Tags:

Tuindieren helpen tijdens de winter

Het is weer volop winter. De dagen zijn kort en donker. En ookal vriest het niet, toch is het wel fris buiten. Het leven houdt zich dus weer voornamelijk binnenshuis plaats. Tijdens de winter kan de tuin wel een beetje extra verzorging gebruiken. Vergeet daarbij ook de tuindieren niet. De vogels, insecten en egels kunnen je hulp nu wel goed gebruiken! Lees in dit blogartikel alles over hoe je de kleine diertjes in de tuin helpt tijdens de winter.

Vogels helpen overleven tijdens de winter

Hoe overleven vogels in de winter? Vogels hebben een dik pak veren die goed isoleren tegen de kou. Het verenpak houdt hun lichaamstemperatuur op peil. Tijdens koude winterdagen verbruiken ze meer energie om warm te blijven dan op warmere dagen. Sommige vogelsoorten verliezen op een koude nacht zelfs 10% van hun lichaamsgewicht. Daarom is het van belang dat we vogels in de winter voorzien van extra voedsel en water.

Voedsel: Zorg ervoor dat er voldoende voedsel beschikbaar is voor de vogels in de tuin. Hang bijvoorbeeld een voederhuisje of mezenbol op. Wij geven onze voorkeur aan een voederhuisje. Naast een plekje om te eten, zorgt een voederhuisje tevens voor beschutting.

Water: Vogels hebben ‘s winters ook schoon drinkwater nodig. Niet alleen om te drinken, maar ook om in te badderen. Plaats een bakje water in de tuin dat je regelmatig opvult met vers water. Zo weten vogels en andere diertjes dat er altijd water aanwezig is op die plaats. Bij Famiflora vind je een ruim assortiment drinkfonteinen voor vogels, die ook zeer mooi zijn als decoratie in de tuin!

Een lekker groot insectenhotel, een beschutte en warme plek voor goedaardige insecten

Insecten in de tuin

Ook insecten kunnen wel een handje (of pootje) gebruiken in de winter. Een insectenhotel biedt onderdak aan verschillende soorten insecten, ook tijdens de winter. Voor meer info over insectenhotels, lees deze blog 5 tips voor het maken van een insectenhotel. Denk je nou, insecten, jakkes! Te veel poten, te snel en vuil. Hoho, wist je dat insecten ook ergens goed voor zijn? Wij geven je een overzicht van nuttige tuinbeestjes.

Bijen zijn belangrijke bestuivers voor bloemen en planten en helpen bij het verspreiden van zaadjes.

Lieveheersbeestjes eten schadelijke bladluizen op en houden zo het ecosysteem van je tuin in balans.

Slakken zijn ook nuttig omdat ze dode planten opeten en helpen om de grond te bemesten. Dit stimuleert nieuwe plantengroei in de lente. Slakken kunnen helaas ook een plaag vormen als ze met te veel zijn.

Sluipwespen eten net als lieveheersbeestjes schadelijke bladluizen op.

Spinnen zijn nuttige insecten die bladluizen en tripsen eten. Ze zijn nodig om het ecosysteem in je tuin in balans te houden.

Het beheren van de insectenpopulatie in je tuin is een natuurlijk proces. Laat de natuur vooral lekker haar vrije gang gaan. Als je je toch ongerust maakt over bepaalde ‘creepy crawlers’ in je tuin, kom dan gerust eens langs in Famiflora Moeskroen of De Panne voor persoonlijk advies!

Egels

Leuke beestjes die egels, toch? Alleen een beetje jammer dat je ze niet uitgebreid kunt knuffelen door hun stekels. In tegenstelling tot vogels en insecten, zijn egels een stuk rustiger in de winter. Egels houden ‘s winters namelijk een winterslaap. Zie je een egel in winterslaap? Laat het beestje dan vooral met rust. Een winterslaap kan je het best niet onderbreken, dit vermindert de overlevingskansen van dit diertje fel.

Beschutte plaats: Help egels in de tuin door een beschutte plaats te creëren. Doe dit simpelweg door een hoopje te maken van dode takken en bladeren.

Voedsel: Jonge egels vinden het moeilijk om genoeg eten in te slaan voor hun winterslaap. Om succesvol de winter door te komen bouwen egels een voedselvoorraad op. Als je tijdens de winter een egel in je tuin ziet, geef hem dan gerust wat kattenbrokjes en een beetje water zodat ook hij aan zijn hoogstnodige winterslaap kan beginnen.

Hoe kan ik de diertjes in mijn tuin verzorgen?

Om een diervriendelijke tuin te creëren komt het dus neer op twee zaken; een beschutte plaats bieden en je tuin te voorzien van water en voedsel voor de vogels, insecten, egels en andere inwoners. Door in de winter voldoende beschutting en voedsel aan te bieden, transformeert je tuin in de lente naar een weelderig, zoemend, zalig ruikend bloemenparadijs waarin alle inwoners zich thuis voelen. Houd het ecosysteem van je tuin in balans en de natuur is je eeuwig dankbaar. Wil je graag meer weten over hoe je je planten tijdens de winter kan beschermen, lees dan onze blog over vorstbescherming voor je tuinplanten.

Maak achtergrond grijs

Koop alles voor de diertjes in de tuin bij Famiflora

Bij Famiflora vind je alles wat je nodig hebt om de tuindiertjes in de winter beschutting en voedsel en water te bieden. Wij hebben volop vogelhuisjes, voederhuisjes, egelhuisjes, insectenhotels, waterschalen, vogelvoer en nog veel meer om uw gevleugelde, stekelige en zoemende vriendjes te onderhouden in de winter.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...