Een bloeiende tuin in de winter
Uw tuin hoeft het geen dag van het jaar zonder bloemen te doen. Want er zijn heesters en planten die hartje winter bloeien en zelfs heerlijk geuren om de schaarse insecten te lokken. Met deze tips creëert u eilandjes van kleur voor de somberste winterdagen.
Standplaats
Net zoals de zomerbloeiers stellen ook winterbloeiende planten hun persoonlijke eisen aan standplaats, zon en schaduw.
Een tip: zet ze als het even kan zó dat u er vanuit uw huiskamer van kunt genieten.
Enkele winterbloeiers
Winterjasmijn
De winterjasmijn (Jasminum nudiflórum) is een heester die tot 2 meter hoog kan worden. Deze sterke gevelbedekker stelt weinig eisen aan de standplaats, al kunt u hem beter niet tegen een noordmuur zetten. Regelmatig opbinden en hij verrast u van december tot maart met goudgele bloemen, die mooi afsteken tegen de kale, lichtgroene takken. Tip: snij takken die nog in de knop zitten af en zet ze in een vaas op water. Ze komen binnen tot bloei en blijven vrij lang goed.
Sneeuwbal
De Viburnum bodnatense is een winterbloeiende sneeuwbalsoort. Deze bladverliezende heester krijgt in de winter opvallende trosjes roze bloemen die een heerlijke geur verspreiden. Het is een gemakkelijke struik die in elke goed bemeste tuingrond groeit en zowel in de zon als in de halfschaduw kan staan.
Kerstroos
De kerstroos (Helleborus niger) bloeit rond Kerstmis met witte bloemen. Net zoals de andere Helleborus-soorten is het een gemakkelijke vaste plant die graag in de halfschaduw staat. Een bijzonder familielid is de Helleborus foetidus, in de spreektaal bekend als stinkend nieskruid. Hij bloeit vanaf december met sierlijke groene bloemen.
Sierkers
Ook in de uitgebreide prunusfamilie is er een soort die 's winters bloeit: de Prunus subhirtella 'Autumnalis'. Deze sierkers draagt in zachte winters, van november tot de lente, kleine roze bloemetjes. Bij Famiflora vindt u hem zowel als heester als in boomvorm. In het laatste geval kan hij uitgroeien tot een boom van wel 6 meter hoog. De sierkers houdt van een plaats in de volle zon.
Viooltje
Bij een goede verzorging kan je maandenlang plezier hebben van viooltjes. Zorg er evenwel voor dat ze niet droog staan en beregen ze regelmatig. Vervolgens kan je op gepaste tijdstippen de uitgebloeide zaadknoppen verwijderen. Wanneer het plots vriest kunnen viooltjes even slap hangen. De vorst verdwijnt en er worden alweer nieuwe bloemknoppen gevormd. Op deze manier kan je zelfs tot in de zomer genieten van een overdaad aan bloemen.
Primula
De primula ofwel sleutelbloem is een vroege lentebloem die weinig verzorging nodig heeft. Hij kan worden geplant in tuinen, in potten, in bloembakken, op vensterbanken. Primula's geven over het algemeen de voorkeur aan een halfschaduwrijke plaats en houden van vochtige, koele, lichte en goed doorlatende grond.
Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over winterbloeiende planten en heesters wilt weten. Bij Famiflora helpen ze u graag met handige tips en goede raad.