogels in jouw tuin gedropt zorgt straatgras, dat veel sneller groeit dan gewoon gras, ervoor dat jouw gazon minder mooi oogt. Doe je hier niets aan? Dan gaat het zich razendsnel gaan verspreiden. Straatgras gaat veel sneller dood door droogte of hevige vrieskoude dan gewoon gras. Het probleem is echter dat het straatgras vaak al nieuw zaad heeft geproduceerd voor het komende jaar. Het aanwezige straatgras sterft dan wel af maar het komende jaar zal je er nog veel last van ondervinden. Zo krijg je opnieuw kale plekken waar onkruid en straatgras kunnen kiemen, groeien en bloeien.

Taak is dus om het gevecht met straatgras en onkruidgroei te vermijden. Dit doe je door zo snel mogelijk alle kale plekken in te zaaien met een snelkiemend grasmengsel. Straatgras kiemt namelijk vanaf 8°C en groeit dan zeer snel. Er bestaat echter graszaad dat al kiemt bij 4°C zodat jouw gazon mooi dicht groeit, en zo het straatgras gaat verdringen. Dit is graszaad met de SOS (Super Over Seeding) technologie.

In de voetbalwereld is dit product een gevestigde waarde, en wordt het gedurende de hele winter na elke voetbalmatch gezaaid.

Tip
Wil je bemesten na het zaaien? Let dan op dat je het jonge gazon niet verbrandt! Gebruik een gazonmeststof dat laag in stikstof is.


Wil je graag een mooi en groen gazon?
Dan zal je er extra veel tijd en energie in moeten steken. Zo niet? Dan nemen het onkruid en straatgras jouw gazon over en een quick fix (de chemische methode van voordien) is niet meer mogelijk.

Gazons die nu vol staan met straatgras en onkruid zijn dan ook niet meer te herstellen. Je kan in dit geval kiezen om “ermee te leren leven” of je kan het opnieuw aanleggen. Opgelet: Wil je een nieuw gazon aanleggen? Kies dan een grasmengsel uit dat goed bij jouw bodem past.

Heb je een zandgrond? Voeg dan bentoniet toe bij de heraanleg, en gebruik graszaad speciaal voor droogtegevoelige terreinen.

Moet je het doen met een kleigrond, en blijft er water staan? Werk dan lavagruis en basaltmeel in de grond in bij de heraanleg zodat de kleikorrels zich minder aan elkaar gaan hechten, en je een betere waterdoorlating krijgt.

Ligt jouw gazon in de schaduw? Dan zijn er speciale graszaadmengsels die beter in de schaduw presteren, en zo de komst van mos tegengaan.