Witloof intafelen

Omdat witloof uit eigen moestuin extra lekker smaakt, leggen we je stap voor stap uit hoe je deze heerlijke delicatesse zelf kan kweken.

 

Zonder witloofwortels geen witloof! Wil jij niet zo lang wachten om zelf te zaaien en te telen of heb je niet veel plaats in jouw moestuin? Dan kan je bij Famiflora witloofpennen kopen en direct overgaan op het intafelen. Dit werkt eigenlijk het makkelijkst en is de snelste manier voor hobbykwekers.

 

De term intafelen slaat op het in de grond (of in een emmer) stoppen van de wortels. Wij plaatsen het witloof altijd in de serre omdat het daar in de winter voldoende warm is. Hoe hoger de temperaturen, hoe sneller je het witloof kan oogsten. Bij 18°C heb je bijvoorbeeld al 3 weken na het intafelen witloof. Opgelet, ga niet boven de 20°C want dan groeit het witloof te snel en bestaat de kans dat je geen mooie, vaste kroppen krijgt. De pennen die wij aanbieden komen van een professionele teler, en zijn reeds op de juiste lengte afgesneden. Je hoeft hier dan ook niks meer mee te doen.

Vul een forceerbak of kuip met ongeveer 10 cm zaai- en stekgrond. Je kan ook oude grond van bloembakken hergebruiken. Gebruik zeker geen gewone potgrond want hier is meestal meststof aan toegevoegd en witloof vraagt net een arme en iets zuurdere grond. Je kan dus ook wat turf onder de grond mengen.

Verschillen de wortelen in grootte? Dan kan je de onderste punten afsnijden zodat ze even lang zijn. In het midden van de emmer plaats je een omgedraaide en afgeknipte fles of een Pvc-buis met gaten onderaan. Zo vloeit het water direct naar de wortels. Zet de wortelen daarna vrij dicht tegen elkaar aan in de aarde zodat het mooie kropjes zullen vormen. Zorg er wel voor dat ze nog wat ruimte hebben om te groeien. Druk de grond tijdens het plaatsen van de wortels aan, en geef tijdens het intafelen regelmatig water zodat de grond tussen de wortels spoelt en er geen gaten overblijven.

 

Kweek je buiten? Dan kan je boven de wortels ook een paar centimeter stro en daarboven een jute zak leggen zodat het stro blijft liggen. Het stro zal jouw witloof warm houden tijdens de koude herfstnachten, en zorgt ervoor dat het niet beschadigd wordt. Let op: De witloofwortelen moeten zeker vorstvrij gehouden worden. Van zodra het vriest, zal het witloof niet meer groeien. Wij raden dan ook aan om het witloof binnen te kweken (bijvoorbeeld in een garage, serre/kas, berging...).
 

Na een drietal weken, afhankelijk van de temperatuur, kan je de eerste witloofstronken oogsten. Verwijder wat grond en kijk eerst hoe groot de krop is. Vind je ze voldoende groot of kan je echt niet langer wachten? Trek de wortel dan uit de kuil en breek het witloof af.

Nu is jouw witloof klaar voor de salade of om mee te koken zoals lekkere witloofsoep of hespenrolletjes met witloof in witte saus…mmmmm!

Smakelijk!