Toptuintips

Toptuintips

Bent u iemand die het tuinieren helemaal in de vingers heeft? Of leggen die mooie, nieuwe planten bij u steeds het loodje? Met deze basisregels vergroot u de kans op een weelderige, groene en fleurige tuin, en voorkomt u teleurstellingen.

  1. Lees het plantenlabel goed of vraag om advies aan de medewerkers van ons tuincentrum. Wanneer u rekening houdt met hoeveel zon, water en wat voor soort grond uw nieuwe aanwinst nodig heeft, kan het al bijna niet meer misgaan.
  2. Net geplante vaste planten, maar ook struiken en bomen hebben de eerste tijd voldoende water nodig, zeker wanneer het al langere tijd niet geregend heeft of het nog lang droog blijft.
  3. Veel planten en struiken fleuren helemaal op wanneer u ze regelmatig de juiste voeding geeft. Er is bijvoorbeeld speciale mest voor buxus, rododendrons, rozen en groenten en kruiden.
  4. Bij planten in pot is het zaak goede, verse potgrond te gebruiken. Voeg daar eventueel zelf nog mestkorrels aan toe. Let ook op of de pot niet te groot of te klein is. En verpot ze elk jaar of op z’n minst om het jaar.
  5. Wanneer de door u gekochte tuin- of potplanten behoefte hebben aan arme, droge grond, meng er dan een flinke hoeveelheid scherp zand door.
  6. Hebben ze goed doorlaatbare grond nodig? Meng dan perliet door de aarde.
  7. Snoeien doet bloeien. Veel struiken en planten moeten regelmatig gesnoeid worden. Sommige één keer per jaar, andere twee of drie keer per jaar. Denk aan buxus, lavendel, taxushagen, druif, blauwe regen en rozen. Laat u informeren in ons tuincentrum of zoek het op in een tuinboek of op internet. Gebruik altijd schoon en scherp gereedschap. Er zijn ook veel vaste planten die voor een tweede keer gaan bloeien wanneer u ze in juni, vlak vóór de langste dag, flink terugsnoeit, zoals vrouwenmantel, campanula en geranium.
  8. Vaste planten die al jaren op dezelfde plek staan kunnen uitgeput raken en minder rijk bloeien. U kunt ze in het voorjaar delen of scheuren en de jongste, buitenste delen ervan weer uitplanten. Verwen ze meteen met wat mest en ze gaan weer jaren mee.
  9. Gaat u langere tijd op vakantie? Vraag de buren, familie of vrienden om af en toe te sproeien en de potplanten water te geven.
  10. Het lijkt een beetje dom, maar het komt echt voor: mensen die kamerplanten in de tuin zetten of tuinplanten binnen op de vensterbank. Het kan vooral lastig zijn met geraniums, cyclamen en hortensia’s, want daarvan bestaan zowel binnen- als buitenexemplaren. Lees daarom altijd het label of vraag om advies, want dat is zonde van uw geld en van de plant!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga nu uit je bol met voorjaarsbollen (1)

Ja, het is herfst… Het regent veel, de bomen worden kaal, het is elke dag alweer lang en vroeg donker en het kan hard waaien. En corona maakt niemand blij. Maar er...

Lees meer...
Siergrassen sieren herfst en winter

Deze herfst zijn we natuurlijk druk bezig met het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, en met het opfleuren van het terras en de tuin- of balkontafel met potten en bakken vol bloeiende violen, heide, chrysanten en bergthee.

Lees meer...
5 groene activiteiten voor de kinderen in de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk en corona-proof met het hele gezin op uit!

Lees meer...
Zo verwelkom je de egel in jouw tuin!

Dit is het ideale moment om de egel te helpen bij het bouwen van een schuilplaats voor de komende koude wintermaanden. Laat die bladeren dus maar dwarrelen, en zorg voor een egelpoortje in de tuin. Wil jij de egel ook helpen? Bekijk dan onze tips!

...Lees meer...