Bijvriendelijke tuin

Bijvriendelijke tuin

Bijen die al zoemend van bloem naar bloem vliegen in je tuin; dat is niet alleen gezellig, maar ook heel erg nuttig voor de natuur en ons voedsel! Bijen bestuiven bloemen en uit die bloemen groeien vruchten. Als dat niet gebeurt, krijg je een schrale oogst of zelfs geen oogst. Niet alleen onze voedselvoorziening komt er dus direct door in gevaar, maar ook vogels en andere dieren die graag zaden en bessen eten, zullen minder voedsel kunnen vinden. Het aantal bijen neemt de laatste jaren echter erg af… Dat komt door een steeds kleiner wordend aanbod van bloemen, het frequenter gebruik van bestrijdingsmiddelen, en ziektes of parasieten. Help jij met een bijenvriendelijke tuin de bijtjes overleven? Ontdek hieronder wat je kunt doen om bijen te helpen!

Nectarrijke planten

De eerste stap op bijen aan te trekken in je tuin, is het voorzien van bijenvriendelijke planten en bloemen met een hoog nectargehalte. Zet bloemen in je tuin of op je balkon waar wilde bijen en honingbijen op afkomen. Kies bovendien ook soorten die in verschillende maanden bloeien. Bijen hebben immers van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig. Vaste planten zorgen met hun vaak rijke bloei niet alleen voor kleur in de tuin, het zijn belangrijke nectarleveranciers voor bijen. In de vroege lente staan de Pulmonaria saccharata ‘Mrs. Moon’ of de Ajuga Reptans in bloei. In de zomer is er een enorm aanbod waaronder het Duizendblad Achillea de Anijsplant Agastache of de Calamintha nepeta nepeta. Voor het najaar kan je kiezen voor een Sedum ‘Herbstfreude’ of een herfstaster.

Nesten

Je kunt bijen helpen door ze een goed plekje te geven om te nestelen. Wilde bijen en hommels doen dat graag in de grond op een zonnige en niet vol begroeide plek of in hoekjes met oude stronken en holle takjes. Metselbijen kan je helpen door een schoteltje leem in de tuin neer te zetten. In de winter kan je best ook wat uitgebloeide planten voor ze laten staan.

Bijenhotel

Je kunt de bijen ook helpen door een nestkast in je tuin te plaatsen, beter bekend als een bijenhotel. Zo’n bijenhotel kan je kant-en-klaar kopen in ons tuincentrum, maar je kan het ook zelf maken. Ga aan de slag met simpele materialen zoals rietstengels, bamboestokjes of houtblokken en boor er gaatjes van verschillende groottes in. Het is daarbij wel belangrijk dat alles mooi glad wordt geschuurd, zodat de vleugels van de bijen niet blijven steken. Alles moet bovendien goed vastzitten en aan de achterkant dicht zijn om te voorkomen dat vogels bij de bijenlarven kunnen. Voorzie tenslotte ook een waterdicht afdakje tegen regenwater. Je kunt het hotel zo klein en groot maken als jij wilt. De beste plek om je hotel neer te zetten, is een zonnige plek met de opening naar het zuiden en in de omgeving van bijenvriendelijke bloemen.

Milieuvriendelijk bestrijden

Wil je bladluizen, slakken en andere beestjes mijden in je tuin? Dan zijn er twee milieuvriendelijke opties/stappen. Eerst en vooral is het belangrijk om preventief op te treden. Je kunt de natuurlijke vijanden van plagen uitnodigen, zorgen dat de beestjes jouw tuin geen aantrekkelijke plek vinden of ze in de val lokken. Heb je toch last van een insecten of plaagdieren? Gebruik dan ecologische en biologische producten – zonder chemische middelen - om van ze af te geraken. In ons tuincentrum vind je heel wat natuurlijke middelen om plagen te bestrijden. Vraag onze medewerkers gerust om advies.

Wist je dat?

Wist je dat Famiflora zich inzet voor het in stand houden van de biodiversiteit en het aantal bijen door 6 bijenkasten op het dak van de winkel te voorzien? Eén bijenkast telt zo’n 50.000 bijen, dus er zoemen in totaal ongeveer 300.000 bijtjes boven onze winkel. Maar geen paniek, de bijen zijn niet agressief dus ze zullen je niet aanvallen. De kasten worden nauw opgevolgd onderhouden door een gespecialiseerde imker. Jaarlijks zorgt iedere kast voor een goeie 15 kilogram honing. Je kan onze Famiflorahoning verkrijgen als beloning in het spaarprogramma van onze gratis app.