Nepenthes

Deze vleesetende plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en groeit in zeer vochtige tropische bossen. Hij staat bekend als een "epifyt" omdat hij op hoge bomen groeit in plaats van in de grond. De felgekleurde urnen van Nepenthes zijn niet alleen esthetisch mooi,  het zijn échte vallen voor insecten. Sommige soorten kunnen zelfs urnen van 40 cm lang maken, die kleine zoogdieren zoals muizen en vogels opslokken!

De val

Hoewel de Nepenthes een klep heeft, zijn de vallen passief. Het klepje sluit niet, maar voorkomt dat regen de val binnendringt. De vallen produceren nectar en geven een geur af die prooien aantrekt. Eenmaal in de val kunnen de prooien er niet meer uit omdat ze verdrinken in het maagsap op de bodem van de val. Het eten is klaar!

Onderhoud

 • Water geven: geef één keer per week regenwater of gedestilleerd water (vooral geen kraanwater!). Benevel indien mogelijk dagelijks.
 • Substraat: de grond moet goed draineren. Er zijn verschillende mixen mogelijk: bijvoorbeeld dood sphagnum mos (50%), witte turf (20%), kokosvezel/rivierzand/perliet (30%).
 • Standplaats: halfschaduw of op een lichte plek, zonder direct zonlicht.
 • Temperatuur: tussen 16°C en 30°C

Dionaea (Dionaea muscipula)

Ook wel bekend als "de vliegenvangende Dionaea". Dit is de meest bekende vleesetende plant van allemaal! Hij groeit voornamelijk in moerassen aan de oostkust van de Verenigde Staten en is een ongeëvenaarde jager. Deze vaste plant is bestand tegen temperaturen tot -15°C in moerassen en heeft een rustperiode van november tot maart.

De val

De val van de dionaea is actief en mondvormig. Wanneer de prooi twee gevoelige haren op de val aanraakt, sluit deze in 0,1 s! Deze vangsnelheid vergt een enorme hoeveelheid energie van de Dionaea. Daarom is het belangrijk om de val niet onnodig te activeren, omdat je je vleesetende plant dan vermoeit. Na drie keer sluiten zal de val verwelken en vervangen worden door een andere.

Onderhoud

 • Water geven: zorg voor een constante voorraad regenwater of gedestilleerd water (nooit leidingwater!) in een schotel. Verwijder tijdens de rustperiode het schoteltje en geef één keer per week water.
 • Substraat: een mengsel van witveen (70%) en sphagnum mos/perliet (30%).
 • Standplaats: direct zonlicht (behalve bij erg warm weer) of halfschaduw.
 • Temperatuur: -15°C tot 30°C (rustperiode: -15°C tot 15°C)

Sarracenia

Deze winterharde vleesetende plant groeit in de moerassige gebieden van Noord-Amerika en Canada. Hij kan 30 cm tot 1m20 hoog worden en vangt zoveel insecten dat hij soms last heeft van indigestie (een echte veelvraat, deze Sarracenia!). Maar geen paniek, het enige wat je hoeft te doen is zijn val wegknippen om zijn darmflora aan te vullen. Zoveel insecten inslikken is vermoeiend. Daarom heeft deze vaste plant een rustperiode nodig van november tot maart.

De val

Sarracenia vallen, ook wel ascidiën genoemd, zijn passief. Net als bij de Nepenthes sluit de klep niet en voorkomt alleen dat de regen het maagsap op de bodem van de val verdunt. Deze plant trekt zijn prooi aan met zijn felle kleuren, zijn geur en de zoete nectar die hij produceert. De ascidiën zijn bedekt met naar beneden gerichte haren om te voorkomen dat de prooi in de val klimt en ontsnapt.

Onderhoud

 • Water geven: zorg voor een constante voorraad regenwater of gedestilleerd water (nooit kraanwater!) in een schotel. Verwijder het schoteltje tijdens de rustperiode en houd het substraat vochtig.
 • Substraat: mix van witveen (70%) en sphagnum mos/perliet (30%)
 • Standplaats: direct zonlicht
 • Temperatuur: -15°C tot 45°C (rustperiode: -15°C tot 15°C)

Drosera

Deze vleesetende plant groeit in elke uithoek van de wereld. Daarom zijn er maar liefst 150 soorten, die allemaal verschillende groeiomstandigheden vereisen. Bij Famiflora vind je meestal Drosera Capensis, die in de winter een rustperiode nodig heeft.

De val

De Drosera heeft semi-passieve vallen met glanzende, zeer aantrekkelijke bladeren die een echte hinderlaag vormen. Elk blad produceert kleverige bolletjes die een verrukkelijke geur verspreiden voor insecten. De insecten komen dan iets te dichtbij om het te bewonderen, blijven aan de bladeren plakken en sterven door verstikking. De Drosera buigt dan zijn val om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit zijn prooi te halen.

Verzorging (voor Drosera Capensis)

 • Water geven: zorg voor een constante voorraad regenwater of gedestilleerd water (zeker geen kraanwater!) in een schotel. Verwijder het schoteltje tijdens de rustperiode en houd het substraat vochtig.
 • Substraat: mix van witveen (70%) en sphagnum mos/perliet (30%)
 • Standplaats: direct zonlicht
 • Temperatuur: 0°C tot 30°C (rustperiode: 0°C tot 15°)

Pinguicula

Deze vleesetende plant uit Noord-Amerika en Eurazië laat je zijn prachtige bloemen zien als je hem goed verzorgt. Door zijn kleverige bladeren heeft hij zijn tweede naam gekregen: boterkruid. Dit is de ideale kamerplant voor vliegen en muggen!

De val

De vallen zijn passief. Elk blad scheidt kleverige druppels af waar insecten op landen. De insecten vechten tevergeefs en worden uiteindelijk verteerd door het blad wanneer ze erin wegzakken. De bladeren van de Pinguicula zijn getatoeëerd met de prooien die ze hebben gevangen.

Verzorging

 • Water geven: zorg voor een constante voorraad regenwater of gedestilleerd water (nooit kraanwater!) in een schoteltje. Verwijder het schoteltje tijdens de rustperiode en houd het substraat vochtig.
 • Substraat: mix van witveen (50%) en perliet (50%)
 • Standplaats: halfschaduw
 • Temperatuur: 0°C tot 30°C (rustperiode: 0°C tot 15°)

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Muggen verjagen: geniet ongestoord van je zomer!

De zomer is een tijd van genieten in de tuin, lange avonden buiten zitten en heerlijke barbecuefeestjes. Maar niets kan die momenten meer verstoren dan vervelende muggen. Gelukkig zijn er tal van natuurlijke en effectieve manieren om deze kleine plaaggeesten op afstand te houden.

Lees meer...
tuintips
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Geef jouw kamerplanten de beste behandeling

Een spabehandeling voor je planten? Soms is het tijd om je groene vrienden eens goed in de watten te leggen. Met deze gids voor super-de-luxe plantenverzorging ga je meteen aan de slag. Plantenvoeding, sproeiers en plantendouches kennen voortaan geen geheimen meer voor jou.

Lees meer...
tuinplanten
Ga voor een Mediterrane tuin, balkon of dakterras!

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...