Tuin winterklaar maken

Tuin winterklaar maken

De bomen verschroeien, de bladeren vallen, de nachten worden koeler, de dagen worden korter en de mist trekt op: het is herfst! Dit is de perfecte tijd om uw tuin winterklaar te maken, en misschien zelfs al aan de lente te denken. Doe nu al je tuinklusjes, zodat je straks volop van de winter kunt genieten en naar de lente kunt uitkijken. Lees onze checklist hieronder!

 

Hagen en heesters snoeien

Struiken en heesters kunnen met ongeveer driekwart worden teruggesnoeid. Het sap van de planten trekt zich tijdens een koude periode namelijk terug naar de wortels, dus als ze niet worden gesnoeid, kunnen ze afsterven.

Ook heggen moeten in de herfst nog eenmaal worden gesnoeid om verrotting te voorkomen. Verwijder ook geregeld boombladeren die op de haagplanten vallen, zodat de haag voldoende frisse lucht en zon krijgt.

 

Gazon onderhouden en (bij)zaaien

Verwijder geregeld de blaadjes van het gazon. Ze houden namelijk het licht weg en bevorderen de vorming van droge, bruine plekken en de groei van mos in het gras. Maai ook nog voor het laats eens het gazon, en doe dit ten laatste begin november. Zorg daarbij dat het gras niet korter is dan 5 cm, zodat het genoeg zonlicht kan opnemen. Op die manier bevorder je de weerstand tegen onkruid en mos.

Het is bovendien raadzaam om een speciale gazonvoeding. Zo’n speciale gazonvoeding voor in de herfst heeft gewoonlijk een laag stikstof- en een hoog kaliumgehalte. Zo wordt het gras versterkt en beter beschermd tegen vorst.

 

Vijver voorbereiden

In het najaar moeten afgestorven planten en ingewaaide bladeren uit de vijver worden verwijderd. Dit voorkomt dat ze op de bodem gaan rotten. Een laag organisch afval op de bodem vergroot namelijk de kans op verzuring van de vijver waardoor niet alleen uw overwinterende vissen het moeilijker zullen krijgen, maar ook de kans op algenproblemen en een slechte plantengroei in het voorjaar sterk toenemen. De blaadjes en het slib kunnen makkelijk worden weggenomen met een schepnetje of vijverstofzuiger.

 

Vogels verwennen

Vergeet de vogels ook niet. Controleer hun voederhuisjes, maak de nestkastjes schoon, sla vetten en zaden in om ze te voederen.

 

 

 

Lentebloei voorbereiden

De herfst is ook een tijd om te planten! We plannen al de voorjaarsbloeiers in. Sommige soorten planten en bollen kunnen in de herfst worden geplant. Tijdens de koude maanden zakt het sap naar de wortels, waardoor de plant zijn wortelsysteem goed kan ontwikkelen. Op die manier zullen bollen of planten die in de herfst worden geplant, in het voorjaar beter in de grond vast zitten.

Dit kan je alvast in de herfst planten:

  • Bloembollen van tulpen, narcissen, krokussen, sneeuwklokjes: zij zijn goed bestand tegen de kou en bloeien van maart tot mei;
  • struiken en fruitbomen;
  • rozen, vaste planten, siergrassen;
  • heggen en heide;
  • bepaalde groenten: vooral die van de koolfamilie (broccoli, bloemkool, enz.), wortelen, selderij, spinazie, erwten, enz.