4 oktober: Dierendag

Tags:

De tijd vliegt. Op dinsdag 4 oktober is het alweer Internationale Dierendag. In ons tuincentrum in Moeskroen en De Panne vind je behalve tuin- en kamerplanten ook heel veel soorten dierenvoer, slimme voer- en drinkbakjes, kooitjes, mandjes, krabpalen en nog veel meer verwennerijen voor je geliefde huisdier. Of je nu een hond, kat, cavia, konijn, zangvogel of vissen (in de vijver of een aquarium) hebt, elke diersoort verdient op Dierendag een beetje extra aandacht. Kom dus snel langs voor iets leuks of lekkers. Ook voor de dieren in je tuin, zoals vogels, egels en eekhoorns hebben we van alles in huis: van egelhuisjes tot vleermuizenkastjes en van vogelvoer tot drinkschalen.

Verwennerij voor je huisdier

 • Verwen je hond of kat met een zacht, fluffy kleed of een warme mand om binnen lekker languit op of in te kunnen luieren.

 • Bouw of koop een mooi hondenhok voor in de tuin. Een afdak waar je hond zo nu en dan even kan relaxen tijdens een herfstdag is ideaal. 

 • Katten houden van klauteren, klauwen en een hoge plek vanwaar ze alles goed in de gaten kunnen houden (ofwel 'de kat uit de boom kijken'). Trakteer ze op een speciale klim- en/of krabpaal. Er zijn ook kattenmanden op een verhoogd onderstel of op pootjes. Of plant een (kleine) boom in de tuin waar ze aan kunnen krabben en in kunnen klimmen. Oktober is een goede maand om bomen (en struiken, en planten, en voorjaarsbollen) te planten. 

 • Voor knaagdieren zoals konijnen hebben wij speciaal kruidenhooi met daarin bloemen, kruiden en groenten. Dat smaakt extra lekker en is bovendien gezond. Of kies een speciaal knaagdierententje, hamsterhuisje, hamstermolen of een tunneltje waarin ze weg kunnen kruipen in de kooi.

 • Je kanariepiet of papegaai maak je blij met een schommel in de kooi. Die zijn er in allerlei soorten en maten, gemaakt van hout, touw of vogelvoer. Ook een spiegeltje in de kooi vinden ze heel interessant. 

 • Katten zijn gek op kattenkruid (Nepeta). Dit is een mooie tuinplant die lang bloeit met lilakleurige bloemen en die zacht, geurig grijs blad heeft. Katten worden helemaal ‘happy’ van de geur van kattenkruid. Geen (zonnige) plek meer in de tuin? Koop dan een speeltje met kattenkruid (catnip) erin. Katten houden ook van kattengras, dat je op het balkon, terras of binnen op de vloer kunt zetten, bijvoorbeeld in de buurt van hun voer- en waterbakje. Katten knabbelen er graag aan, het is gezond voor ze en het helpt ze haarballen uit te braken. 

Pas op met giftige kamerplanten voor dieren

Nu het buiten steeds kouder en natter is, vertoeven we steeds meer binnenshuis. Fleur de woonkamer letterlijk op en geef de ruimte tegelijkertijd een meer ontspannen sfeer met een paar mooie (bloeiende) kamerplanten. Als je een hond of kat in huis hebt, is het verstandig om uit ons grote aanbod groene en bloeiende planten te kiezen die niet giftig zijn voor honden en katten. Helaas zijn er ook best veel giftige kamerplanten voor huisdieren. De volgende planten vermijd je liever:

 • Amaryllis
 • Citroengeranium
 • Ficus
 • Gatenplant (Monstera)
 • Kerstster (Poinsettia)
 • Lepelbloemplant (Spatiphyllum)
 • Olifantsoor (Alocasia)
 • Vrouwentong (Sansevieria)

Vraag bij twijfel een van onze deskundige medewerkers om advies. Ben je toch een te grote liefhebber van bovensteaande planten? Zorg er dan in ieder geval voor dat ze planten buiten het bereik van je huisdier staan zodat ze er niet van kunnen eten. Een andere goede tip is om aluminiumfolie rondom de plantenpot te leggen. Katten haten het gevoel en blijven ver bij de plant uit de buurt. Plaats de kamerplanten bijvoorbeeld op een tafel, wandplank, kast of speciale plantenstandaard. Probeer jongere honden of katten af te leren aan de planten te zitten.

Vier Dierendag bij Famiflora in Moeskroen en De Panne

Ook als je geen huisdieren hebt, is het een goed moment om nu naar Famiflora in Moeskroen en De Panne te komen. We hebben namelijk volop goedkope aanbiedingen. Vergeet vooral de tuindieren niet! We hebben een ruime keuze uit de mooiste vogelvoerschalen en -silo's, vogelhuisjes, pindaslingers, speciale vogelpindakaas en nog veel meer. Zo geniet je in de donkere herfstmaanden van de capriolen van die leuke én nuttige gevleugelde tuinbezoekers. Wist je dat ze o.a. slakken, bladluizen en de rupsen van de buxusmot eten? Handig hè! Wij wensen iedereen een fijne Dierendag, of het nu met een huis- of een tuindier is! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
tuinplanten
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...