Zomerse terrastoppers

Zomerse terrastoppers

Als het zonnetje schijnt is er toch niets heerlijker dan lekker luieren op uw eigen terras? Met een drankje en een hapje erbij, de kinderen spelend op het gazon, hond aan de voeten en goede vrienden om de tafel... Maak het vakantiegevoel in eigen land nog groter met deze sfeervolle pot- en kuipplanten!

Top tien terrastoppers

  1. Potgeraniums (Pelargoniums). Blijf de uitgebloeide bloemen verwijderen en ze bloeien eindeloos door. Er zijn ook potgeraniums waarvan het blad bij aanraking heerlijk geurt, wrijf maar eens over een citroengeranium (Pelargonium crispum), de naar rozen geurende Pelargonium graveolens of de naar pepermunt ruikende Pelargonium tomentosum.
  2. Olijfboom; goed voor een instant mediterraan gevoel met zijn zilvergrijze blaadjes. En de Olea europaea kan tot vijftien graden Celsius vorst hebben.
  3. Laurier; kies zo’n fraai exemplaar met een gedraaide stam en gebruik het gedroogde blad in een lekkere maaltijd. De Laurus Nobilis is wintergroen en kan tot vijf graden Celsius vorst hebben.
  4. Oleander; groeit als onkruid uit tot enorme struiken in de bermen in Zuid-Frankrijk en krijgt prachtige roze, witte, rode of gele bloemen. Niet laten uitdrogen en op een vorstvrije plek laten overwinteren.
  5. Heliotroop; deze kleine struik wordt overladen met dieppaarse bloempjes die een overweldigende zoete vanillegeur verspreiden. Deze eenjarige heeft veel zon, warmte en voeding nodig.
  6. Afrikaanse lelie (Agapanthus); een exotische schoonheid die het hier in een pot prima doet en hoge, prachtig blauwe, witte of gestreepte bolvormige bloemen krijgt. Kan best in een krappe pot, maar wil wel vorstvrij overwinteren.
  7. Buxusbollen in pot blijven ook in de winter groen. Snoei ze eventueel in een andere vorm en zet er een paar dicht bij elkaar.
  8. Rozemarijn; een grote pol in een terracotta pot oogt heerlijk mediterraan en u kunt er tegelijkertijd van oogsten voor gebruik in een lekkere maaltijd.
  9. Nieuw-Zeelands vlas (Phormium tenax); een architecturale bladplant die in allerlei kleuren verkrijgbaar is, van dieprood tot geelgroen. Wil voldoende zon en water en vorstvrij overwinteren.
  10. Europese dwergpalm (Chamaerops humilis); een van de weinige palmen die hier goed winterhard is en prima in pot kan.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pompoenen voor Halloween en Sint Maarten

Halloween en Sint-Maarten zijn leuke feestdagen waar de kinderen van opvrolijken tijdens de donkere herfstdagen en deze nare coronatijd.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (2)

Ook tuinieren is vooruitzien. De herfst is de tijd voor het planten van voorjaarsbollen. Dat kan nu, maar ook nog in november en zelfs tot begin december, mits het niet vriest.

Lees meer...
Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...