5 keer likkebaardend mooi

5 keer likkebaardend mooi

Tuinieren kan erg lekker en gezond zijn en dat wordt maar weer eens onderstreept met deze vijf smakelijke tuinplanten:

  • Artisjok. Deze vaste plant wordt wel twee meter hoog en krijgt grote, gekartelde bladeren. Prachtig achter in een border. Wanneer u de bloemknoppen niet tijdig oogst om te eten veranderen ze in knalpaarse bloemhoofden die zoet geuren.
  • Italiaanse zwarte kool of palmkool (Cavolo nero). Vaste plant met lange, hoge, bobbelige, donker blauwgrijze bladeren. Het blad is in allerlei gerechten te verwerken, van soepen tot pastasauzen en roerbakgerechten.  
  • Knolcapucien of mashua. Familie van de Oost-Indische kers waar het blad dan ook verdacht veel op lijkt. Maar deze knol, die matig winterhard is, is een enorme klimmer (twee tot drie meter hoog) die in de nazomer bloeit met geel-oranje bloemen. De eetbare knol oogst je in het najaar en heeft ongekookt een scherpe, mosterd- of radijsachtige smaak. Eet ze rauw als plakjes door een salade of bak ze in wat dikkere plakken in een laagje olie, dan smaken ze als een aardappel met een licht anijsachtig accent.
  • Rode melde (Atriplex hortensis var. rubra). Deze eenjarige wil een zachte winter nog wel eens overleven en zaait zich makkelijk uit. Hij kan wel 150 centimeter hoog worden en houdt van zon en vruchtbare grond. Het donkerrode blad is jong lekker – én mooi – in een salade.  Oudere, grotere bladen kunt u op dezelfde manier koken als spinazie.
  • Paarse morgenster (Tragopogon porrifolius). Een bijzondere, zo’n meter hoge tweejarige, met lilapaarse, stervormige bloemen die zich tegen lunchtijd sluiten. Het is bijna zonde om te doen, maar zowel de wortel, de bladeren, de bloemen als de jonge scheuten kunt u eten. De lichtgele, harige penwortel, die je bereidt als wortelgroente, smaakt een beetje als schorseneer of oesterzwam.  De smaak van de jonge, gebleekte scheuten lijkt op die van witte asperges. De bloemen kunt u kort blancheren of rauw aan een salade toevoegen. Het lange, smalle blad kan op dezelfde manier worden gestoofd of gekookt als spinazie.

Tuinier lekker!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...
Zo verwelkom je de egel in jouw tuin!

Dit is het ideale moment om de egel te helpen bij het bouwen van een schuilplaats voor de komende koude wintermaanden. Laat die bladeren dus maar dwarrelen, en zorg voor een egelpoortje in de tuin. Wil jij de egel ook helpen? Bekijk dan onze tips!

...Lees meer...