Tags:

Top 5 kerstkamerplanten

Ben jij helemaal gek van kerst en krijg je maar niet genoeg van kerstversieringen? Wil je weten hoe je jouw woonkamer transformeert naar een tropisch kerstparadijs? Goed nieuws! In deze blog focussen we ons op kamerplanten als kerstdecoratie. Hieronder vind je onze top 5 kerstkamerplanten voor een zalige sfeer tijdens de feestdagen.

 1. Kerstroos

Op nummer één staat de kerstroos, oftewel Helleborus. Hij bloeit wanneer de meeste andere bloemen in winterslaap zijn. Door het ijzersterke, vorstbestendige karakter is hij zeer geliefd rondom de feestdagen. Wist je dat je de kerstroos ook als kamerplant kan houden? De Helleborus’ bloeitijd is van november tot maart. Hij is groenblijvend en produceert mooie bloemen. De kerstroos, ook wel winterroos genoemd, komt voor in tal van knallende kleuren, zoals wit, geel, roze, paars en bontgekleurd met gespikkelde bladpatronen. De schitterende bloemen van de Helleborus Niger met zijn fel afstekende groene langwerpige bladeren zorgen voor een sfeervolle kerst in huis.

 

Helleborus verzorgen

 • Plaats hem op een koele plek in de halfschaduw.
 • Houd de grond altijd lichtvochtig.

De Helleborus kopen doe je natuurlijk bij Famiflora, hier vind je de mooiste kerstrozen. Plan een dagje vrij en maak een uitstapje naar ons tuincentrum in de Panne. Op die manier heb je genoeg tijd om ons ruime assortiment te bekijken en tussendoor even een pauze te nemen om een zoet tussendoortje te verorberen bij pain public.

 1. Kerstster

Wist je dat de kerstster of Poinsettia de meest verkochte plant tijdens de kerstperiode is? Met de klassieke rode en groene kerstkleuren en namen zoals Rose de Noël en Fleur de Noël is deze kerstplant een stukje kerstgroen dat niet meer weg te denken valt uit de kerstdecoratie. Deze soort komt van nature voor in Mexico, maar is al jarenlang de favoriete kerstplant in woonkamers.

Kerstster verzorgen

 • Zet de plant op een lichte plek, maar uit de directe zon.
 • Houd de temperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius. Indien kouder zal de plant snel verwelken.
 • Zorg voor voldoende water.
 1. Amaryllis

De Amaryllis is een bolgewas dat overwintert door voedsel op te slaan in zijn bol. Amaryllis behoort tot de narcisfamilie en is afkomstig uit Zuid-Afrika. Grootbloemige Amaryllissen kunnen een diameter van tot wel 20 centimeter hebben. De kleuren zijn erg uiteenlopend. Meer info over de Amaryllis vind je in onze de allermooiste kerstbal blog

Symbolische betekenis Amaryllis

De kleur van de Amaryllisbloem heeft een symbolische betekenis.

 • Rood: passie, liefde en schoonheid
 • Oranje: goede gezondheid en geluk
 • Wit: zuiverheid, vrouwelijkheid en onschuld of rouw om een geliefde
 • Roze: liefde en vriendschap
 • Paarse: royalty en spiritualiteit

Met een Amaryllis voorzie je niet alleen familie of vrienden van een aantrekkelijke plant, je geeft ze bovendien een boodschap mee. Als je naasten de betekenis niet kennen vertel je ze een leuk weetje.

Verzorging Amaryllis

 • Plaats hem op een zonnige plek.
 • Houd de grond vochtige.
 • Zorg dat de temperatuur tussen de 18 en 25 graden Celsius blijft.

Eigenlijk heet de Amaryllis, Hippeastrum. Maar Amaryllis is nu eenmaal makkelijker te onthouden, nietwaar? Als je vergeetachtig bent dan is de Wax Amaryllis misschien wel iets voor jou. Rond de bloembol zit wax waardoor hij al zijn vocht behoudt en de bloem vanzelf gaat bloeien zonder dat je er iets aan hoeft te doen. De perfecte kerstbloem als je het ons vraagt!

 1. Ardisia

Ken je de Ardisia? Dit is een lage, groenblijvende struikvormige plant uit Azië. De Ardisia Crenata is de meest bekende soort met zijn groene blaadjes en rode bessen. Deze plant is wederom een ware klassieker onder de kerstkamerplanten.

Ardisia Crenata verzorging

 • Zet hem op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.
 • Houd de grond vochtig.

De Ardisia Crenata houdt niet van veranderingen in standplaats, dus bedenk goed waar je hem neerzet en verplaats hem liever niet zomaar.

 1. Anthurium

Dan is het nu tijd voor onze laatste kerstkamerplant uit de top 5, namelijk de Anthurium. De Anthurium noemen we ook wel de flamingoplant omdat de bloem lijkt op de kop van een flamingo. Dit geslacht behoort tot de Aronskelkfamilie en is afkomstig uit de Amerikaanse tropen. De donkergroene bladeren staan hoog op de stengels en groeien van wijd onderaan naar een spitse punt toe. Ze bloeien het hele jaar door, dus je hebt er niet alleen tijdens de feestdagen plezier van. De Anthurium Clarinervium is een welbekende soort met donkergroene bladeren en lichtgroene nerven. Door de lichte en donkere kleurschakering ziet hij er magisch uit.

Verzorging Anthurium

 • Zet hem op een plek in de halfschaduw.
 • Houd de Anthurium goed vochtig; zowel de grond als de plant zelf.

Met bovenstaande kerstkamerplanten maak je het zonder tuin ook zeer gezellig met planten. Je vindt alle genoemde kerstkamerplanten in ons tuincentrum in De Panne. Is kerst dit jaar extra speciaal voor jou omdat er een nieuw gezins- of familielid is die het voor de eerste keer viert? Ook daar hebben we aan natuurlijk aan gedacht.  Neem een kijkje op de ‘mijn eerste kerst’ pagina. Wij wensen je alvast een zalig kerstfeest toe en een mooie, gezonde start van 2023.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Ga voor een Mediterrane tuin, balkon of dakterras!

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...
tuintips
Planten verzorgen tijdens je vakantie: zo doe je dat!

De zomer is een tijd van ontspanning en genieten van een welverdiende vakantie. Maar terwijl jij van je vrije dagen geniet, hebben je planten thuis nog steeds de nodige zorg nodig. Geen zorgen, we hebben de beste tips verzameld om ervoor te zorgen dat jouw tuin- en kamerplanten gezond blijven tijdens jouw afwezigheid.

Lees meer...
tuintips
Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Wuivende palmen bij je thuis

Met hun gevederde bladeren geven palmen een tropisch tintje aan elke ruimte in huis. Er eentje kiezen kan best moeilijk zijn, ze zien er allemaal leuk uit! We maken je wegwijs in de meest voorkomende palmsoorten, zoals de Kentiapalm, Goudpalm of Mexicaanse Dwergpalm. We tonen je waar welke palm het best gedijt en hoe je nog langer kan genieten van hun frisgroene bladeren.

Lees meer...